Autor – Antoaneta Crudu, Președinte Asociația DANUBIANA Galați
În ziua de 6 august 2024 se împlinesc 107 ani de la marile bătălii din Primul Război Mondial, în care armata română a scris o pagină de istorie glorioasă cu sângele eroilor căzuți la datorie, ceea ce ne-a redat demnitatea națională.
Astfel, în această zi de august, la Mausoleului de la Mărășești a avut loc o ceremonie militară și religioasă precum și o paradă a uniformelor militare din acea epocă, Ediția a III-a, la care au participat mai multe asociații de reconstituiri istorice din țară.
Acest eveniment a fost organizat de Muzeul Vrancei în colaborare cu Garnizoana Focșani și autoritățile publice din Vrancea.
Pe lângă organizatorii care au evocat faptele de eroism ale celor care au luptat pentru neam și țară, au participat veterani de război, militari aparținând garnizoanei Focșani, dar și un public numeros. Vremea ploioasă nu a împiedicat desfășurarea activităților. S-au ținut momente de reculegere în memoria eroilor neamului, “iar trompetul din cadrul muzicii militare a garnizoanei a intonat semnalul „Stingerea” (sursa batalion 282 Blindată „Unirea Principatelor”)
Bătălia de la Mărășești din Primul Război Mondial a rămas în memoria colectivă prin deviza „Pe aici nu se trece!”, iar victoria repurtată de Armata României în această bătălie a avut o contribuție majoră la înfăptuirea României Mari.
“IPS Ciprian a oficiat Sfânta Liturghie în cripta Mausoleului Eroilor de la Mărășești, cu hramul Schimbarea la Față. Evenimentul a fost organizat de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV) și reprezintă un omagiu adus celor care și-au jertfit viața pentru țară”.(sursa -Muzeul Vrancei).
Aici a avut loc un eveniment solemn, cu onoruri militare, depuneri de coroane de flori și defilarea detașamentului de onoare.
Eroii nu mor niciodată! Ei și-au găsit odihna veșnică la Mausoleul Mărășești, care anul acesta împlinește 101 de ani de la înființare.
Mausoleului Eroilor din Mărășești, a fost construit la inițiativa mitropolitului Pimen al Moldovei, de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române, ca o Biserică a Neamului.
În cripta de la Mărășești își are un loc special ca și în inima poporului român, marele Om de arme și de oști care a intrat în istoria neamului românesc, Generalul Eremia Teofil Grigorescu, numit și „Străjerul de la Porțile Moldovei„. Un general al neamului românesc născut în Târgu Bujor, județul Galați, lucru ce mă determină să fiu mândră, că sunt din același loc cu Generalul nostru.
Generalul Eremia Teofil Grigorescu nota în ordinul de zi că „Aici cunoscu generalul german Mackensen ce este înfrângerea. Mărășești fu mormântul iluziilor germane“.
Cele mai dure încleștări dintre armata română și cea germană au avut loc chiar aici, unde ulterior s-a construit Mausoleul. Tot aici, pe întinsa câmpie de la Mărășești și-au pierdut viața peste 21000 de mii de soldați români, au fost mulți răniți sau au fost dați dispăruți, aceste bătălii fiind unele dintre cele mai dure și încleștate lupte din istorie.
“Generalul care coboară în mormânt după ce așa frumos l-a luminat o așa de curată glorie, a însemnat pentru poporul nostru mult încercat, reazămul pe care nimic nu l-a putut zdrobi. Generalul Eremia Grigorescu a contribuit esențial la izbânda de la Mărășești prin acea însușire fericită între cele fericite, care siguranța de sine, încrederea absolută în succes, farmecul acestei calități de voință ce îl exercită asupra tuturor celor care stau sub ordinele unui asemenea om, sugestionați de cuvântul, de gestul, dar mai ales de neclintita lui hotărâre”- spunea Nicolae Iorga
Această personalitate de excepție, cu o carieră militară glorioasă, generalul Eremia Grigorescu a lansat lozinca “Pe aici nu se trece”, iar marea unitate și-a câștigat denumirea de „Divizia de fier”.-(sursa Ministerul Apărării Naționale).
Eroii nu mor niciodată! Ei trebuie să trăiască prin ființa noastră.
Onor Patriei!
Slavă Eroilor neamului românesc!
Să-i cinstim cum se cuvine și să nu-i uităm!