120 de ani de la moartea poetului ȘTEFAN PETICĂ „Pionier al Simbolismului Românesc”

Spread the love

Loading

Autor- Antoaneta Crudu, președintele Asociației Danubiana Galați

Într-o zi de toamnă, de 7 septembrie, când se culeg roadele cu multă bucurie, am participat la o activitatea literară organizată de Asociația „Stefan Petică”, din satul Bucești, comuna Liești, județul Galați, activitatea fiind un omagiu adus lui ȘTEFAN PETICĂ poet, prozator, dramaturg, jurnalist, sociolog “primul simbolist autentic” din Romania, așa cum l-a considerat criticul literar George Călinescu.

Această activitate este înscrisă în marea “galerie” a acțiunilor consacrate  “Sărbătorii Limbii Române” de către președintele Asociației “Ștefan Petică”, doamna Tudosia Lazăr, un om cu o inimă mare cât o țară.

Ziua a început cu un tedeum la Biserica satului în memoria omului de cultură Ștefan Petică, la care a participat un public numeros format din elevi, profesori, localnici și invitații Asociației ce-i poartă numele. Cu această ocazie s-au rostit alocuțiuni și s-au recitat poezii din opera Sa și s-au depus coroane de flori.

Activitatea a continuat la Primăria  Comunei Ivești în sala de consiliu, cu un program cultural susținut de elevii de la Școala Generală „Negoiță Dănăilă” din satul Bucești, iar scriitorii veniți din  Galați, Focșani, Ploiești, Brăila, diaspora( Olanda și Franța), au adus un omagiu Limbii Române dar  și scriitorului Ștefan Petică.

La sediul Asociației s-au decernat diplome, plachete jubiliare, alte distincții și cărți, apoi  s-au purtat discuții pe teme literare, a unor apariții de carte, recenzii de carte, astfel încât fiecare a avut onoarea  să explice prin ce modalități contribuie concret  la promovarea Limbii Române.

Din când în când, discuțiile literare s-au împletit cu acorduri line  de vioară și chitară, și mai apoi au făcut loc muzicii populare tradiționale și  romanței.

Fiecare participant a primit în dar cartea „Ștefan Petică -Spicuiri din „RESTITUIRI”-La 120 de ani” .

După cum spunea Doamna  Tudosia  Lazăr, președintele  Asociației „Ștefan Petică”, “Dragostea pentru limba și cultura noastră strămoșească este flacăra care arde și ar trebui să ardă în inimile tuturor, cu precădere în cele ale scriitorilor! Ea trebuie să fie generatoare de opere valoroase, de activități care să țină vie flacăra culturii și a iubirii pentru carte, folclor și tot ceea ce înseamnă artă românească. Pentru că sunt născută în satul Bucești, mă consider privilegiată, pentru că am crescut pe ulița ce poartă numele poetului „Ștefan Petică” este un alt mare dar.”

Din acest citat reiese faptul că fiecare dintre noi avem obligația morală de a promova prin orice mijloace limba strămoșească, tradițiile, folclorul, satul românesc care sunt singurele  verigi importante ce fac legătura între noi românii si reprezintă continuitatea pe aceste meleaguri, în contextul actual al globalizării.

Aceste rădăcini sunt punți de legătură între trecut, prezent și viitor.

La această activitate de suflet românesc au participat din partea presei domnul Pompiliu Comșa, director executiv la Ziarul „Realitatea” Galați, domnul Adrian Onicescu, jurnalist la Trustul de Presă „Viața Liberă” Galați.

Au mai participat următorii oameni de cultură: Mariana Vicky Vârtosu, președintele L.S., Filiala Vrancea, Ștefan Andronache și Tase Dănăilă, scriitori din orașul Tecuci,  scriitori și poeți gălățeni: Mioara Baciu, Cezarina Adamescu, Petre  Rău, Ghiță Nazare, Antohi Gheorghe, Coca  Cora Drăgan, Sebastian Golomoz, preot Ionel Rusu, Ciprian Apetrei, scriitor, jurnalist  pentru diaspora, Cristina Beteringhe, violonistă, Carmen Vasilica Nedelcu artist popular, Antoaneta Crudu, președintele Asociației Danubiana Galați și Ilie Brândușa muzeograf în cadrul “Muzeului Carol I” din orașul Brăila. Toți aceștia sunt nume de marcă ai culturii gălățene care prin acțiunile lor aduc o contribuție substanțială la promovarea culturii și civilizației românești și a Limbii Române la sud de Dunăre și nu doar aici.

La această activitate s-a vorbit despre literatură, artă, muzică, limba română,  toate acestea în contextul omagierii lui Ștefan Petică și a constituit  un act cultural ce s-a evidențiat ca fiind un pilon central al identității noastre  naționale, pornit dintr-un sat de câmpie din orașul Galați, la inițiativa și cu participarea  unor personalități ce trăiesc cu dragoste de țară și de neam.

Cultura are rolul ei de a revitaliza  și promova limba română, oferindu-i  evoluție permanentă, fiind astfel protagonista tradițiilor  seculare și a valorilor contemporane.

Limba Română este un mijloc de comunicare, este spiritul nostru colectiv și un ambasador al culturii, civilizației și identității noastre naționale.

………………………………………………………………………………………………………………………

Seara s-a încheiat, aerul răcoros cu  miros de frunze ruginii ne tihnește sufletul, vântul foșnește printre arbuștii din fața casei din Bucești, amurgul ne mângâie calm, iar fiecare moment de contemplare are muzica sa, pe un ritm lent, melancolic plin de frumusețe, ca în cuvintele ce s-au spus în această zi de toamnă, de septembrie.

Plecăm către case, într-o liniște profundă, luându-ne rămas bun de la prețioasa și inimoasa gazdă, Tudosia Lazăr.

Lăsăm în urma noastră oameni gospodari, minunați, ce trăiesc într-un sat frumos, unde s-a născut si a murit un mare OM de cultură și tânăr, ȘTEFAN PETICĂ, fiul satului Bucești.

LIMBA ROMÂNĂ  este la ea acasă și în satul Bucești, județul Galați!

Tagged: