2 MAI – Ziua naţională a tineretului

Spread the love

Loading


Autor: Mioara BACIU

Decretată drept zi internațională a tineretului încă din anul 2004, Ziua internațională a tineretului a fost adoptată la dată de 5 octombrie 2004, prin Legea nr. 425/2004.
În această zi aniversară sunt organizate şi promovate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care au drept scop că scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, văzând, în principal, domeniile de interes ale tineretului, uzandu-se de toate mijloacele de informare în masă.
Un lucru lăudabil este faptul că se acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de sărbătorirea acestei zile de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale.
Totodată, sub efectul legii menționate anterior, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune difuzează, în perioada 26 aprilie – 2 mai, emisiuni despre problematica tineretului.
Începând cu anul 2016, în fiecare an, un oraş din România primeşte titlul de Capitală Tineretului din România, folosindu-se aceleași principii potrivit cărora se alege Capitală Europeană a Tineretului.
După ce Timişoara a fost desemnat primul oraş desemnat Capitală Tineretului din România, (pentru perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017), într-o ediție care s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, au urmat orașe precum: Bacău (pentru perioada 2 mai 2017 – 1 mai 2018), urmare celei de-a ÎI-a ediţii a Summitului Tinerilor, care a avut loc la Bacău; Baia Mare (pentru perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019); Iaşi (pentru perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020); Constanța (titlu relocat pentru perioada 2 mai 2021– 1 mai 2022, date fiind condițiile pandemice)
La 2 decembrie 2021, municipiul Târgu-Jiu a fost desemnat, online, Capitală Tineretului din România, pentru ediţia 2023, mandatul urmând să se desfăşoare în perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2023.
Capitală Tineretului din România s-a dovedit a fi e cel mai ambițios program național destinat tinerilor, punându-se accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special.
Urmare acțiunilor dedicate zilei naționale a tienretului, tinerii ocupă un loc important în centrul procesului de dezvoltare urbană și nu numai.
Manifestări specific zilei tineretului, concertele, seminariile, conferinţele, întrecerile, competițiile sportive aduc în prim plan importanţa tinerilor în societate.
Potrivit paginii de Facebook a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în perioada 24-30 iulie 2022, se desfăşoară Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2022 pentru sporturile de vară, la Banska Bystrica (Slovacia).
Aici România ar urmă să participa cu un lot de 93 de sportivi, dintre care 32 la masculin şi 61 la feminin, evoluând la discipline precum: atletism, ciclism, gimnastică artistică, handbal feminin, înot, judo, tenis şi volei feminin.
Să le ținem pumii și să le urăm să urce pe cele mai înalte podiumuri numele și măreția țărișoarei noastre, iar guvernanții nostril să le ofere mereu noi oportunități de afirmare și dezvoltare tinerilor nostri!

 

 

Tagged: