20 decembrie – Ziua Lugojului

Spread the love

Loading

Au trecut 24 de ani de când Lugojul, prin voința lugojenilor și curajul lugojenilor, s-a declarat: „Al doilea oraș liber”.

 

DSC 8923

 

Vineri, 20 decembrie 2013.

Ora 9. Revoluționarii s-au întâlnit la Ceasul Electric cu lugojenii născuți după 1989 și cu participanții la Revoluția din Decembrie 1989 din Lugoj, locul de unde a pornit scânteia Revoluției la Lugoj la 20 decembrie 1989.

 

Ora 9:50. Cei circa 700 de lugojeni au format o coloană și au refăcut traseul istoric din 20 Decembrie 1989: Ceasul Electric – Podul de Fier – Piața I.C. Drăgan și Primăria Municipiului Lugoj.

{gallery}20decembrie2013{/gallery}

La ora 10 a avut loc ședința solemnă a Consiliului Local al Municipiului Lugoj. La această ședință au luat cuvântul primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, deputatul de Lugoj, Sorin Stragea și reprezentanții Asociaților de Revoluționari, Mihai Săndulescu, vicepreședinte al Asociației de Revoluționari  “Flacăra Revoluției” Lugoj și Nicolae Toma,vicepreședinte al asociației de Revoluționari “16 – 21 Decembrie” Lugoj.  

Patru Asociații de Revoluționari din Lugoj și-au dat mâna și au hotărât, la fel cum au fost uniți în Decembrie 1989 și de astăzi înainte să fie un singur crez și o singură dorință. Cele patru Asociații au primit un cadou simbolic din partea Consiliului Județean Timiș, care au fost înmânate personal de către Titu Bojin, președintele acestei instituții.

Ora 11.00: Restabilirea traseului străbătut de coloana de demonstranți contra regimului Ceaușescu în seara zilei de 20 decembrie 1989, între Primăria Municipiului Lugoj şi Unitățile Militare de pe strada Timișorii din Lugoj.

Au avut loc depuneri de coroane şi slujbe religioase la:

–  Crucea din faţa Primăriei;

–  Troiţa din faţa staţiei OMV;

–  “Monumentul Revoluţiei” din Lugoj, în faţa Unităţilor Militare;

– Cimitirul Eroilor din cadrul Cimitirului Ortodox, de pe strada Făgetului;

– Cimitirul catolic.

Ora 17. A avut loc retragerea cu torțe pe traseul Ceasul Electric – Podul de Fier – Primărie – Universitatea J. C. Drăgan. Circa 70 de lugojeni, însoțiți de Fanfara Municipiului Lugoj au emoțiant lugojenii prezenți pe străzi.

În holul Universității Europene Drăgan a avut loc un concert de colinde suținut de Corul “Ion Vidu” din Lugoj.

{gallery}20decembrie2013a{/gallery}

Revoluționarii lugojeni și invitații lor au pregătit pentru finalul evenimentelor dedicate Zilei Lugojului un dineu oficial ca la carte, la care cei invitati au avut parte de momente frumoase, printre care dansuri populare, moderne, muzică live și o masă bogată. Revoluționarii lugojeni au încins o horă și au petrecut până târziu în noapte, alături de cei pe care i-au invitat să fie alături de ei la 24 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Dineul ofical din acest an a adunat la restaurantul Acapulco  450 de lugojeni, care s-au bucurat de un meniu bogat și de o atmosferă frumoasă. Atmosfera a fost întreținută de Ansamblul „Lugojana”, dar și de soliștii vocali Dana Gruescu și Dorin Biriș Coșbuc,  acompaniați de formația lui Titel Brestoviceanu și Ionel Groza. Sonorizarea și muzica a fost asigurată de DJ Sergiu.

Petrecerea s-a terminat cu un tort foarte gustos.

{gallery}20decembrie2013b{/gallery}

Această zi a fost a lugojenilor și vreau să subliniez că toți lugojenii au reușit în 20 Decembrie 1989, să declare al doilea oraș liber. Fără curajul lor și devotamentul lor nu s-ar fi putut realiza cea mai mare reușită din  istoria Lugojului, din secolul XX. 

Sursa foto: Ziarul Actualitatea