3 MAI – ZIUA MONDIALA A LIBERTATII PRESEI

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU


Prin definiție, presa reprezintă totalitatea publicațiilor cotidiene și periodice (ziare, reviste etc.), prin care se realizează informarea publică.

Libertatea presei, deseori asociată cu libertatea de exprimare, este un drept fundamental al omului, fiind recunoscut și protejat prin lege de majoritatea statelor moderne. Aceasta constă în libertatea de a strânge și transmite informații de interes public prin intermediul mijloacelor de comunicare media, asigurând acces neîgrădit la informații, transparență la nivelul instituțiilor publice în ceea ce privește gestionarea fondurilor publice și tragerea la răspundere a funcționarilor publici, expunerea și sancționarea corupției, legitimând administrația că serviciu public.

Datorită modului în care susține practicile sociale ale democrației, ale pieței libere și ale investigației științifice și jurnalistice, responsabile pentru competitivitatea națiunilor, presa exercită un rol primordial în influențarea pozitivă a calității vieții cetățenilor.

Prin accesul la informații, publicul dezvoltă o imagine adecvată își formează o opinie critică și realistă cu privire la societatea în care trăiește și la autoritățile/realitățile/principiile care îl guvernează.

În anul 1993, urmare unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO din 1991, ONU a declarat ziua de 3 mai – Ziua mondială a libertăţii presei – pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, așa cum se precizează în articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat” .

De ziua mondială a libertăţii presei se sărbătoresc principiile fundamentale ale libertăţii presei, se evaluează situaţia libertăţii presei în lume, se militează pentru apărarea mass-media de atacurile asupra independenţei sale şi se aduce omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei, prin numeroase evenimente/dezbateri/teme, organizate/dezbătute la nivel mondial.

Spre exemplu, tema din 2021 a Zilei mondiale a libertăţii presei a fost „Informaţia ca bun public”. Cu acest prilej, s-a evidențiat, s-a accentuat/s-a demonstrat rolul/importanta informaţiei că bun public, subliniindu-se faptul că este necesară îmbunătăţirea şi facilitarea obţinerii, distribuţiei/recepţiei conţinutului informaţiei, în vederea consolidării meseriei de jurnalist, recunoscându-se faptul că informarea și comunicarea au un impact deosebit asupra evoluției unei nații și că acest proces este într-o continuă schimbare și transformare.

Așteptăm cu interes și tema anului curent și modalitatea de abordare și transpunere în practică a principiilor presei libere.

Libertatea presei contribuie/determină/influențează/asigură sănătatea/evoluția/progresul unei națiuni, precum și a întregului mapamond.

Tagged: