30 DE ANI DE VIAȚĂ ÎN AIKIDO „Viața înseamnă evoluție. Dacă încetăm să mai creștem, fizic și spiritual, suntem ca și morți” (Morihei Ueshiba)

Spread the love

Loading

Autor: Sensei Daniel ROGOBETE,  5 DAN AIKIDO AIKIKAI   

Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de practică Aikido, 30 de ani de învățătură, disciplină, educație, respect, curaj, armonie, sunt 30 de ani de iubire și pace sufletească, dar și de armonizare a energiei în jur, pot spune  că Aikido  este un mod de viață pentru mine, dar sunt convins că este un mod de viață și pentru toți cei care  practică această artă marțială, nu poți să practici Aikido fără  iubirea de viață, o iubire care trebuie să locuiască la tine în suflet, spun asta pentru că această artă marțială este strâns legată de credința în Dumnezeu. Ce este Aikido?

Aikido reprezintă o sinteză modernă a artelor marțiale japoneze și se poate traduce ca fiind calea (DO) armonizării  (AI) energiilor (KI), cine practică cu adevărat această artă marțială ajunge să înțeleagă ce înseamnă viața, liniștea, răbdarea, seriozitatea, aprecierea, munca, concentrarea, perseverența, disciplina, seriozitatea. Shihan Masatake Fujita ne-a transmis acest sentiment de Dumnezeire în Aikido, „Nu poți să practici cu inima și cu sufletul Aikido dacă nu îl ai pe Creator în tine”, așa ne spunea și ne-a mai spus că suntem binecuvântați de Dumnezeu în momentul în care practicăm Aikido, iar pentru mine a rămas ca un tată, învățăturile lui îmi sunt și astăzi impregnate în memorie, în spirit, în inimă și gând. Aikido este un stil de luptă fondat de maestrul japonez  Morihei Ueshiba (1883-1969),  înseamnă „calea armonizării energiei, iar acest stil de luptă se bazează pe utilizarea forței adversarului prin aplicarea unor tehnici articulare și eschive realizate prin tai sabaki ce înseamnă pivotări în cerc.

Am fost practicant de Karate, stil Shotokan, pe vremea studenției și vizionând filmele cu Steven Seagal am devenit curios de acest stil de arte marțiale, foarte interesant  numit Aikido. Într-o seară, l-am cunoscut pe viitorul meu coleg Radu Eugen zis Gicu, practicant de Aikido, cu care am rămas prieten până în prezent. Radu Eugen practica de un an de zile Aikido în Timișoara, la Baza Sportiva Nr. 2 lângă Stadionul Poli Timișoara. Am participat la primul antrenament de Aikido în data de 4 februarie 1994 student fiind. Antrenamentele erau conduse de un instructor pe nume Tibor Letai (Tibi), care la rândul său era și practicant de karate centură neagră Shotokan. Am fost impresionat încă de la primul antrenament de prestația instructorului care primise 1 Dan de la Shihan Tamura Nobuyoshi. În iulie 1994 am participat la primul seminar de Aikido organizat de Tibi cu un prieten de-al lui pe nume Jorg Swetina din Austria care la vremea respectivă primise 2 Dan de la Shihan Tamura Nobuyoshi. La vremea aceea eram în jur de 60 de practicanți de Aikido la Timisoara. După aproximativ 2 ani de practică, au venit să ne învețe Aikido doi belgieni de 2 și 4 Dan, deoarece Tibi a plecat la Oradea rămânând în locul lui un om minunat, instructor de Aikido pe nume Niki Fodor, iar eu am devenit ajutorul acestuia. Când Niki era plecat din oraș, eu țineam antrenamentul de Aikido. În perioada aceea am participat și la seminariile de Aikido din Timișoara și Oradea conduse de doi instructori din Ungaria care se numeau Gollob Szabolcs și Katona Jozsef și care la vremea respectivă au primit 3 Dan de la Shihan Tamura Nobuyoshi.             Ce m-a marcat profund, datorită acestui fapt practic în continuare Aikido, a fost întâlnirea mea cu Shihan Masatake Fujita în vara anului 1997. În ianuarie 1998 am început cariera profesională la Lugoj unde m-am întâlnit cu un prieten care practica Aikido la Lugoj la Liceul Brediceanu, acesta se numește Florin Lazea. M-am alăturat grupului respectiv și am început să practic împreună cu ei.       Iată cum după trei ani și jumătate de practică Aikido, l-am întâlnit pe Shihan Masatake Fujita 8 Dan, în clipa aceea mi s-a dezvăluit adevărata valoare a Aikido-ului. Este impresionant ceea ce am văzut și am simțit la Shihan Fujita, spun asta pentru că același lucru am ajuns să simt și astăzi practicând Aikido, toate învățăturile adunate de ani și ani le-am pus în paginile vieții mele, ele demonstrându-mi că nu poți să realizezi în viață ceva dacă nu ai încredere, ascultare, respect, numai așa poți să devii liber în ce faci.

În vara anului 1998 împreună cu Florin Lazea am participat la Stagiul Internațional de Aikido la Cluj condus de Masatake Fujita și de sensei Peter Bacas din Olanda.

La acest stagiu am cerut un nume clubului nostru din Lugoj și Clubul a primit denumirea de Wago-Kan (Casa Armoniei). La vremea respectivă dețineam gradul de 3 kyu, iar Florin avea 2 kyu. În anul 1999 Florin Lazea a plecat la muncă în Germania în domeniul IT, iar eu am rămas în continuare să mă ocup de elevi.

În cadrul Seminarului Internațional de la Arad condus de Shihan Masatake Fujita ( pe vremea aceea, în țară erau 12 cluburi în Federația Romana de Aikido Aikikai), sensei Peter Bacasz din Olanda mi-a dat în vedere să mă ocup de Clubul de la Lugoj și așa am făcut.

În luna iulie 2001, înainte de a începe stagiul organizat de Federația Română de Aikido Aikikai la Piatra Arsă, sensei Fujita ne-a spus așa: ”Există progres în diferite domenii cum ar fi: știință, tehnică, IT, dar omul uită de progresul lui, iar din acest punct de vedere, Aikido este o artă marțială care te face să progresezi față de tine însuți. Mișcările din Aikido sunt mișcări rotunde, dacă mă urmăriți pe un ecran o să vedeți că toate mișcările mele sunt cercuri, mai mici sau mai mari, dar sunt cercuri, asta înseamnă că atunci când vreți să deveniți mai buni în Aikido trebuie să vă mișcați rotund și atunci veți fi cei mai buni,  probabil că cei mici care sunt astăzi prezenți cu noi în sală, vor deveni mai buni decât noi, mișcându-te rotund și inima ta va deveni rotundă și atunci vei fi un om mai bun în societate față de prietenii tăi, de colegii tăi și de familia ta.”                   Această artă marțială își are rădăcinile în jujitsu și tehnicile de luptă cu sabia și sulița utilizate de samurai în Japonia medievală, dar multe dintre tehnicile sale sunt invențiile maestrului Morihei Ueshiba, astfel că principiile de non-rezistență, utilizarea forței adversarului cât și emblema artei sugerează legături cu alte stiluri interne, de origine chineză.                                                             Aikido îmbină mentalul cu fizicul și în timp apare și partea spirituală, shihan Masatake Fujita ne-a mai spus așa: ”Oricât de mulți Dan ar avea cei care vin să vă învețe Aikido, până la urmă voi sunteți cei care trebuie să vă schimbați, asta se poate înfăptui doar prin antrenament” tot el ne-a spus că nu există secrete în Aikido, există doar keiko, keiko, keiko, adică antrenament, antrenament, antrenament!

Aikido ne ajută să ne putem controla, ne ajută să avem încredere în noi, să fim lucizi, să fim capabili și să avem autoritate asupra celorlalți, Aikido are un scop, acest scop este de a nu crea luptători agresivi ci de a perfecționa înțelepciunea și auto-controlul, ideea centrală în Aikido este de a utiliza armele adversarului împotriva lui și împreună cu el, este foarte important faptul că în lupta cu mâna goală corpul este o armă care împreună cu strategia luptei conduc la evitarea atacului și apoi la neutralizarea atacului. Foarte important,  ca practicant de Aikido trebuie să progresezi, să te perfecționezi și să nu încerci să concurezi cu alții.

Astăzi, Fundația de Aikido Aikikai, din care face parte și clubul WAGO-KAN LUGOJ, îl are ca președinte pe sensei Dorin Marchiș 6 Dan Aikido Aikikai –secretar General al Federației Internaționale de Aikido Aikikai (FIAA).

Aikido mi-a schimbat viața total, m-a făcut să înțeleg existența mea pe acest pământ, Aikido este armonie și non-violență, acest mod de viață poate fi înțeles și practicat în mai multe moduri corespunzând nivelelor de dezvoltare individuală și a gradului de maturitate a practicantului, care poate alege din Aikido ceea ce corespunde propriei mentalități și personalități.

Antrenamentul continuu dobândește creativitate și maturitate, redă progresiv vitalitatea corpului, creșterea vigilenței atât de necesară în artele marțiale, treptat, corpul capătă independență de acțiune și decizie și renunță la rolul impus de mintal.

Definiția acestei arte marțiale Aikido Aikikai –armonie, pace, iubire, Aikido este un stil de viață purificator, o definiție care te face să crezi în tine, un îndemn spre liniște și normalitate, spre disciplina care strălucește în viața unui copil, unui om matur, AIKIDO reprezintă CALEA ARMONIZĂRII ENERGIEI.

Clubul Sportiv de Aikido Aikikai Wago-Kan Lugoj, instructor Daniel Rogobete 5 Dan, urează tuturor un an bun, sănătos, un 2024 trăit în armonie și iubire!

„Toate principiile cerului și pământului se află în interiorul tău” (Morihei Ueshiba) 

 

Tagged: