63 de ani de când Toma Arnăuțoiu și 16 membri ai grupului de partizani au fost trimiși în lutul patriei sub ploaia plumbilor reci din puștile bolșevicilor

Spread the love

Loading

Autor: Ion Teca

Dacă ar fi să explic dăinuirea poporului nostru,milenar, prin vicisitudinile istoriei, concluzia la care am ajuns este datorită spiritului de sacrificiu al nostru, identic cu credința în salvarea noastră.

Una din concentrările acestui deziderat existențial, al credinței de neam și speranței de libertate este, indubitabil, Grupul de la Nucșoara, comandat de Locotenentul Toma Arnăuțoiu.

Astăzi 19 iulie, se împlinesc 63 de ani de când ultimii credincioși în visul lor au fost trimiși în lutul patriei, sub ploaia plumbilor reci, ai puștilor bolșevicilor, 16 membri ai grupului, împreună cu comandantul lor, Lt. Toma Arnăuțoiu, fratele său, Petre și 14 săteni (trei preoți, patru învățători, oameni înstăriți, țărani săraci, ciobani) care i-au ajutat timp de nouă ani, fiind condamnați la moarte și executați, la penitenciarul Jilava, iar alți peste 100 de săteni, aruncați în beciurile inumane ale închisorii.

Să nu uităm de eroina Elisabeta Rizea!!!

Nu ai cum să nu te oprești din tumultul cotidian și să nu îți faci o cruce creștină, pentru acești eroi și martiri, care au creźut și sperat în libertatea dată de Dumnezeu, pentru o viață alături de familie, pe pământul străbun.

Dumnezeu să îi țină în Panteonul eroilor neamului, pentru crezul lor!

Tagged: