A 34-A ADUNARE ANUALĂ A DESPĂRȚĂMÂNTULUI ASTRA NĂSĂUD

Spread the love

Loading

Autor: Nicolae Toma

De prin 2021 noi cei de la Editura Castrum de Thymes avem o legătură de suflet cu Ținutul Năsăudului.Pe lângă cărțile tipărite ale unor autori din această zonă am stabilit și legături de prietenie, de suflet, care se dovediră până acum durabile.

Editura noastră Castrum de Thymes, reprezentată de scriitorul Daniel Luca, director și de scriitorul Nicolae Toma, direcția tehnică, a participat, în calitate de invitați, la un eveniment foarte important pentru Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, Despărțământul Năsăud, în data de 16 martie a.c. Manifestarea culturală a avut loc în Sala Festivă a Primăriei Năsăud. După intonarea celor două imnuri: al României și al ASTREI, protopopul Năsăudului pr. Ovidiu Ioan Sermeșan a ținut o slujbă de binecuvântare a Adunării, fiind însoțit de mai mulți preoți din această zonă. A urmat mesajul Primarului Năsăudului, Dorin Vlașin. Ioan Seni, Președintele de Onoare a ASTREI Năsăud, fost președinte 30 de ani a acestei organizații, a prezentat mesajul Președintelui ASTREI CENTRALE de la Sibiu, prof. Univ. Dr. Dumitru Acu.

Conferința „Valențele identitare ale Țării Năsăudului”, susținută de conf. univ. dr. Cristian Boțan, a încântat pe cei prezenți prin elemente inedite, dar cel mai important de remarcat este distincția pentru costumul populat din Ținutul Năsăudului primită la Tokio: „Cel mai frumos costum popular din lume!”. O altă informație importantă a fost: un cercetător maghiar a descoperit la Jelna, într-o biserică veche din județul Bistrița Năsăud, aflată într-o stare avansată de degradare, o copie a mozaicului realizat de pictorul Gioto în Biserica Sfântul Petru din Roma. Această descoperire reprezintă a patra copie a mozaicului „Corăbioara”, o copie se află la Roma, a doua la Florența, a treia la Strasbourg și a patra la Jelna. Această biserică a fost complet ignorată după 1989, iar jurnaliștii de la „Le Figaro” au făcut o cercetare și au arătat lumii acest monument pe care l-au numit „bijuteria dintre buruieni”. Mozaicul a fost realizat pe la anul 1300, cu o dimensiune de 10 pe 14 metri și a reprezentat episodul biblic petrecut în Marea Galileei, atunci când lisus ar fi mers pe apă.

Președintele Despărțământului ASTRA Năsăud, Ioan Boțan, a prezentat „Raportul anual al Despărțământului ASTRA Năsăud pe anul 2023”, care a fost urmat de „Raportul financiar pe anul 2023”, prezentat de ec. Vica Istrate și „Raportul comisiei de cenzori”, prezentat de ec. Mariana Dâmbu.

Ioan Boțan a propus un program de activități pentru anul 2024.

Cercul ASTRA Năsăud și-a ales președintele, pe doamna Claudia Talpoș (președinte a secțiunii cultură – învățământ a Consiliului local Năsăud și membră a Ligii Scriitorilor – Filiala Năsăud).

Completarea Consiliului Director a Despărțământului ASTRA Năsăud la funcția de Președinte a Secțiunii Comunicare – Digitalizare – a fost ales Macedon Tofeni (Vicepreședinte la Ligii Scriitorilor – Filiala Năsăud și Redactor șef al revistei „Glasul Armadiei”).

În calitate de invitați, Daniel Luca a vorbit despre legătura de suflet între Editura Castrum de Thymes și Ținutul Năsudului, iar Nicolae Toma a subliniat rolul pozitiv al ASTREI pentru românii din Banatul sârbesc după ce o treime din Banat, după 1918, a fost predat Regatului Iugoslaviei.

Au luat cuvântul și reprezentanții cercurilor care aparțin de Despărțământul ASTRA Năsăud.

 

 

 

Tagged: