„Acasă pentru mine este acolo unde pot primi și oferi iubire” – BUCURĂ-ȚI SUFLETUL PICTÂND ÎN ACUARELĂ – Interviu cu pictorul Ovidiu Iovanel, președintele Asociației Pictorilor Acuareliști din România

Spread the love

Loading

Autor: Maria Radu Novac

Maria Radu Novac:  Ovidiu Iovanel este un nume cunoscut în lumea artiștilor plastici. Vă mândriți ca sunteți reșițean. Unde este „acasă” pentru dvs.?

 

Ovidiu Iovanel: Mă bucur că m-am născut în Reșița dar nu cred că am vreun merit pentru asta. Pur și simplu așa a fost să fie. Sincer, acasă pentru mine este acolo unde pot primi și oferi iubire. Îmi vin în minte versurile unei piese spaniole: „Casa mea e acolo unde revin, obosit de atâta călătorit…pentru că nu este o casă, este un cămin.” Cel mai bine mă simt în camera mea unde am trăit din 1989, înconjurat de toate prostioarele adunate în ultimii 30 de ani.

 

Maria Radu Novac: Cum ai descoperit înclinația pentru pictură?

 

Ovidiu Iovanel: Mai întâi am descoperit că am talent la desen. Pe la doi ani. Gustul artistic s-a format în timp, educat fiind de profesorii mei din clasele I-VIII. Am urmat Școala Populară de Artă la clasa profesorilor Petru Galiș și Florica Zamfira, în Reșița. Deși am frecventat și cursurile de pictură la Casa Pionierilor în clasele I-IV, pot spune că domnul Galiș a fost cel care mi-a deschis orizontul și m-a făcut să percep altfel pictura.

 

Maria Radu Novac: Ești fondatorul și președintele Asociației Pictorilor Acuareliști din România. Ce v-a determinat să înființați asociația?

 

Ovidiu Iovanel: Știți cum e vorba aceea: „NEVOIA TE ÎNVAȚĂ”. Tot nevoia te determină uneori să faci ceva ce nu s-a mai făcut. Era nevoie ca ACUARELA să fie pusă în drepturi și la noi în țară unde se pune mare accent îndeosebi pe tehnica picturii în ulei. Și nu spun deloc că e rău! Doar că e incomplet. Acuarela este cea mai veche tehnică de pictură. Ca să nu mai spun că un tub de acuarelă costă mai mult decât unul de vopsea de ulei. Doar că lumea asociază acuarela cu produsele de la librărie și cu joaca de la orele de desen din clasele primare. Constatând aceasta am considerat necesar alături de alți colegi acuareliști să facem ceva pentru ca acuarela să devină o tradiție și la noi în țară. În 2012 s-a înființat Societatea Internațională de Acuarelă, iar în 2018 noi am înființat Asociația Pictorilor Acuareliști din România și ne-am afiliat celei mai mari organizații din lume care promovează pictura în acuarelă. A fost un proiect vizionar atât al artistului turc ATANUR DOGAN cât și al nostru, pe plan național și cred că am făcut treabă bună până acum. Și nu avem de gând să ne oprim.

 

Maria Radu Novac: Ești primul artist care organizează cursuri de pictură profesioniste în acuarelă.

 

Ovidiu Iovanel: Cursuri de pictură se organizează demult în România. Cursuri de acuarelă la un nivel avansat, din păcate nu știu să se fi ținut vreodată până în 2014 când am început eu să le organizez. De atunci am organizat câteva zeci de cursuri și tabere de pictură în acuarelă, iar pe la cursurile mele au trecut câteva sute de oameni. Unii sunt astăzi membri ai Asociației. Alții au abandonat pictura, în majoritatea cazurilor din lipsă de timp, dar toți, absolut toți, au rămas îndrăgostiți de acuarelă. Scopul meu este să inspir și să motivez oamenii care se apucă de acuarelă, să îi fac să descopere farmecul ei și să își bucure sufletul pictând. Tocmai de aceea mi-am intitulat primul și singurul din România până acum curs intensiv on-line de pictură: BUCURĂ-ȚI SUFLETUL PICTÂND ÎN ACUARELĂ.

Oricine se poate abona și poate să urmeze cursul, pe pagina www.iovanelo.ro.

 

Maria Radu Novac: Ai organizat cursuri și la Timișoara. Ce proiecte ai în Banat?

 

Ovidiu Iovanel: Da, am avut de-a lungul timpului câteva evenimente și la Timișoara, dar cei mai mulți au venit la cursurile de la București. Mi-ar plăcea să mai organizez, dar din păcate în zona noastră interesul pentru acuarelă este mai puțin dezvoltat. Intenționez totuși organizarea unor evenimente în colaborare cu Ordinul Arhitecților din Timișoara, dar încă nu am stabilit toate detaliile.

 

Maria Radu Novac: Cu ce surprize ai în a doua ediție a  expoziției organizată în cinstea femeilor în orașul de pe Bârzava?

 

Ovidiu Iovanel: Anul acesta, Direcția Județeană pentru Cultură a Județului Caraș-Severin, mi-a solicitat pentru a doua oară sprijinul pentru organizarea celei de-a doua expoziții cu ocazia zilei de 8 Martie. În afară de piesajele de primăvară ce vor fi expuse, vom avea și un mini concert surpriză. Și dacă e surpriză, nu spun mai multe. Și va mai fi o surpriză, pentru că vom expune cu această ocazie câteva lucrări de acuarelă premiate pe plan național. Îi așteptăm pe toți cei interesați să vină la vernisaj, pe data de 8 Martie.

 

Maria Radu Novac: Chiar dacă sunteți la distanță vă implicați în buna desfășurare a concursurilor de desen. Cum vedeți viitorul ?

 

Ovidiu Iovanel: Nu pot spune că am o clarviziune asupra evenimentelor artistice viitoare, dar pot spune ce îmi doresc să se întâmple și pot spune ce pot face eu. Desigur că toate aceste evenimete sunt de dorit, cât mai multe pe an. Sper ca autoritățile locale să ne sprijine cel puțin așa cum au făcut-o până acum. Mi-ar plăcea să organizăm ceva de mare impact în Reșița. De exemplu un muzeu național al acuarelei. Poate ne aude cineva…

 

Maria Radu Novac: Ce transmiți prietenilor tăi?

 

Ovidiu Iovanel:  În primul rând doresc să le mulțumesc celor trei doamne cu care am colaborat îndeaproape: Doamnei profesoare Maria Radu Nowak, doamnei director Nicoleta Moise și doamnei arhitect Ioana Mihăiescu. În al doilea rând le mulțumesc tuturor colegelor pictorițe în ulei sau acuarelă, care au răspuns pozitiv invitației noastre de a participa cu lucrări în această expoziție. Și nu în ultimul rând le mulțumesc colegilor din Asociație. Fără voi, acuarela din România nu ar fi cunoscută. Sincerul meu respect tuturor!

Tagged: