Acordarea distincţiei „Cheia Oraşului” primarului oraşului Nisporeni, din Republica Moldova

Spread the love

Loading

CONFERINŢA DE PRESĂ A PRIMARULUI MUNICIPIULUI LUGOJ

2 iunie 2015

 

 

priMAR NISPORENI PRIMESTE CHEIAÎn deschiderea conferinţei de presă, primarul Francisc Boldea s-a referit la câteva activităţi care s-au desfăşurat la finele săptămânii trecute. Astfel, vineri 29 mai 2015, au avut loc în Parcul ”George Enescu” manifestări dedicate Zilei Copilului. Au participat peste 1.500 copii de la grădiniţele şi şcolile din oraş. Manifestările au fost organizate de către Primăria Municipiului Lugoj, care a alocat în acest sens suma de 6.000 lei, Clubul Copiilor şi firma Autoliv, care a oferit 9 biciclete şi alte premii. „A fost una dintre cele mai reuşite manifestări din ultimii ani cu participare numeroasă. A doua zi am avut peste 300 de participanţi la Ruga Copiilor Romi de la Măguri, alături de majoritatea cetăţenilor de etnie romă din localitate. Şi această manifestare a fost  una deosebit de reuşită, primăria alocând pentru organizare o sumă importantă de bani, respectiv 8.000 lei. Duminică am organizat şi Ruga din cartierul Micro V, alături de Biserica „Pogorârea Sf. Duh”. Astăzi, 2 iunie,  împreună cu Biblioteca Municipală am desfăşurat pe spaţiul verde din faţa C.N. Iuia Haşdeu, lângă statuia poetului Mihai Eminescu, evenimentul Lugojul Citeşte! – Cartea de pe pătură – ediţia întâi, la care au participat aproximativ 130 de elevi ai şcolilor lugojene. Mâine continuăm seria manifestărilor la sediul Primăriei unde vom semna o declaraţie de promovare a

infrastructurii verzi în cadrul evenimentului LocoMotiva Verde – ştafeta motivaţională pentru comunităţile locale, eveniment în cadrul Săptămânii Verzi a Comisiei Europene. Ne vom deplasa apoi în zona monumentului Alfa şi Omega unde vom planta un arbore de tuia. Vineri vom încheia această serie de manifestări cu un alt eveniment dedicat mediului, respectiv SOS – Natura, organizat în colaborare cu Şcoala nr. 4 şi Clubul Concordia, unde 200 – 300 biciclete se vor deplasa în coloană de la Şcoala nr. 4 spre Primăria Lugoj şi de acolo în Parcul Copiilor”, a precizat primarul Francisc Boldea.

 

În continuare, şeful executivului s-a referit la impozitele şi taxele locale. „Pentru anul financiar 2016, Primăria Municipiului Lugoj îşi respectă promisiunea ca taxele şi impozitele să rămână neschimbate. De asemenea, vom menţine şi reducerea de 10%, oferită pentru plata integrală a impozitelor până la 31 martie”, a declarat şeful executivului.

 

În această perioadă primarul municipiului a avut discuţii cu Ministrul Educaţiei dl. Sorin Cîmpeanu şi cu Inspectorul Şcolar General adjunct al jud. Timiş dl. Francisc Halasz, privind transmiterea în totalitate către municipiul Lugoj a imobilelor şi terenului aferent fostului Liceu Agricol. „Sperăm să readucem în totalitate în proprietatea municipiului Lugoj clădirile şi terenul care au aparţinut de Liceul Agricol pentru că altfel nu putem investi în clădirile respective”, a declarat edilul şef.

 

În continuare, şeful executivului s-a referit la o iniţiativă pe care o va promova în următoarea şedinţă de Consiliu Local. „Voi propune în şedinţa ordinară a Consiliului Local din această lună acordarea distincţiei Cheia Oraşului, d-lui Ion Gangan, primarul oraşului Nisporeni din Republica Moldova. Consider că este foarte potrivit ca acum când se împlinesc 15 ani de parteneriat între cele două oraşe să răsplătim în acest mod eforturile pe care dl. primar din Nisporeni le-a depus pe durata a două mandate, pentru sprijinirea relaţiei de prietenie dintre cele două oraşe, implicându-se personal în majoritatea proiectelor întreprinse în comun”, a declarat primarul municipiului.

 

Astăzi 2 iunie, la sediul Primăriei, edilul şef s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii rome din satul aparţinător Măguri, respectiv Ştefan Ioan, reprezentantul sătesc, preotul Ioan Last şi directorul Şc. Gimnaziale nr. 12, Mihai Moldovanu. Aceste întâlniri se desfăşoară lunar în prima săptămână din lună şi au ca scop trecerea în revistă a principalelor probleme cu care se confruntă comunitatea de acolo. „Am discutat despre alimentarea cu energie electrică a zonei rezidenţiale, asfaltarea ultimei porţiuni din drumurile de pe raza localităţii, respectiv strada din spatele Căminului Cultural, problema tensiunii scăzute la reţea datorată subdimensionării transformatorului de tensiune din sat. De asemenea, am hotărât să scoatem la licitaţie 17 locuri de casă din zona rezidenţială, licitaţia urmând să aibă loc, vineri 26 iunie la ora 10.00. Începând din iulie va funcţiona un Cabinet medical în incinta Căminului Cultural”, a declarat şeful executivului.

 

În continuare primarul municipiului s-a referit la o altă problemă pe care o va supune atenţiei Consiliului Local. „Intenţionez ca la şedinţa ordinară din 25 iunie să reluăm regulamentul privind parcările de reşedinţă astfel încât începând cu luna septembrie să procedăm la scoaterea la licitaţie, pe cartiere, a parcărilor de reşedinţă, astfel încât fiecare persoană să aibă repartizat un loc de parcare marcat, pentru care să plătească o sumă modică”, a precizat edilul şef.

 

În încheierea conferinţei de presă, şeful executivului a prezentat pe scurt o serie de ştiri edilitare.

• Începând din 3 iunie se vor executa marcajele pe toate străzile principale din oraș urmând apoi să fie trasate cele de la trecerile de pietoni.

• Miercuri, 3 iunie demarează programul de reabilitare prin dalare a trotuarelor. Prima vizată este strada Anișoara Odeanu. De luni, 8 iunie începe și reabilitarea prin asfaltare a unor trotuare din municipiu.

• Municipalitatea a făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării pentru alocarea de fonduri în cadrul programului de creștere a eficienței energetice a blocurilor. A fost solicitată suma de 10.578.573 lei pentru anveloparea a 84 de blocuri din municipiu.

• De asemenea, administrația a trimis o adresă Agenției Naționale pentru Locuințe în care și-a dat acordul pentru etapizarea în două tranșe a construcției celor 60 de locuințe din program.