Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul primar, Gheorghe Ciuhandu sunt acuzați pentru un prejudiciu de 40 de milioane euro în dauna statului

Spread the love

Loading

Din ancheta DNA privindu-i pe primarii Timișoarei: Procurori și șefi de Poliție pe lista persoanelor influente care au primit case la prețuri modice Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil al oraşului Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului. Judecători, polițiști, funcționari publici au beneficiat de vânzarea caselor naționalizate de către ultimii doi primari ai Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu și Nicolae Robu, cei doi fiind anchetați de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru că instrăinat 967 de imobile.
Acuzația este că au comis abuz în serviciu atunci când au semnat pentru vânzarea locuințelor naționalizate la prețuri modice. Prejudiciu, conform unei expertize realizate de Parchetul Anticorupție, se ridică la 40 de milioane de euro.
Mai sunt urmăriţi penal, tot pentru abuz în serviciu, viceprimarul Dan Diaconu, fostul viceprimar Traian Stoia şi fostul director în Primărie, Marin Staia.
„În perioada 1996 – 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat statul român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”, arată procurorii.
Atât Ciuhandu, cât și Robu au dat vina pe aparatul de specialitate din primărie care a aprobat și recomandat vânzările, ei susținând că doar au semnat ca edili.
Robu a explicat că din cele 967 de imobile întrăinate illegal, conform procuorilor, doar două au fost vândute în mandatul său. Ei arată că funcţionarii publici din cadrul Primăriei Timişoara au vândut imobile, la preţuri modice, unor persoane influente, care nu erau îndreptăţite să le dobândească.
Pe lista persoanelor influente
De departe, printre cei care au beneficiat la maximum de casele naționalizate sunt membrii clanului Cârpaci. Membrii familiei de romi (țigani n.a) cu același nume au ajuns să dețină 144 de clădiri în Timișoara, majoritatea în centrul vechi al orașului de pe Bega.
Vasile Bâc, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, a primit un apartament de 181 de metri pătraţi cu 9.000 de lei noi. Tamaş Şhiffbeck, fost șef al DNA Timișoara, a devenit chiriaş în 22 noiembrie 1999 şi a cumpărat apartamentul două săptămâni mai târziu, în 9 decembrie 1999, 4.500 de euro.
Printre personalitățile care au mai primit case naționalizate în Timișoara sunt: Săndel Palade, fostul şef al Poliţiei Timiş (un apartament de 64 mp), Vasile Vald-Speriuși, fostul şef al DNA Timişoara, Dorel Andraş, fostul şef de la DIPI Timiș – (serviciul denumit popular “Doi şi un sfert” (are o casă de 280 mp) și Radu Ilina, şeful Parchetului Militar din Timişoara.

Sursa: libertatea.ro