ADEVĂRUL despre statine: Pastilele care salvează vieți reaprinde disputele de decenii cu privire la siguranța lor… dar medicii de vârf insistă că beneficiile depășesc poveștile înfricoșătoare

Spread the love

Loading

Numeroase studii influente au dovedit că statinele, care costă rezonabil, salvează vieți, reducând drastic șansele unui atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Istoria statinelor
1976
Biochimistul japonez Akira Endo izolează mevastatina – primul medicament cu statină – dintr-o ciupercă.
Studiile pe animale au arătat că medicamentul a scăzut colesterolul la câini, iepuri și maimuțe.
Cu toate acestea, medicamentul nu a fost niciodată comercializat după ce studiile pe șobolani au arătat că ar putea fi toxic.
1978
Alfred Alberts a descoperit lovastatina în timp ce lucra la Merck Research Laboratories.
De asemenea, a fost descoperit independent de Dr. Endo pentru compania Sankyo în decurs de un an.
Merck a început studiile clinice în 1980, dar au fost întrerupte după ce testele Sankyo ale mevastatinei similare din punct de vedere chimic au descoperit că este toxică pentru animale.
Dar studiile asupra lovastatinei nu au găsit probleme similare și în 1983 dezvoltarea clinică a fost reluată de Merck.
1987
Lovastatina devine prima statină aprobată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).
A atins vânzări de peste 1 miliard de dolari (858 de milioane de lire sterline) în primul său an.
1997
Atorvastatina este aprobată. Este vândut de Pfizer ca Lipitor și este cea mai populară statină utilizată astăzi.
A urmat aprobările pravastatinei în 1991 și fluvastatinei în 1994.
2012
FDA introduce avertismente de siguranță privind statinele care afirmă un risc mic crescut de niveluri mai ridicate de zahăr din sânge și diagnosticarea diabetului de tip 2.
Ei susțin că pastilele condamnă oamenii să trăiască cu efecte secundare mizerabile, cum ar fi dureri musculare, dureri de cap și probleme de stomac, toate pentru un beneficiu individual foarte mic.
Cu toate acestea, șefii de sănătate sunt atât de încrezători în medicamentele, deja luate de milioane din întreaga lume, încât plănuiesc să permită oricărui adult să le solicite pur și simplu de la medicul de familie.
Anterior, medicilor li s-a spus să ofere medicamentele numai pacienților cu un risc de 10% sau mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral în decurs de un deceniu.
Schimbarea îndrumărilor, dezvăluită de Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (Nisa) , ar putea deschide porțile pentru alte milioane de oameni care iau pastilele.
Scepticii privind statinele au condamnat decizia, spunând că nu numai că va crește cererea pentru medicii de familie, dar va face ca mii de oameni să sufere din cauza efectelor secundare dureroase ale medicamentelor.
Unii au susținut că, deoarece se estimează că medicamentele previn unul din 50 de atacuri de cord și atacuri vasculare cerebrale, este puțin probabil ca o persoană care le ia să vadă un beneficiu direct.
Iar alții susțin că statinele sunt un alt sistem de „supramedicalizare” a societății.

Cu toate acestea, organizațiile caritabile din domeniul sănătății și experții de seamă au insistat că mișcarea este pasul potrivit, având în vedere capacitatea incontestabilă a pastilelor de a preveni bolile cardiovasculare, una dintre cele mai importante ucigașe din lume.
În plus, cercetările recente au sugerat că durerile atribuite efectelor secundare ale statinei sunt de fapt cauzate de bătrânețe, iar medicamentele au fost învinuite în mod greșit.
Statinele sunt o familie de medicamente concepute pentru a reduce nivelul de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), cunoscută și sub denumirea de colesterol rău, din sânge.
Pastilele sunt absorbite de sistemul digestiv al organismului, unde apoi reduc producția de LDL în ficat.
După ani în care au fost dezvoltate în laboratoare și au trecut prin teste riguroase, acestea au apărut în cele din urmă pe scena medicală mai largă în anii 80, când au fost aprobate inițial.
Care sunt cele mai comune tipuri de statine și din ce sunt făcute?
Atorvastatina, fluvastatina, pravastatina, rosuvastatina și simvastatina sunt singurele cinci tipuri de statine prescrise în prezent.
Unele statine sunt derivate din compuși care se găsesc în mod natural în ciuperci, în timp ce altele sunt create sintetic în laboratoare.
Medicii recomandă diferite statine, care costă doar câțiva bănuți, în funcție de nivelul de colesterol al pacientului individual, unele dintre medicamente fiind mai puternice decât celelalte.
Alți factori, cum ar fi istoricul medical sau familial de boli de inimă și dacă pacientul ia orice alte medicamente, pot determina medicul de familie sau cardiolog să prescrie un tip de statină în detrimentul celuilalt.

CE SUNT STATINELE? SI DE CE SUNT CONTROVERSATE?
Statinele sunt un grup de medicamente care pot ajuta la scăderea nivelului de „colesterol rău” din sânge.
A avea prea mult din acest tip de colesterol – numit colesterol LDL – poate duce la îngroșarea arterelor și la boli cardiovasculare.
Statinele acționează oprind ficatul să producă cât mai mult LDL.
Studiile anterioare au descoperit că medicamentul va preveni un atac de cord sau un accident vascular cerebral la fiecare 50 de persoane care îl iau timp de cinci ani.
Medicamentul vine ca o tabletă care se ia o dată pe zi.
Majoritatea oamenilor trebuie să le ia pe viață, deoarece oprirea le va face ca colesterolul să revină la un nivel ridicat în câteva săptămâni.
Unii oameni experimentează reacții adverse ale medicamentului, inclusiv diaree, dureri de cap sau greață.
Oamenilor li se spune de obicei să facă schimbări în stilul de viață în încercarea de a-și scădea colesterolul – cum ar fi îmbunătățirea dietei și a obiceiurilor de exerciții fizice, limitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat – înainte de a li se prescrie statine.

Deci, câți oameni le iau și cât de des?
Persoanele care iau statine le iau zilnic, de obicei pentru tot restul vieții.
Aproximativ 8 milioane de oameni din Marea Britanie și 32 de milioane de americani iau deja pastilele, ceea ce le face unul dintre cele mai frecvent luate medicamente la nivel mondial.
De ce sunt atât de mulți oameni pe ele? Ce fac și cum funcționează?
Statinele sunt o formă de medicină preventivă, adică un medicament conceput pentru a reduce riscul unei probleme medicale înainte ca aceasta să apară.
În cazul lor, aceasta este pentru a reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral prin reducerea nivelului de colesterol rău.
Colesterolul este un material gras produs de ficat din alimente digerate care apoi traversează organismul prin fluxul sanguin.
Substanța joacă un rol important în funcția corpului, ajutând celulele să funcționeze și fiind un element de bază pentru vitamina D, precum și pentru hormoni care ajută la menținerea sănătății corpului uman.
Dar prea multă cantitate poate duce la acumularea de material gras în artere, tuburi care transportă sânge în jurul corpului, ceea ce poate provoca apoi probleme precum bolile de inimă.
Se estimează că colesterolul ridicat provoacă o treime din toate bolile cardiace ischemice și este, de asemenea, o contribuție în multe alte cazuri.
Numai în Anglia, se estimează că colesterolul ridicat contribuie la peste 7% din toate decesele, precum și provoacă puțin sub 4% din anii de viață pierduți din cauza dizabilității.
Aici intervin statinele. Pastilele pot reduce nivelul de colesterol rău cu aproximativ 30% și chiar până la jumătate cu doze mai mari.
Sir Chris Whitty, ofițerul medical șef al Regatului Unit, a avertizat recent că mii de oameni de vârstă mijlocie mor de afecțiuni cardiace, deoarece nu au primit statine sau medicamente pentru tensiunea arterială în timpul pandemiei.
Nice a estimat că statinele pot preveni un atac de cord sau un accident vascular cerebral la fiecare 50 de persoane cu un risc de 5% boli cardiovasculare, care iau pastilele timp de 10 ani.
Dar beneficiile cresc și mai mult pentru pacienții cu risc mai mare, statinele ajutând la prevenirea unui atac de cord și a unui accident vascular cerebral la fiecare 14 persoane cu un risc de 20% de boli cardiovasculare, care iau pastilele peste un deceniu.

Deci, dacă sunt atât de buni, de ce controversă?
Statinele, ca toate medicamentele, au o serie de reacții adverse potențiale, urâte.
Cu toate acestea, nu toți pacienții le vor experimenta pe toate și mulți nu le vor avea deloc.
Durerile și durerile musculare sunt unul dintre cele mai frecvente efecte secundare, potrivit NHS.
Alte reacții adverse frecvente includ dureri de cap, amețeli, greață, oboseală, probleme digestive și insomnie și, mai rar, pierderea memoriei.
Unii pacienți care suferă de aceste reacții adverse susțin că aceste simptome le-au redus foarte mult calitatea vieții.
S-a estimat că între o treime și jumătate dintre utilizatori nu mai iau pastilele în întregime sau nu le iau atât de des pe cât ar trebui din cauza acestor reacții adverse.
Unele alte studii au legat, de asemenea, pastilele de un risc crescut de cataractă și diabet, deși acest lucru a fost contestat pentru primul și considerat un risc foarte minor pentru cel din urmă.
Un alt aspect controversat al statinelor este utilizarea lor ca medicament preventiv pe scară largă.
Unii critici susțin că acest lucru contribuie la o supramedicalizare a societății și că efectele secundare negative nu merită beneficiile de protecție.
Iar unii experți susțin că pacienții care iau statine au mai puține șanse să facă schimbări în stilul de viață pentru a combate colesterolul , cum ar fi creșterea cantității de exerciții fizice pe care le fac și, în schimb, se bazează pe pastile pentru a-și proteja sănătatea inimii.

Cu siguranță beneficiile depășesc riscurile?
Organizațiile de caritate pentru sănătatea inimii și grupurile medicale insistă că beneficiile statinelor depășesc cu mult riscurile generale pentru majoritatea pacienților.
Un studiu major „standard de aur” anul trecut a constatat că majoritatea durerilor musculare atribuite în mod obișnuit statinelor sunt de fapt doar rezultatul bătrâneții.
Statinele sunt de obicei prescrise pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, iar riscul lor de boli cardiovasculare crește.
În mod convenabil, aceasta este și vârsta la care oamenii încep să se confrunte cu unele dintre alte consecințe asupra sănătății ale atingerii ultimilor ani, cum ar fi dureri și dureri crescute.
Debutul acestor simptome și începerea luării pastilelor pot deveni legate în mintea pacientului, în ciuda faptului că este aproape întotdeauna o coincidență.
În studiul major, care a justificat o schimbare de atitudine față de Nisa, experții de la Universitatea Oxford au descoperit că pastilele au fost responsabile doar pentru aproximativ 10% din cazurile de dureri ale pacienților care le-au prescris, restul fiind cauzat de obicei de îmbătrânirea naturală.
Studiul, publicat în The Lancet anul trecut, a examinat 155.000 de pacienți care au luat statine sau placebo în 23 de studii randomizate.
Ei au descoperit că, în total, 27,1% dintre pacienții tratați cu medicamente au raportat dureri sau slăbiciune musculară, comparativ cu 26,6% dintre cei cărora li sa administrat placebo.
Riscul aproape identic a eliminat efectiv statinele ca fiind principalul vinovat din spatele durerilor.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că riscul a crescut ușor odată cu puterea statinei prescrise, deși marea majoritate a cazurilor au fost ușoare.

Cât costă națiunea prescrierea de statine față de beneficii?
Statinele sunt incredibil de ieftin de produs, dar volumul în care sunt distribuite se adună rapid.
În prezent, NHS cheltuiește aproximativ 100 de milioane de lire sterline pentru a prescrie statine numai în Anglia, deși această cifră ar putea crește dacă mai mulți oameni încep să ia pastilele.
Dar, acest cost este micșorat de factura totală de asistență medicală estimată la 7,4 miliarde de lire sterline pe an pentru tratarea bolilor cardiovasculare în Anglia.
Reducerea incidentelor de urgență ale bolilor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral, are și alte beneficii.
Eliberează atât ambulanțele, cât și resursele spitalicești, cum ar fi paturile, care pot fi apoi folosite pentru alți pacienți sau pentru proceduri elective.
Sunt statinele singurul medicament care poate reduce colesterolul ridicat? Dar dieta sănătoasă și exercițiile fizice?
În timp ce marea majoritate a dovezilor indică faptul că statinele sunt un tratament eficient pentru colesterolul ridicat și bine tolerate de majoritatea pacienților, ele nu sunt singurele medicamente sau metodă de tratare a problemei.
Alte medicamente, cum ar fi ezetimibul comprimat, sunt disponibile și sunt adesea prescrise împreună cu statine pentru a ajuta la scăderea în continuare a colesterolului.
O altă opțiune sunt inhibitorii PCSK9, medicamente care, de asemenea, scad colesterolul, dar sunt injectate în organism la fiecare două până la patru săptămâni, mai degrabă decât să fie înghițite sub formă de pastilă.
Ele sunt în mod normal prescrise numai dacă pacienții nu pot tolera alte forme de medicamente pentru colesterol și sunt mult mai scumpe decât statinele.
O altă metodă de reducere a colesterolului este să mănânci mai sănătos, să faci exerciții fizice regulate și să renunți la băutură și fumat.
Acest lucru necesită timp pentru a funcționa, așa că nu ar trebui să fie privit ca un substitut pentru administrarea de medicamente dacă este sfătuit să facă acest lucru de către un profesionist din domeniul sănătății.
Cu toate acestea, persoanele care iau statine și populația în general sunt sfătuite să facă aceste modificări ale stilului de viață pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
Persoanele cu o afecțiune cardiacă gravă ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a începe un nou regim de exerciții fizice.

Au statinele alt scop?
Deoarece statinele sunt luate de un număr atât de mare de oameni, experții au explorat dacă acestea ajută la tratarea sau reducerea riscului de alte probleme de sănătate.
Spre deosebire de unele studii care sugerează că statinele ar putea crește riscul de cataractă, un studiu a constatat că pacienții care iau pastile pentru eliminarea colesterolului au cu 15% mai puține șanse de a face degenerescență maculară legată de vârstă.
Degenerescența maculară legată de vârstă este una dintre cauzele principale ale deficienței vizuale severe în rândul persoanelor în vârstă.
Analiza, realizată de Spitalul Universitar Bonn din Germania și publicată în noiembrie, a examinat studii care au implicat aproape 40.000 de persoane din toată Europa.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care iau medicamente pentru a scădea colesterolul aveau un risc redus cu 15% de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă, comparativ cu cei care nu luau pastilele.
Un alt studiu publicat anul trecut în revista BJU International a constatat că 11 din 12 pacienți cu cancer de prostată și-au văzut creșterea tumorală încetinită după ce au luat statine.
Organizațiile caritabile au numit descoperirile „încurajatoare”, având în vedere că medicamentele sunt ieftine și s-au dovedit a fi sigure, dar au adăugat că trebuie făcute cercetări suplimentare înainte ca pastilele să poată fi distribuite pacienților cu cancer.

Există alimente sau băuturi de evitat când luați statine? Este adevărat zvonul despre grepfrut?
Mulți utilizatori de statine sunt avertizați să nu mănânce grapefruit, deoarece fructele perturbă modul în care organismul procesează medicamentul.
Grapefruitul conține furanocumarine, care blochează o enzimă din intestin care descompune în mod normal statinele și alte medicamente.
Aceasta înseamnă că statinele se acumulează în fluxul sanguin, mai degrabă decât să fie procesate corespunzător, ceea ce poate crește riscul altor reacții adverse.
Dar grepfrutul pare să aibă un efect mare doar asupra anumitor medicamente cu statine, alții văzând puține sau deloc probleme.
Pliantul de informații care vine cu statine ar trebui să spună unui pacient dacă medicamentul său este unul dintre cei afectați de grapefruit și ce cantitate este sigură de consumat.

SURSA se poate citi AICI

Tagged: