Adevărul operelor lui Brâncuşi

Spread the love

Loading

sculpturile lui brancusiAm aflat de la un doctor de aici (SUA), care acum este mort (a murit în 1999) şi care a locuit lângă Târgu Jiu. Părinţii săi au fost directori la şcolile din Târgu Jiu: cea de băieţi şi cea de fete. 

Tatăl său, Matei Stoicoiu, a cumpărat o casă chiar în Târgu Jiu ca să fie aproape de şcoală. Într- o vară, când se plimba prin parcul dela Târgu Jiu l-a întâlnit pe Brâncuşi în parc. Ei se cunoşteau, căci fuseseră colegi în clasele primare.

L-a întrebat de ce a venit, iar el a spus că a venit ca să cerceteze locul în parc, unde să amplaseze nişte monumente, care au fost comandate în memoria eroilor din primul război mondial. Apoi Matei i-a spus că o să-i facă cunoştiinţă cu fiul său, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu. Astfel că atunci când Traian l-a cunoscut pe Brâncuşi, a rămas impresionat. 

Traian era supărat când îmi povestea că comuniştii au schimbat adevăratele nume ale operelor lui Brâncuşi şi anume:

– Nu se chema “Coloana infinitului”, ci “Coloana sacrificiului infinit” dat de eroii noştri. Pe de alta parte, dacă număraţi modulele din care este alcătuită coloana, veţi obţine un număr care reprezintă anul când a fost primul război mondial şi se termină cu o jumătate din modul, adică reprezintă jumătatea anului respectiv. 

 

– Al doilea monument, aşa cum l-a conceput Brâncuşi, este o masă înconjurată de 12 scaune. Deci nu “Masa tăcerii”, ci “Masa apostolilor neamului”, iar în mijloc s-ar afla Iisus Christos.

– Al treilea monument arată ca o poartă, dar nici pe departe nu este poartă. Deci, nu se numește “Poarta sărutului”, căci nu are legătură cu memoria eroilor, ci monumentul “Întregirii neamului”, deoarece fiecare stâlp este alcătuit din 4 stâlpi uniţi sus cu o grindă. Sărutul mai înseamnă şi unitate. Deci acestea reprezintă 8 regiuni care trebuiau să se alipească patriei mame, România.

Trebuie să ştie lumea că Brâncuşi a fost un sculptor simbolist. Comuniştilor nu le-au plăcut numele date de Brâncuşi, operelor lui. 

De atunci a rămas aşa, iar românii parcă sunt drogaţi, nu vor să schimbe nimic. 

Doctorul înainte de a muri, mi-a spus să transmit în ţară aceste lucruri pe care el le ştia perfect. 

Liviu Popp