Adrian Năstase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni 18 martie 2013, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Judecătorii au respins recursul făcut de procurori, în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase. Completul de la Tribunalul București, format din președintele Ioana Cleopatra Șipoteanu și din judecătoarele Carmen Constanța Balaci și Florentina Vasilateanu, a decis, cu opinie majoritara, respingerea recursului DNA în cazul sentinței Judecătoriei Sectorului 4 și punerea în libertate a lui Adrian Năstase, informează Mediafax.
Concret, doua din cele trei judecatoare au dispus punerea in libertate a lui Adrian Nastase, in vreme ce al treilea magistrat din complet a decis in sens contrar. Serviciul de executari penale al instantei urmeaza sa comunice aceasta decizie Penitenciarului Jilava, dar si altor institutii ale statului. Dupa procesarea documentului de la instanta, Penitenciarul Jilava urmeaza sa incheie formalitatile in cazul lui Adrian Nastase si sa il elibereze. Înainte de încheierea dezbaterilor, Adrian Năstase a arătat în fața judecătorilor de la Tribunalul București că procurorii DNA cer practic menținerea la închisoare a unui om pentru gândurile exprimate, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului la libera exprimare.
La câteva minute după pronunțarea verdictului, pe blogul lui Adrian Năstase a apărut o postare în care fostul premier comentează decizia de eliberare a sa. „Ati aflat, cred, decizia Tribunalului Bucuresti in ceea ce priveste eliberarea mea conditionata. Ma bucur sa ma reintorc acasa, alaturi de familie si de prietenii mei. Pentru cateva zile, imi voi folosi timpul doar pentru “a respira” libertatea din afara, si pentru a ma gandi la proiecte viitoare. Pe curand!”.
DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.
Îm motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform „întru totul” cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.
Totodată, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect. Instanţa a mai notat în motivare că lucrarea ştiinţifică „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că „acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale”.
„Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul, în documentul citat.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.
Vicepresedintele PSD Valeriu Zgonea a declarat, luni, referindu-se la revenirea lui Adrian Nastase in partid, ca in momentul condamnarii calitatea de membru de partid se pierde automat, iar Nastase va reintra in PSD atunci cand legea o va permite, facand o cerere in acest sens.
Intrebat despre posibila revenire a lui Nastase in PSD pe functia de presedinte al Consiliului National, Zgonea a precizat ca exista o legislatie in domeniu care stabileste foarte clar care sunt obligatiile.
El a mai aratat ca in momentul in care din punct de vedere juridic si moral Nastase poate sa revina in partid, bineinteles ca va fi reprimit.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost intrebat, luni, de jurnalisti, daca Adrian Nastase isi poate regasi un loc in PSD dupa ce va fi eliberat, el raspunzand: „De ce nu? Sigur”.
Sursa: realitatea.net; wall-street.ro; mediafax.ro;