Autor: Sensei Daniel ROGOBETE 5 DAN AIKIDO-AIKIKAI
De câte ori simțim bucurie în suflet ne gândim la facerea acestui complex de trăiri, un om primește din partea universului multe cadouri, însă „traista” din spate se umple cu voință, cu încredere și dorință, omul trebuie să primească ce i se oferă și să dea mai departe ce a învățat, de aceea există echilibru, fără echilibru ne ducem pe o parte și la un moment dat picăm din barca timpului. În mersul lumii dăinuie disciplina, lumea a evoluat datorită disciplinei, respectului, curajului și adevărului, iar pe toate acestea le găsim scrise în cartea aikido-ului, o poveste adevărată cu oameni minunați care practică Aikido. Această artă marțială japoneză – Aikido- înseamnă textual „calea armonizării energiei” și este creată în 1920 de către Morihei Ueshiba, uneori numit kaiso sau O-Sensei de către unii aikidoka (n.14 decembrie 1883, Tanabe, Japonia, d.26 aprilie 1969, Iwama, Japonia). Aikido este o artă marțială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă, este una dintre cele mai spirituale arte marțiale. Aceasta este numită și „Arta Păcii”, o artă marțială sigură prin inițierea treptată a începătorilor, ea spune că ”Adevărata cale a războinicului este prevenirea unui măcel, cei care se întrec și încearcă să-și dovedească superioritatea cu siguranță greșesc pentru că cei care lovesc, rănesc, distrug nu se pot numi ființe umane.”
Pentru mine, Aikido este un mod de viață și caut cu toată puterea să împărtășesc această stare elevilor mei astfel încât să realizeze că stilul cum trăim ne definește ca oameni, această alegere este esențială pentru sănătatea noastră și a celor din jur, în timp s-a observat că practicanții de arte marțiale au mai multă încredere în ei, Aikido îmbunătățește eficacitatea, controlul, reduce agresivitatea, stresul, depresia, anxietatea. Elevii Clubului Wago-Kan Lugoj au înțeles că practicând Aikido au ajuns la un nivel de socializare incredibil de bun eliminând caracterul anti-social al unui individ și foarte important este faptul că această artă marțială te ajută să reflectezi asupra vieții, la pozitivitate, la negativitate, te ajută să vezi ce înseamnă să ai răbdare, să fii modest, să fii bun, îndemânatic, curajos, să fii demn, aceste caracteristici din Aikido fac diferența față de alte arte marțiale.
Un practicant de Aikido știe ce înseamnă o strategie de apărare, dar și controlul prin conducere, el se simte pașnic și are sentimentul de „acasă” când intră în Dojo, ori de acest sentiment are nevoie omul din ziua de astăzi, Aikido este o practică care te duce într-o stare profundă de existență pentru că: a fi centrat în Aikido înseamnă a fi prezent. Aikido vindecă mintea și corpul, reprezintă sursa iubirii. Este foarte important de specificat, Aikido este o artă marțială, o practică spirituală ce ne trimite spre cunoașterea dragostei și soluționarea pașnică a conflictului, are capacitatea de a fi relaxat, flexibil, echilibrat și spontan.
Practic Aikido de 30 de ani, de 25 de ani sunt instructor în Lugoj la Clubul ”Wago-Kan” Aikido Aikikai, în anul 2018 am fost la „izvoarele” lui Aikido Aikikai, în Japonia, împreună cu o mică delegație de români practicanți de Aikido, am trăit cea mai frumoasă și interesantă experiență de viață, acolo am înțeles pe deplin ce înseamnă cu adevărat Aikido, ce înseamnă să ai principii, să respecți anumite reguli, am simțit această uniune a fiziologicului, psihicului, mentalului și socialului, toate conducând la perfecționarea personalității noastre.
În tot acest timp am înțeles că Aikido reprezintă pentru noi, cei care o practicăm, armonia universului.
Cu prilejul ceremoniei Kagami-Biraki, organizată la data de 13 ianuarie 2019 la Hombu Dojo, în Tokyo, Japonia, la propunerea conducerii Fundației Române de Aikido Aikikai, în speță a președintelui Dorin Marchiș 6 DAN, am fost promovat la gradul de 5 DAN Aikido Aikikai alături de colegul meu instructorul Nicolae Mitu din București.
„Calea Luptătorului a fost greșit înțeleasă, ca o modalitate de a ucide și a-i distruge pe ceilalți. Aceia care caută competiția comit o gravă eroare. Lovirea, jignirea sau distrugerea cuiva constituie cel mai mare păcat pe care îl poate face o ființă umană. Adevărata Cale a Luptătorului constă în evitarea masacrului. Ea este Arta Păcii, puterea iubirii.”
(Citat celebru din Morihei Ueshiba, ARTA PĂCII, ÎNVĂȚĂTURILE FONDATORULUI AIKIDO-ULUI, Editura MIX)