Sunt practicant de arte marțiale, de 29 de ani, profesor de Aikido-Aikikai în Lugoj, clubul WAGO-KAN, un oraș multicultural, dar și un oraș în care artele marțiale sunt la înălțime, traversăm un moment istoric, este un moment trist, în care spaima a pus stăpânire pe om, psihic și fizic, pentru minte, suflet, trup un fel de boală. Am fost închiși în case, am mers pe stradă cu declarație pe propria răspundere, am întrerupt orice contact fizic cu practicanții de aikido, oameni maturi care și-au găsit un ideal, copii care trăiesc sănătos, în armonie și respect datorită artelor marțiale, totul a dispărut într-o clipită, nicio atingere, nicio îmbrățișare, nici măcar o mică adunare, nimic, școlile au pus lacătul pe porți, sălile de sport au fost și ele închise. O etapă a vieții noastre foarte urâtă.
Câteva cuvinte despre ce înseamnă AIKIDO.
”Aikidō (合気道?) (sau folosind un kanji vechi: 合氣道), este o artă marțială japoneză. Aikidō înseamnă textual „calea armonizării energiei,” fiind artă marțială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. A fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969) și se bazează pe utilizarea forței adversarului prin aplicarea de tehnici articulare și eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc). În aikido se utilizează proiectări, luxări, strangulări și, în mică măsură, lovituri. Aikido își are rădăcinile în jujitsu și tehnicile de luptă cu sabia și sulița utilizate de samurai în Japonia medievală, dar multe dintre tehnicile sale sunt invenția maestrului Ueshiba. Principiile de non-rezistență, utilizarea forței adversarului cât și emblema artei sugerează legături cu alte stiluri interne, de origine chineză: Taijiquan, Baguazhang și Xingyiquan.
Fiind un stil de luptă pur defensiv, Aikido nu organizează și nu participă la competiții. Există în schimb numeroase demonstrații în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui uke (atacator).
Fundația Aikikai (財団法人合気会 Zaidan Hōjin Aikikai?) este organizația originală pentru arta marțială japoneză Aikido, oficial recunoscută de guvernul japonez în 1940. Este cunoscută și sub denumirea „Aikikai Honbu”, sau mai simplu, „Aikikai”. Ea însăși se descrie ca „organizația mamă pentru dezvoltarea și popularizarea Aikido-ului în lume”. Aikikai este organizația umbrelă pentru diferite organizații naționale sau de altă natură de Aikido. Sediu central Aikikai Hombu Dojo, este situat în Tokyo, Japonia.” (Wikipedia)
Noi, cei care am practicat și practicăm astăzi artele marțiale, online în țară, trecem mult mai ușor peste acest timp aproape mort în vederea antrenamentelor, acum se simte că ceea ce am învățat zeci de ani sau chiar un an, am înțeles că putem învinge această emoție distructivă, doar gândindu-ne la tehnicile din aikido, astfel că toate acestea: închisul în case, distanțarea, purtarea măștii, lipsa de compasiune, dezinformarea, anxietatea, haosul total în întreaga lume, vor rămâne într-o bună zi ascunse într-un ungher al ființei noastre, cu siguranță nu le vom putea uita niciodată, în noi trăiesc principiile de bază ale artelor marțiale pe care le-am practicat cu toții, cu toată inima vreme de mai mulți ani, pregătirea mentală și sufletească înaintea și în timpul conflictului presupunând că fiecare conflict te poate costa viața. Nu se pierde această pregătire, suntem ființe trecătoare însă nu putem uita tot ce ne-a fost predat și ce noi am predat zeci de ani, este o artă marțială care sădește fericire în oameni. Mulți dintre practicanții de aikido sunt legați pe viață de această artă marțială, eu simt că este doar o excursie prin univers și niciodată nu ajungem la destinație, avem tot timpul ceva de învățat, Aikido nu are competiție, poate de aceea este armonizarea între noi, o armonizare pe care o folosim peste tot, antrenamentul continuu și îndelungat redă progresiv vitalitatea corpului și are ca efect creșterea vigilenței atât de necesară în artele marțiale. Treptat, corpul capătă independență de acțiune și decizie și renunță la rolul impus de mental, dobândește creativitate și maturitate proprie. Această maturitate se traduce în aprecierea realităților exterioare printr-o înțelegere interioară care se adaugă la abordarea exterioară. Fără a se fixa asupra uneia sau alteia dintre componentele dezvoltării – fizic sau mental – calea propusă de Aikido conduce la uniunea dintre cele două componente.
Chiar dacă epidemia de coronavirus a mutat antrenamentele de arte marțiale în online, cursurile sunt făcute pe aplicația Zoom, vă spun sincer că ne bucurăm de faptul că ne vedem, ne auzim, ne mai povestim susținându-ne moralul cu speranțe mari căci într-o bună zi vom reveni la normalitate. A venit și relaxarea restricțiilor, odată cu intrarea în starea de alertă nu a însemnat și revenirea la antrenamente pentru cei care își desfășoară pregătirea fizică în spații închise. Astăzi, sălile de sport, cluburile de fitness, yoga sau de arte marțiale sunt încă lovite în plin de așa zisa pandemie. Însă toate lucrurile rele au un sfârșit, atunci când vom ieși din această distrugere fizică și sufletească cu siguranță ne vom întâlni și ne vom bucura într-o armonie perfecta, că nu-I așa, am văzut ce înseamnă bariera pusă în fața activităților noastre de zi cu zi și cât de mult ne afectează acest lucru. Până atunci ne rugăm lac Dumnezeu să fim sănătoși, acest lucru este cel mai important.
Adevăratul practicant de Aikido este cel ce atinge aceste trei componente simultan, nu doar în Dojo, ci în oricare alt moment al vieții sale, esența constă în armonizarea rezonanței corpului cu rezonanța universului. Din aceasta se naște căldura, lumina și puterea, toate părți ale unui spirit realizat deplin.
Scopul Aikido-ului nu constă numai în însușirea perfectă a tehnicilor de autoapărare, pentru că tehnicile sunt doar un mijloc și nu un scop. Mai importantă pentru elev este educarea complexă, pentru că acesta să capete o personalitate echilibrată, naturală și puternică, astfel încât la nevoie să poată rezolva eficient problemele ce-i apar în viață.
Aikido ne învață că toate realitățile fiziologice, fizice, mentale și sociale nu sunt decât fragmente ale unui ansamblu vast, ierarhizat, autonom și perfectibil, după modelul unui mare ansamblu care este universul.
„AIKI nu poate fi cunoscut
Prin vorbe scrise sau rostite
Fără a te pierde în vorbe inutile
Învață prin practică”.
O Sensei Morihei Ueshiba
DANIEL ROGOBETE 5 DAN –CLUBUL WAGO-KAN DE AIKIDO AIKIKAI LUGOJ