ALBANIA – greu de crezut, dar așa e! Un miracol economic!

Spread the love

Loading

albania un miracol economicO dată erau buni să facem bancuri pe seama albanezilor, însă ei au evoluat, iar noi am mers înapoi…

Oare Finlanda sau Albania….ar putea fi o noua opțiune ?!

„Puternicele și capitalistele State Unite ale Americii ar putea lua unele lecții economice de la mica țară balcanică Albania care, timp de decenii, s-a zvârcolit sub cruda dictatură stalinistă.

Astăzi, Albania are cea mai promițătoare economie din Europa.

A fost singura economie din Europa care a crescut realmente.

În 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Astazi el depășește 3.500 de dolari. Și este în plină ascensiune. Țara se schimbă cu repeziciune. Cum Dumnezeu s-a întâmplat această minune în Albania ? Și de ce nu se întâmplă și în România?

De ce Albania a decolat și se înalță în ritm amețitor, în timp ce România, după zece ani de creștere, s-a prăbușit?

 

Unde este diferența? Nu e deloc dificil să observăm diferența.

1. În Albania există o taxă unică de impozitare. De numai 10%.

Și, atenție! Această taxă de numai 10 la sută este atât pe veniturile personale, cât și pe cele din afaceri.

2. Și un singur impozit pe salarii. Care s-a micșorat de la 35 la 15 la sută.

În România , pentru un salariu de 1.000 de lei, salariatul și îneprinderea plătesc statului 680 de lei. În Albania  plătești doar 150 de lei.

Asta, evident, contribuie, pe de o parte, la creșterea consumului, pe de altă parte, la dinamizarea activităților economice, la lărgirea bazei de impozitare și, nu în ultimul rând, la eliminarea muncii la negru și la dimininuarea evaziunii fiscale.

3. În Albania TVA-ul este de 10 la sută.

În Romania TVA-ul este de 24 la sută, unul dintre cele mai mari din Europa. Mai ales dacă ținem cont de faptul că limita maximă admisă în Uniunea Europeană este de 25 la sută.

Statele care se duc cu TVA-ul in sus pierd bani la buget.

Statele care se duc cu TVA-ul în jos câștigă bani la buget. Pare un paradox. Dar nu e. De fapt, TVA-ul redus, ca și impozitele reduse pentru firme și salarii, lărgesc baza de impozitare.

Colectezi mai puțin de la mai mulți și, în final, bugetul de venituri al statului devine mai mare.

4. În Albania, sistemul judiciar este independent. Independența este garantată.

În România, sistemul judiciar este dependent.  Este subordonat președintelui, primului ministru și ministrului Justiției.

5. În Albania a intrat în vigoare o lege, acum patru ani, care obligă toate construcțiile noi, inclusiv stațiile de benzină, să aibă incluse echipamente ce folosesc energii regenerabile: panouri solar-termale, panouri fotovoltaice, pompe de caldură, instalații eoliene etc.

6. Și mai există o diferență.

Guvernul, în Albania, a rezolvat definitiv problema proprietății.

Ceea ce a fost de restituit s-a restituit și o lege specială garantează acum toate drepturile derivând din calitatea de proprietar.

7. Autostrada de 170 km, din care 130 km erau prin munti, la peste 1000 m altitudine, a fost construită de Bechtel, la un preț de cca 60% din cel practicat la noi. Toate mâncărurile sunt fără pic de E-uri, iar benzina este la cca 80% din cât e la noi.

8. Dar diferența diferențelor este alta:

Albania nu a recurs la sprijinul FMI.

Și nici nu a implementat ideile contabililor acestei bănci mondiale.