Alegeri parlamentare 11 decembrie 2016. Rezultatele parțiale oficiale după validarea a peste 95% din voturi. Cea mai mare victorie a Partidului Social Democrat

Spread the love

Loading

BEC a anunțat rezultatele alegerilor parlamentare din 2016,

după centralizarea a 95,58% din voturi.

alegeri 2016

Rezultate parțiale validate Camera Deputaților:

PSD: 45,31% 

PNL: 19,95%

USR: 8,92%

UDMR: 6,43%

ALDE: 5,62%

PMP: 5,29%

 

 

Rezultate parțiale validate Senat: 

PSD: 45,50%

PNL: 20,32%

USR: 8,97%

UDMR: 6,49%

ALDE: 6,01%

PMP: 5,59%

 

Celelalte formațiuni politice și candidații independenți au obținut voturi sub pragul necesar intrării în Parlament.

PSD a câștigat alegerile cu un scor mai mult decât dublu față de PNL, după cum arată rezultatele oficiale parțiale centralizate de Biroul Electoral Central. Printre câștigătorii alegerilor se numără și USR, un partid nou, care a reușit să intre în Parlament, cu peste 9% din voturi. Aceste rezultate vin pe fondul unei prezențe scăzute la vot: doar 39,49% dintre alegători s-au prezentat la urne.

 

Cine ar putea intra în Parlament

Numărătoarea voturilor s-a încheiat în mai multe județe. Au apărut deja numele candidaților care au obținut suficiente voturi pentru un loc de parlamentar. Sunt însă multe mandate care vor fi obținute la redistribuire. Printre cei care au intrat în Parlament se numără: Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, Leon Dănăilă, Ecaterina Andronescu, Gabriela Crețu, Vlad Alexandrescu, Cristian Ghinea și Nicușor Dan. Independenții nu au obținut voturile necesare pentru a face parte din Parlament. 

Ca şi la alegerile locale din iunie, USR a luat în Capitală de două ori mai multe voturi decât PNL.

Prima poziţie în Bucureşti e păstrată de PSD. Social-democraţii şi-au asigurat deja 12 din cele 29 de mandate de deputat puse în joc la Camera Deputaţilor şi 5 din cele 13 de la Senat.

USR va avea 8 deputaţi şi 3 senatori de Bucureşti, în timp ce PNL prinde în această etapă de repartizare la nivel de circumscripţie doar 3 mandate de deputat şi unul de senator.

ALDE şi PMP intră cu câte 2 mandate în Camera Deputaţilor şi unul în Senat în Capitală, iar 4 mandate – două de deputat şi două de senator – vor fi repartizate în etapa naţională.

 

Când am putea avea Guvern 

Calendarul pentru formarea unui nou guvern intră în linie dreaptă imediat ce Biroul Electoral Central va anunța rezultatele finale ale votului. Noul Guvern și-ar putea începe mandatul cel mai devreme pe 30 decembrie 2016 și cel mai târziu după data de 3 ianuarie 2017.

Dacă premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis în urma consultării cu partidele își alege echipa rapid și noul Cabinet este votat de Parlament, noul Guvern va depune jurământul pe 30 decembrie.

15/16 decembrie: BEC anunţă rezultatele finale;

19 decembrie: noii parlamentari depun jurământul;

20 – 21 decembrie: consultări la Cotroceni;

21 -22 decembrie: Klaus Iohannis desemnează noul premier;

23 decembrie – 29 decembrie: premierul îşi alege echipa, audieri şi vot în Parlament;

30 decembrie: depunerea jurământului

Însă, dacă alegerea noilor miniștri va dura mai mult atunci noul Guvern își va începe mandatul după data de 3 ianuarie, adică în prima săptămână din noul an; 

15/16 decembrie: BEC anunţă rezultatele finale;

19 decembrie: noii parlamentari depun jurământul;

20 – 21 decembrie: consultări la Cotroceni;

21 -22 decembrie: Klaus Iohannis desemnează noul premier;

23 decembrie – 3 ianuarie: premierul îşi alege echipa;

după 3 ianuarie: audieri, vot în Parlament şi depunerea jurământului.

 

SURSA – digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *