Alina Mungiu-Pippidi: „MCV este complet sub controlul opoziției din România”

Spread the love

Loading

Raportul MCV nu produce efecte juridice cu începere din 1 ianuarie 2010,

când valabilitatea clauzei de salvgardare, al cărei accesoriu era, a expirat 

Adrian Severin: „Lovitura de grație o dă însă chiar pagina oficială de internet a UE, unde se precizează că recomandările MCV nu sunt obligatorii. Obligatoriu este numai acquis-ul comunitar, iar concluziile MCV nu constituie un asemenea aquis. Dacă ar constitui, ar fi obligatorii pentru toate statele membre. Punct! „

”MCV nu produce efecte juridice!

Problema obligativității concluziilor Raportului MCV trezește controverse pe rețelele sociale. Cei interesați sau căzuți cu bună credință în eroare se lasă pacăliți de o decizie a CCR din 2012, care afirma că potrivit Constituției României toate obligațiile decurgând din acte ale UE sunt executorii.

Întrebarea este dacă MCV constituie un instrument valabil în dreptul UE sau nu? Lucru pe care CCR nu a dorit să îl verifice în 2012 și l-a luat ca de la sine înțeles. Dl Zegrean nu putea să îl contrazică pe dl. Băsescu, care tocmai intervenise la Bruxelles ca MCV să nu fie abolit.

Raportul MCV nu produce efecte juridice cu începere din 1 ianuarie 2010, când valabilitatea clauzei de salvgardare, al cărei accesoriu era, a expirat.

Decizia CCR din 2012 privea aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din tratate. MCV și concluziile sale nu fac obiectul unor asemenea obligații.

Nici un tratat (TUE sau TFUE) nu vorbește despre MCV și nu instituie vreo procedură pentru adoptarea acestuia. Tratatul de aderare a României nu vorbește nimic despre MCV, ci include doar o clauză de salvgardare cu valabilitate de trei ani de la data aderării (deci până la 1 ianuarie 2010), al cărui accesoriu ar fi putut fi considerat că este.

Decizia CCR din 2012 este un alt produs odios și inept al epocii Băsescu, epocă în care MCV a fost creat din inițiativa României și cu încălcarea principiului atribuțiunii din dreptul UE, pentru răfuiala cu adversarii politici. Nu văd ce consecințe practice ar putea avea azi o asemenea hotărâre.

Anul acesta CCR a spus că legile a căror suspendare ni se cere astăzi prin raportul MCV sunt conforme cu Constituția României. Aceasta a permis intrarea lor în vigoare, căci tratatele europene sunt deasupra legilor naționale dar nu și a Constituțiilor naționale. Astfel, Decizia CCR din 2012 implicit a fost corectată.

Lovitura de grație o dă însă chiar pagina oficială de internet a UE, unde se precizează că recomandările MCV nu sunt obligatorii. Obligatoriu este numai acquis-ul comunitar, iar concluziile MCV nu constituie un asemenea aquis. Dacă ar constitui, ar fi obligatorii pentru toate statele membre. Punct!„

Adrian SEVERIN

 

Ce spune Alina Mungiu-Pippidi: 

„Raportul MCV aplică pe dos recomandarea Parlamentului European

 

Multe se pot spune despre România, dar nu că e in urma Bulgariei. În speță, un raport al Parlamentului European din 2018 recomanda ca MCV să fie ridicat pentru România pînă la finele comisiei Juncker, și păstrat pentru Bulgaria. Și asta, cu tot cu legile justiției, și în mod logic, că Bulgaria nu trecuse din prima asemenea legi ca să aibă la ce să dea înapoi, și nici nu arestase vreun înalt demnitar, deși ziariștii bulgari au dovedit chiar în ultimele săptămâni legătura dintre fondurile europene și șeful statului.

Raportul a fost însă comisionat unor independenți. MCV, în schimb, este complet sub controlul opoziției din România. Ca atare se poate ajunge la situația cînd recomandările Parlamentului European sunt puse în practică exact pe dos de către Comisie. Să vedem dacă nu asta va fi și soarte rezoluției adoptate ieri… În momentul în care totul devine politic, totul e posibil…”

 

Alina Mungiu-Pippidi: „MCV este complet sub controlul opoziției din România”

Politologul Alina Mungiu-Pippidi afirmă că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene se află sub controlul opoziţiei din România, iar recomandările din raport contrazic poziţia Parlamentului European.

„Multe se pot spune despre România, dar nu că e in urma Bulgariei. În speță, un raport al Parlamentului European din 2018 recomanda ca MCV să fie ridicat pentru România pînă la finele comisiei Juncker, și păstrat pentru Bulgaria. Și asta, cu tot cu legile justiției, și în mod logic, că Bulgaria nu trecuse din prima asemenea legi ca să aibă la ce să dea înapoi, și nici nu arestase vreun înalt demnitar, deși ziariștii bulgari au dovedit chiar în ultimele săptămâni legătura dintre fondurile europene și șeful statului. 

Raportul a fost însă comisionat unor independenți. MCV, în schimb, este complet sub controlul opoziției din România. Ca atare se poate ajunge la situația cînd recomandările Parlamentului European sunt puse în practică exact pe dos de către Comisie. Să vedem dacă nu asta va fi și soarte rezoluției adoptate ieri… În momentul în care totul devine politic, totul e posibil…”, scrie Mungiu-Pippidi pe site-ul romaniacurata.ro.

 

Raportul MCV se poate citi AICI

 

Sursa pentru Adrian Severin: Facebook

 

Sursa pentru Alina Mungiu Pippidi

 

1. Sursa pentru Alina Mungiu Pippidi

 

Sursa foto