Alocuțiune rostită în deschiderea şedinţei solemne prilejuite de Ziua Naţională a României

Spread the love

Loading

Călin Popescu Tăriceanu – președintele Senatului României„Onorați invitați,

 

andrei chiliman nu va exista o hemoragie dupa miscarea lui tariceanuStimați colegi,
În debutul ședinței noastre, în calitatea mea de președinte al Senatului, aș vrea să spun câteva cuvinte legate de împrejurările care m-au determinat să inițiez organizarea acestei ședințe solemne.
După cum se știe, președintele României a decis anularea recepției oficiale care s-a ținut anual, după Revoluție, la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României. Motivarea acestei decizii, comentariile și speculațiile care s-au făcut pe marginea gestului prezidențial sunt elemente asupra cărora nu doresc să mă refer. Pe de-o parte, calitatea mea de președinte al Senatului îmi impune un anumit comportament, iar pe de altă parte, diversele interpretări au un caracter subiectiv determinat de conjunctura politică și de afinitățile noastre inerente.

Săptămâna trecută, activitatea Senatului s-a desfășurat după un program deosebit, datorită faptului că Palatul Parlamentului a fost gazda sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, pe care am condus-o. Această împrejurare nu ne-ar fi permis organizarea unei ședințe solemne dedicată Zilei Naționale. Ideea organizării lui de către Senat s-a conturat după decizia președintelui României de a anula recepția de la Cotroceni, dar nu ca o replică, așa cum au speculat unii. O recepție, chiar și cu semnificații profunde, poate fi interpretată ca un gest nepotrivit, atunci când el vine după moartea a sute de oameni nevinovați, cum au fost tragediile de la ”Colectiv” și Paris. Nu la fel poate fi interpretată o ședință solemnă a Senatului sau a Parlamentului României, la care nu se bea șampanie și nu se dansează. În acest context, am considerat că marcarea Zilei Naționale a României printr-o ședință solemnă este un eveniment nu doar potrivit, ci chiar obligatoriu.
Acesta este motivul pentru care am inițiat această ședință de plen. Acesta este motivul pentru care voi propune Birourilor Permanente reunite ca Parlamentul României să organizeze în fiecare an un plen al Camerelor reunite dedicat sărbătorii noastre naționale
În final, doresc să exprim regretul că Preşedintele României nu a onorat invitaţia noastră.”