Ciudați mai suntem noi românii. Și cârcotași pe deasupra. De zece ani guvernul Ponta este singurul guvern care a dat ceva. Toate celelalte au luat și au dat nimic. În plus, în 2012, când USL a preluat guvernarea de la piticania Boc, cel mai prost prim ministru a tuturor timpurilor, era un mare gol bugetar și pe deasupra un mare gol în buzunarele noastre. Și cu toate lipsurile, cu toate hoțiile PDL-iștilor, guvernul Ponta are creștere economică și încearcă din răsputeri să facă ceva. Numai că noi nu înțelegem și căutăm pricină. Dacă guvernul nu face e de vină Ponta. Dacă guvernul face ceva e iarăși de vină Ponta.
Dacă Guvernul vrea să facă ceva anul acesta e pomană electoral și tot așa o ținem înainte și parcă dracu ne trage de mânecă să apreciem tot ce face guvernul este rău. Exemplu viu infractorul Traian Băsescu. Arătați-mi un lucru bun făcut în 10 ani de Băsescu și mă înclin.
Dacă guvernul pune impozite pe piscine și alte chestii de lux e de vină Ponta. Și uităm că în toate țările europene se pune astfel de impozite și întreb: Câți dintre români au piscine?
Să revenim la amnistia fiscală. Și nu sunt încă dumirit, dacă funcționarii care au greșit mai sunt încă în funcție și cât de mulțumiți sunt că au scăpat basma curată.
Inițial proiectul de lege era pentru profesorii din Valea Jiului.
Din cauza unor funcționari publici 1.700 de profesori din Valea Jiului au primit un salariu mai mare și urma să restituie greșeala. Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, a susţinut propunerea legislativă, menţionând că măsura ar fi o reparaţie pentru bugetari.
Legea prevede scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eşalonat. Sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari, începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici, începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăţi anuale egale.
Restituirea se realizează pe baza cererilor de către pensionari la casele judeţene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, respectiv casele de pensii sectoriale. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele inflaţiei şi nu sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere după caz. Aceeași lege mai prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate în mod greşit. Şi în acest caz, sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a legii în discuţie să se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.
Premierul a precizat că i se pare incorect ca după cinci ani să-i ceri unei mame să dea niște bani pe care i-a primit, motivând că “nu i-a furat, nu i-a luat cu forța din casieria agenției”.
”I-au fost dați și, dacă s-au făcut asemenea greșeli, cred că nu poți să vii după atâția ani și să le ceri oamenilor să dea banii înapoi. Se întâmplă în cazul instituțiilor publice și aici lucrurile poate reușim să le facem cu mai multă gândire. Până la urmă e o aberație, trebuie să reparăm lucrurile care s-au făcut prost. Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi, pentru nereguli comise de funcţionari. În proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au făcut până la ziua adoptării legii, intră sub amnistie. Cine greșește de acum încolo, plătește. Sub incidența acestei legi vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin fie pensii, fie cum au fost indemnizațiile pentru mame, în care, din erori — vorbesc de parte administrativă, partea penală nu intră la Guvern — trebuie să dea niște bani înapoi”, a precizat premierul Victor Ponta.
Întrebat dacă pensionarii vor beneficia de amnistie indiferent dacă au dat mită sau nu pentru a primi pensii, Ponta a precizat că nu trebuie făcută o confuzie între amnistia fiscală și cea penală.
Mamele vor putea obţine, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, venituri de până la 1.500 de lei anual, muncind de acasă, precizând că cele 12.460 de femei care au făcut acest lucru şi ar trebui să restituie indemnizaţia vor fi aministiate fiscal, a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb.
În ceea ce privește funcționarii publici ar trebui revizuită legea și funcționarul care greșește să plătească cu averea personală. Să vedem atunci dacă îl mai trage mâna să mai greșească. Mai rămân câteva necunoscute: A greșit că a primit ceva ca să greșească sau a greșit fiind incompetent. Rămâne de văzut…
Sursa: jurnalul.ro, exclusivnews.ro