Ana Aslan- un simbol al tinereții fără bătrânețe

Spread the love

Loading

Autor: Violeta Bobocea

Ana Aslan s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei și ai lui Mărgărit Aslan, ambii intelectuali de origine armeană.
Urmează cursurile Colegiului Romașcanu din Brăila, iar la 13 ani își pierde tatăl. Familia se mută la București. În 1915, Ana absolvă Școala Centrală din București. Visează să ajungă pilot, iar în cele din urmă se decide să devină medic. Ana Aslan a îngrijit soldații în spitalele militare din spatele frontului de la Iași.
Ana Aslan a fost medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958-1988).
Ana Aslan, armeancă de origine, este creatoarea școlii de gerontologie și geriatrie , dedicându-și întreaga viață progresului științei.
A fost o mare iubitoare de artă, ea însăși pictoriță, înzestrată cu talent și sensibilitate.
Primul așezământ medical, cel care-i poartă numele este Institutul de Geriatrie și Gerontologie de la Otopeni (București).
A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie , sub numele de Gerovital.
Numele personalităților internaționale au urmat tratamente cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, K. Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.
Ana Aslan a inventat ( în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980. A lucrat alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu.
Urmează o activitate didactică și spitalicească la Filantropia, Institutul Clinico- Medical al Facultății de Medicină din București, Clinica Medicală din Timișoara , Spitalul CFR. Din 1949, devine șeful Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București.
Este punctul de plecare al carierei de gerontolog. Evidențiază importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă . Obține rezultate remarcabile. În 1952, a preparat vitamina H3( Gerovital), produs geriatric brevetat în peste 30 de țări .
Mărcile “Ana Aslan “și “Gerovital “ au fost înregistrate în 154 de țări . Astăzi, institutul se descurcă prin forțe proprii. În anul 2003 institutul a fost scos din subordinea Ministerului Sănătății. Visul Anei Aslan nu a rezistat decât atât cât a trăit ea. Visul tinereții fără bătrânețe a făcut înconjurul lumii. Ana Aslan a primit de-a lungul timpului numeroase premii și distincții.
Povestea tinereții fără bătrânețe a început în 1952, când , într-un azil de bătrâni , Ana Aslan a demonstrat faptul că întreținerea biologică este posibilă . Cinci ani mai târziu a apărut celebrul Gerovital H3.
Managerii de atunci nu au mai răscumpărat mărcile și brevetele prof. dr. Ana Aslan: Gerovital și Aslavital.
Ana Aslan a fost primul medic român care a încercat să dea o speranță vârstnicilor prin evidențierea importanței procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă . Ana Aslan s-a lăsat furată de mirajul călătoriilor , fiind mereu pe drumurile lumii. Era o femeie sensibilă și credincioasă , dar și o femeie care a iubit cu pasiune și dăruire . A cunoscut numai iubirea secretă .
Chiar dacă Ana Aslan călătorea mult, când se întorcea acasă se simțea cel mai bine: “O casă cu o grădină imensă unde mă simt mai bine decât oriunde în lume. Este aerul pe care-l respir, copacii care mă înconjoară “.
Ana Aslan rămâne peste timp un simbol al tinereții fără bătrânețe , al speranței de viață, un simbol al românilor , atât pe plan național, dar și internațional.

Tagged: