ANALIZA SOCIETĂŢII CIVILE

Spread the love

Loading

romania2 300x197

 

Bilanţul morţilor, în urma tragediei din Bucureşti, se apropie de 45. Şi, după cum sugerează medicii, va creşte. Aceasta pare singura certitudine a României, în acest moment dramatic.

Solidari în faţa durerii şi seriei incredibile de incompetenţe şi corupţie ce pare că a favorizat apariţia catastrofei de la „Colectiv”, atenţi la slăbiciunile unui întreg sistem, oamenii au ieşit în stradă.
În prima seară de proteste am remarcat cu uşurinţă revendicările unei mulţimi coerente şi paşnice, în ciuda diversităţii impresionante de participanţi la proteste. În urma acestei manifestări, primul ministru al României şi-a dat demisia. Notabil, Victor Ponta a plecat recunoscând că o face din respect pentru vocea străzii, un gest fără precedent în politica românească, cu atât mai neobişnuit cu cât guvernul pe care îl conducea avea o serie întreagă de realizări, nefiind contestat de public pentru maniera în care a condus ţara.
Începând cu a doua seară a protestelor publice am asistat la încercări premeditate de deturnare a evenimentelor, la apariţia unor profesionişti ai mitingurilor „anti” şi manipulărilor. S-a conturat cu claritate întrebarea cheie: cine are interesul să arunce România în haos? Din punct de vedere moral, noi ne întrebăm cine sunt personajele de un cinism înfiorător, capabile, iată, să îşi promoveze ocult interesele în contextul emoţiei generale, pe spatele dramei soldate cu atâţia morţi? Spre cinstea lor, unele mijloace mass-media au început să identifice asemenea elemente. Spre dezamăgirea noastră, alte instituţii şi organe de presă s-au aliniat ruşinos unor interese particulare.
Societatea românească pare scindată între revendicări realiste, binevenite, şi anarhie. Mulţimea ieşită în stradă nu poate cristaliza formule reprezentative. Situaţia avantajează net forţele obscure ce doresc să profite de asta. Din nefericire, partidele par cu totul timorate. Parlamentarii, ţinta multor cereri formulate de oameni, sunt ca şi inexistenţi. Cel ce rămâne în faţa românilor este Preşedintele. Iar acesta comite greşeli, în momente cruciale. E foarte greu de înţeles cine şi pe ce criterii a alcătuit lista delegaţiei numite a „societăţii civile” şi „a străzii”, cu care Klaus Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni. Din nou, spre meritul ei, presa a amintit celor care uitaseră unele nume, cine erau, în majoritate, interlocutorii şefului statului: promotori şi servanţi ai regimului de tristă amintire al lui Traian Băsescu şi camarilei sale, care dă semne că doreşte să revină pe orice cale, cu orice mijloace. Actualul Preşedinte al României, acuzat deja de membri ai societăţii civile reale – nu cea declarată oficios şi confiscată de personalităţi bine stipendiate! – că s-a înconjurat de foşi băsişti şi oameni cu subordonări oculte, riscă să se izoleze în faţa unei mulţimi care nu mai pare dispusă să accepte compromisuri majore. Reacţia străzii, după întâlnirea de la Cotroceni, o dovedeşte cu prisosinţă. Anunţata vizită în mijllocul mulţimii a lui Klaus Iohannis ar putea avea atât efectul benefic al informării nemijlocite a acestuia cu privire la starea de spirit a oamenilor – altfel decât prin analizele coafate ale serviciilor specializate! – şi, simultan, stabilirea exactă a distanţei în creştere dintre cel ales acum un an şi alegătorii săi. Pentru că această distanţă e reală, se simte şi nu prevede nimic bun pentru omul de rând.
Acesta este, cu adevărat, momentul societăţii civile în România. Dar, atenţie, al societăţii civile la propriu, nu a celei pomădate şi acreditate de putere ca atare. Un alt mare adevăr al actualelor mişcări de stradă este acela că paralel cu impostura politicului s-a dezvoltat şi impostura aşa numiţilor reprezentanţi ai societăţii civile. Ajunge cu teatrul, măştile groteşti trebuie să cadă, sau să fie scoase cu totul din scenă, fie că vorbim de scena Pieţei Universităţii din Bucureşti ori de platforma virtuală în care mesajele curg şi din laboratoare de manipulare bine structurate!
România dă, în aceste zile, un examen de maturitate. Poporul român a dovedit că e perfect capabil să înţeleagă, să aibă răbdare, să spere şi să creadă. Dar nu la infinit. Totodată, oamenii ştiu că e nevoie de ordine şi legalitate, de coerenţă a sistemului de guvernare. Faptul că mitingiştii de profesie, manipulatorii şi agenţii diferitelor grupări cu interese anume au fost respinişi de mase, spune multe. E momentul adevărului, a identificării noastre comune ca cetăţeni responsabili ai unei ţări aflate în pericolul destabilizării. Nu putem accepta decât să fim demni şi decişi în faţa oricărei încercări de neantizare a ţării.
O societate democratică reală se construiește în timp îndelungat. Un prim pas însă pentru o democrație funcțională îl reprezintă instituțiile și mecanismele democratice, iar societatea civilă, în acest context, acționează ca mecanism reglator pentru societățile democratice. Dorim o societate civilă puternică !
Dumnezeu să îi odihnească pe cei stinşi şi să apere poporul român şi ţara sa!

 

Semnatarii :
Organizația pentru Protecția Cetațeanului Timiș – O.P.C. TIMIȘ – Vicepreședinte jr. Viorica Vucan

Asociația Persoanelor Defavorizate“O Șansă” Lugoj – Președinte dr. Dorel Ion Țubrea
Asociația Producătorilor Agricoli și Crescătorilor de Animale Timiș – A.P.A.C.A Timiș – Vicepreședinte Valentin Budulan

Asociația Crescătorilor de Porcine din Judetul Timis – Președinte ing. dr. Ion Cocoș

Asociația Sportiva“ GUN CLUB” Lugoj – Președinte Ronaldo Costa
Asociatia 16-21 Decembrie 1989 Lugoj – Vicepresedinte Nicolae Trifon Toma
Asociația Luptătorilor, Participanților și Arestaților în Revoluție – Lugoj 20 Decembrie 1989 A.L.P.A.R. Lugoj – 20 Dec. 1989 – Președinte Vasile Ioan Indru
Liga Dreptatii Impotriva Coruptiei si Abuzurilor din Romania – Europa LDICAR – EUROPA – Presedinte Petru Antoni

Loja de Onoare a Revolutionarilor din Decembrie 1989 – LORD’89 – Vasile Covaci

Campion European Robert Papp

Comments are closed.