ANUL NOU BISERICESC (1/14 SEPTEMBRIE)

Spread the love

Loading

Autor: DR. ONUFRIE (OCTAVIAN) POP,
ARHIEPISCOP SI MITROPOLIT DE BERGAMO ȘI EUROPA (ITALIA)

Anul Nou bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovăduire a Evangheliei.

Anul bisericesc stă sub ocrotirea Maicii Domnului. Acest lucru ne este descoperit și în troparul slujbei în care îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dăruit în anul care a trecut și Îl rugăm să binecuvinteze anul care începe: „A toată făptura, Ziditorule, Cel ce vremile și anii ai pus întru puterea Ta, binecuvintează cununa anului bunătății Tale, Doamne, păzind în pace poporul și țara aceasta, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, și ne mântuiește pre noi”.

Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic.

Daca anul bisericesc începe pe data de 1 septembrie, anul liturgic își are începutul în ziua Sfintelor Paști. De la această sărbătoare se numără Evangheliile și Duminicile anului bisericesc. Anul liturgic se împarte în trei mari perioade:

a) Perioada Triodului (perioada prepascală)

b) Perioada Penticostarului (perioada pascală)

c) Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Fiecare din aceste perioade cuprinde un anumit număr de săptămâni.

a) Timpul Triodului ține de la Duminica Vameșului și a Fariseului (cu trei săptămâni înainte de începutul postului Paștilor) până la Duminica Paștilor (total 10 săptămâni).

b) Timpul Penticostarului ține de la Duminica Paștilor până la Duminica I-a dupa Rusalii sau a Tuturor Sfinților (total opt săptămâni).

c) Timpul Octoihului ține tot restul anului, adică de la sfârșitul perioadei Penticostarului până la începutul perioadei Triodului. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc.

Pe data de 1 septembrie îl sărbătorim si pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul – parintele erei cretine.

An Nou cu bucurii!

Sursa foto: doxologia.ro

Tagged: