Arabia Saudită plănuiește să construiască un zgârie-nori lung de 75 de mile în deșert, de 1 trilion de dolari, numit Mirror Line, care va fi mai înalt decât Empire State Building și va găzdui până la cinci milioane de oameni

Spread the love

Loading

Arabia Saudită intenționează să construiască un zgârie-nori de 75 de mile,

numit Mirror Line, până în 2030.
Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a anunțat că vrea să fie mai mare decât piramidele egiptene.
Proiectul va consta din două clădiri de 1.600 de metri înălțime, care sunt paralele una cu cealaltă și traversează deșerturi, munți și zone de coastă.
Când va fi finalizată, megaclădirea de 1 trilion de dolari va găzdui până la 5 milioane de oameni, iar oamenii vor putea face naveta de la un capăt la altul în 20 de minute.

Arabia Saudită a dezvăluit planuri pentru un zgârie-nori, de 1 trilion de dolari, lung de 75 de mile, realizat din sticlă oglindă, care se va întinde pe deșertul său și se va ridica mai înalt decât Empire State Building.
Linia oglinzilor va fi o parte a orașului deșert numit Neom – care va fi de aproximativ dimensiunea Massachusetts – pe care prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman l-a anunțat în ianuarie 2021.
A făcut acest lucru după ce a spus că dorește ca țara sa să găzduiască un proiect de construcție la fel de iconic și atemporal precum Piramidele Egiptului.
Prințul MBS a susținut că vrea ca Mirror Line să fie gata până în 2030, deși inginerii au spus că ar putea dura 50 de ani pentru a construi.
Clădirea este atât de lungă încât va trebui a ține cont de curbura Pământului și va avea, de asemenea, o linie de tren de mare viteză care circulă pe sub lungimea sa.
Dacă va fi complet finalizat, zgârie-nori se va întinde din Golful Aqaba, printr-un lanț de munți, și apoi se va extinde de-a lungul coastei într-o „aerotropolă” deșertică, a raportat Wall Street Journal .
Salman a mai spus că proiectul își propune să permită unui milion de locuitori să se întâlnească într-o plimbare de cinci minute și să călătorească cap la cap într-o porțiune de 20 de minute. De asemenea, se pare că va fi alimentat cu energie regenerabilă.
Clădirile futuriste au o strălucire argintie și un interior complicat, cu case scărilor și verdeață și case pentru a crea o comunitate liniară.
Proiectul de trilioane de dolari este de așteptat să găzduiască cinci milioane de oameni după finalizarea sa și un tren de mare viteză va circula pe sub clădiri, potrivit Wall Street Journal. De asemenea, va include un port de agrement pentru bărci sub arcul clădirilor.
Comunitatea de milioane de oameni va fi hrănită și prin agricultura verticală care va fi integrată în pereții clădirilor strălucitoare, iar rezidenții vor plăti un abonament pentru trei mese pe zi.
Prințul insistă că clădirile vor fi total neutre din punct de vedere al carbonului și vor fi bune pentru mediul local.
Viața în deșert nu va fi doar fierbinte, lipicioasă și nisipoasă, ci și Mirror Line va avea și un stadion de sport, care va fi la 1.000 de picioare deasupra solului.
De asemenea, Salman speră că Neom, în ansamblu, va crea mii de noi locuri de muncă și va lăsa țara bogată în petrol să nu mai fie atât de dependentă de resursa pentru bogăție, potrivit Wall Street Journal.
Cu toate acestea, investițiile străine în Neom nu au fost atât de pronunțate, deoarece multe țări occidentale continuă să boicoteze țara din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor omului. Salman a fost acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, dar prințul moștenitor a negat orice implicare.
Alții care au mai puține scrupule politice s-au pus la îndoială dacă proiectele concepute sunt pur și simplu prea ambițioase. Arabia Saudită a abandonat anterior planurile de a construi un zgârie-nori înalt de o milă, care ar fi fost cel mai înalt din lume după ce a intrat în dificultăți de finanțare.
Președintele american Joe Biden, în vârstă de 79 de ani, s-a întâlnit săptămâna trecută cu prințul moștenitor pentru a discuta despre relațiile rupte dintre țări. Amărăciunea dintre cei doi s-a domolit puțin, deoarece Biden speră că o relație cu Prințul Moștenitor va ajuta la scăderea ratelor inflației în SUA, potrivit Wall Street Journal.
Prețurile ridicate ale petrolului îl ajută de fapt pe Salman să continue cu Mirror Line și Neom, deoarece oferă finanțare pentru proiectul scump, a spus Wall Street Journal.
Cu toate acestea, Neom s-a confruntat și cu critici privind drepturile omului când au fost anunțate după ce triburile au fost îndepărtate cu forța din zonă și securitatea ar fi împușcat un rezident.
Data de finalizare a proiectului este stabilită pentru 2030, dar constructorii și urbaniştii se străduiesc să rezolve multe întrebări. Proiectul trebuia inițial finalizat în 50 de ani.
Planificatorii se chinuie să răspundă dacă rezidenții ar lua în considerare locuirea într-o clădire înaltă după pandemie, migrația animalelor și păsărilor și cum să facă față structurii care afectează fluxul de apă subterană.
Planificatorii de mediu susțin că dimensiunea și lungimea liniei oglinzilor vor perturba tiparele păsărilor migratoare – iar geamul în oglindă a clădirii le-ar putea deruta și mai mult, aruncând apă asupra dorinței proiectului de a fi prietenos cu planeta.

SURSA se poate citi AICI

 

Tagged: