ARTA PĂCII-AIKIDO AIKIKAI-WAGO-KAN la LUGOJ

Spread the love

Loading

Autor: Sensei Daniel ROGOBETE, 5 DAN

Aikido Aikikai- O Artă Marțială care ne modelează ființa!
Elevii Clubului Wago-Kan Aikido Aikikai Lugoj au fost premiați în urma examinării din 17 iulie 2023 de către sensei Daniel Rogobete 5 DAN, instructor.
Felicitări tuturor pentru obținerea unui nou grad și mult succes în continuare pe calea Aikido Aikikai!
Aiki înseamnă armonie și integrare, înseamnă legătura între corp și suflet, tot ce există în jurul nostru ne ajută să evoluăm și să apreciem fiecare clipă.
În Aikido Aikikai găsim energie, iubire, dragoste de viață. Această artă marțială japoneză modelează ființa noastră în totalitate, astfel că mintea, sufletul, spiritul, dar și forța fizică ne formează, aduce pace în sufletele noastre, ne educă, ne ține permanent în legătură cu universul șlefuindu-ne spiritul.
Morihei Ueshiba, creatorul acestei arte marțiale, nu a vrut să apară competiția între doi oameni, ci să păstreze ca principiu strict competiția cu tine însuți, bazele acestei arte marțiale au fost puse înainte de anii 20-30, însă metoda actuală este mai recentă și denumirea de „aikido” a apărut în această perioadă, ca urmare a filozofiei pe care creatorul Morihei Ueshiba a implementat-o fiind unică, diferită de toate artele marțiale.
Aikido este o artă marțială care diferă de alte arte marțiale și anume: pe adversar îl vezi ca partener cu care te antrenezi ca să te dezvolți, mereu te descoperi pe tine însuți și cauți să mergi pe o anumită cale pe care o numim calea descoperirii sinelui, a descoperirii eului. Aikido te ajută să îți descoperi capacitățile fizice și psihice, de adaptabilitate în orice situație, să îți învingi fricile, să vezi lucrurile în perspectivă, să poți ieși din situațiile dificile, conflictuale sau de viață, să eviți cu calm situațiile cotidiene, să îți alegi un drum pe care să-l urmezi cu demnitate, onestitate și modestie. Pentru copii este benefic din multe puncte de vedere și anume: îi temperează, îi face să înțeleagă că violența nu este o cale de a te impune în fața celorlalți, îi ajută să înțeleagă că nu trebuie să demonstreze prin bătaie, ci prin agilitate, vigilență, calm, ei își dezvoltă capacitatea motrică și îi ajută foarte mult la școală. Este foarte important să știm că orice sport trebuie început de la o vârstă cât mai fragedă, ei învață să se exprime mai ușor, să stea drepți în fața tuturor situațiilor din viață.
Aikido Aikikai se poate practica la orice vârstă, se spune că se poate practica de la 5 ani până la 80 de ani, fondatorul Aikido a practicat această artă marțială până la 86 de ani.
Esența aikidoului constă în armonizarea rezonanței corpului cu rezonanța universului, acolo unde se naște căldura, lumina și puterea, toate părți ale unui spirit realizat pe deplin. Aikido ne arată ce înseamnă cu adevărat viața, cum să treci prin ea, cu ce să rămâi, înseamnă să te antrenezi cu toate momentele din viața ta, înseamnă că orice s-ar întâmpla tu trebuie să ajungi să îți îndeplinești visul, să ajungi la destinație. Așa cum spunea Sensei Morihei Ueshiba:
”Practică Arta Păcii cu sinceritate, iar gândurile rele și haine vor dispărea în mod natural. Singura dorință care ar trebui să rămână este setea de a te antrena din ce în ce mai mult în această Cale”.

Lugoj, 29.09.2023

Tagged: