Ascensiunea roboților ucigași! Un tanc condus de inteligență artificială împușcă și aruncă în aer ținte. Vehiculul de luptă robotizat „Type-X” fără pilot

Spread the love

Loading

O companie de robotică și-a prezentat arma viitorului

condusă de inteligență artificială, numit Tank-X.
Tancul traversează obstacole pe un câmp deschis și aruncă în aer ținte.
Ideea este de a lăsa robotul să se îndrepte spre luptă, în timp ce soldații umani rămân în siguranță.
Cel puțin 10 țări au plasat deja comenzi pentru noul Tank-X

Imaginați-vă o lume în care războaiele sunt purtate de tancuri conduse de inteligență artificială, permițând soldaților să rămână la o distanță sigură de câmpul de luptă și, totuși, să-și demoleze inamicii. Deși sună ca ceva dintr-un film SF, scenariul este exact ceea ce Milrem Robotics și Kongsberg Defence & Aerospace au arătat într-un prim atac demonstrativ.
Tancul fără pilot, numit Tank-X, dispune de sisteme de navigație și de detectare a obstacolelor și o gamă largă de arme, inclusiv tunuri de 50 mm, rachete antitanc și chiar o dronă.
Firma plănuiește să vândă robotul ucigaș în țările nordice și vest-europene, dar și SUA și-au arătat interesul față de tehnologie. Cel puțin 10 țări au plasat deja comenzi pentru acest tank, inclusiv șapte membri NATO.
Firma producătoare a distribuit un videoclip cu tancul robotizat în acțiune, arătându-l călătorind în jurul unui câmp deschis, țintând spre mașini și trăgând în țintă – rezultând că vehiculule au fost distruse în bucăți.
Gert Hankewitz, directorul de control al pieței și exporturilor la Milrem, a declarat pentru Apărarea Națională la începutul acestei săptămâni: „Vrei să-i trimiți să ocupe cele mai periculoase poziții, deoarece nu [există] bărbați în ea. Dacă este aruncat în aer, toți cei din vehiculele cu echipaj din spatele lui vor rămâne în siguranță.”
Șasiul asemănător unui tanc este un design unic al lui Milrem, care a permis companiei să facă vehiculul mai ușor și mai jos – acest lucru face ca tancul să fie mai greu de văzut pe câmpul de luptă.
Hankewitz observă că Inteligența Artificială poate controla navigația și mișcarea tancurilor, poate alege ținte și se poate pregăti să tragă, dar sistemul este doar semi-autonom – asta înseamnă că un om trebuie să apese pe trăgaci pentru a trage tunul.


Armata SUA lucrează la propria sa flotă de roboți de război, care par să se inspire din filmul James Cameron „Terminator”. Laboratorul de Cercetare al Armatei (ARL) lucrează la o serie de „robotică biohibridă” care integrează organismele vii în sisteme mecanice care „produce agilitate și versatilitate nemaivăzută până acum”. Echipa are în vedere creșterea țesutului muscular într-un laborator, care ar fi adăugat la articulațiile robotizate în locul actuatoarelor tradiționale – componente responsabile pentru mecanismele de mișcare și control.
Proiectul își propune să ofere roboților aceeași agilitate și precizie pe care o oferă mușchii sistemelor biologice, permițând acestor mașini futuriste să se aventureze în spații prea riscante pentru soldații umani. China folosește deja roboți pe câmpul de luptă. În decembrie anul trecut, țara a desfășurat roboți purtând mitralieră în regiunile sale deșertice de vest, pe fondul unui impas cu India, deoarece trupele se luptă cu condițiile de mare altitudine.
Deși folosirea mașinilor în loc de soldați pune bărbații și femeile la un risc mai mic în timpul războiului, mulți experți se tem că astfel de tehnologii pot face mai mult rău decât bine.
Zeci de vehicule fără pilot capabile să transporte atât arme, cât și provizii au fost trimise în Tibet, relatează presa indiană, majoritatea fiind desfășurate în regiunile de graniță unde trupele chineze sunt blocate într-o confruntare cu soldații indieni. Vehiculele includ Sharp Claw, care este montat cu o mitralieră ușoară și poate fi operat fără fir, și Mule-200, care este proiectat ca un vehicul de aprovizionare fără pilot, dar poate fi echipat și cu arme.
Stuart Russell, profesor de informatică la Universitatea din California, Berkeley: a declarat într-o declarație : „Nu vorbim despre drone, în care un pilot uman controlează drona. Vorbim de arme autonome, ceea ce înseamnă că în spate nu este nimeni.Foarte precis, arme care pot localiza și ataca ținte fără intervenția umană”.

SURSA se poate citi AICI

 

Tagged: