ASCIOR Buzău-România – “PAȘTILE LUMII, PAȘTILE”: CONCEPT, MĂRTURIE, CREDINȚĂ

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU/UZPR

Scriitori din toată țara, membrii UZPR, folcloriști, cantautori, preoți, etnografi, la invitația ASCIOR Buzău-România (Asociația pentru Civilizație Ortodoxă) au sărbătorit în “Duminica Tomii”, “Paștile lumii, paștile”, într-un mod cu totul special, la Muzeul “Iazul Morilor” din cadrul Centrului Cultural Educațional Alexandru Marghiloman Buzău, în parteneriat cu “Fapte creatoare”  și C.J.C.A Buzău.

Au prezentat și aprofundat tema “Pastile lumii, Pastile”, personalități ale Buzăului: Preot prof. dr. Aurelian Damian, Pr. prof. dr. Tănase Ștefan (prim vicepreședinte la fondarea ASCIOR), prof. inspector Robert Roșioru, custode la Muzeul “Timpul omului” Cecilia Petrescu, tezaur uman viu Amelia Papazissu (care a primit distincția Meritul cultural oferită de Președinția României).

Au oferit moment artistice de înaltă valoare: Grupul vocal instrumental “Chitara Prahovei” (profesor coordonator Marius Glonț, Ploiești), Grupul vocal “Pui de românași”, comuna Plopu, Prahova (coordonator-interpret Vasile Burlacu, Ploiești), Grup instrumente populare C.J.C.A. Buzău (instructor prof. Traian Popescu, Buzău).

După creștineasca urare “Hristos a Înviat!” și  “Tatăl nostru” (rugăciune rostită în picioare de către toți cei prezenți în sala muzeului),  Preot prof. dr. Aurelian Damian a vorbit despre existența, și  importanta Sfintei Treimi în viața noastră, despre comunicare, cuminecare, comuniunea cu Sfânta Treime, apreciind că  valoarea timpului vine de revelația conștientizării existenței, prezenței, chemării lui Dumnezeu Hristos în viețile noastre, astfel încât, “Învierea să fie un jubilee”. A mai precizat că Învierea s-a realizat în inimi, aceasta fiind “iubire de lumină” (cântată în fiecare seară în biserica la Vecernie). De asemenea a făcut referire la faptul că omul este trup și suflet, ambele fiind realități psihosomatice (sufletul fiind o realitate mai profundă decât trupul), iar biserica este mireasa lui Hristos (denumirea de mireasă provenind de la Miriam, numele Maicii Domnului).

A mulțumit, apoi, cu recunoștință, “semănătorului de cuvinte” Nicolae Mușat, pentru invitație, pentru tot ceea ce face în numele credinței.

A urmat apoi momentul extrem de emoționat și îndelung aplaudat, oferit soprana Dana Irina Stănculea Giju, solistă canto clasic, membru UZPR, redactor la Editura Militară Bucuresti, redactor-șef al Revistei “Pro arme”, membru fondator al grupul coral SOUND București, condus de dirijorul Voicu Popescu.

Soprana a delectat auditoriul cu două piese: “Iubite-voi Doamne”, de Evghenie Humulescu și “Ave Maria”, de Franz Schubert.

Roxelana Radu, juristul ASCIOR, membru UZPR, realizator de emisiuni, a declarat că este bucuroasă că se “prenumăra prin obște” (parafrazându-l pe George Călinescu), cu bucurie, la care, de altfel, îndemna și apostulul Pavel.

A mai precizat, totodată, că “în viața fiecăruia dintre noi există un drum al Damascului în care conștientizăm tot felul de lucruri, cum ar fi bucuria…”

A lansat apoi întrebarea retorică “Credeți că poporul asta este unic și special?”, la care, răspunsul a fost unanim, “DA!” și a continuat enunțând elemente care îl fac să fie unic și special, referindu-se în primul rând la limba română, la faptul că avem o singură limba spre deosebire de alte nații (Irlanda, spre exemplu), unde se vorbesc mai multe limbi. A prezentat și a adus și alte argumente în favoarea unicității poporului roman (credința, iubirea, pământul, tradițiile, obiceiurile, portul național), precizând că românii sunt oameni speciali, care au convingeri, care au rădăcini trainice, iar credința este una dintre cele mai puternice.

Profesorul-inspector Robert Roșioru a vorbit despre sintagma “Paștile lumii” și a îndemnat la iubire, arătând și calea de urmat: “Să iubiți curat, așa cum v-am iubit și eu pe voi”.

În aceeași ordine de idei, Robert Roșioru a amintit pe Sfântul Teofan Zăvorâtul care spunea că “iubirea dintre voi este raiul vostru” și a mai precizat că “Acolo este raiul, unde poate fi văzut Dumnezeu și acolo este iadul, unde lipsește Dumnezeu” și a îndemnat “să murim păcatului pentru că Dumnezeu a știut să pună și să ofere plăcere în toate lucrurile, motiv pentru care, trebuie să-i mulțumim zilnic. Totodată a precizat că „nu se poate pune piciorul pe grumazul sufletului” și ar trebui să fim mai buni, mai milostivi.

Nicolae Mușat, președintele ASCIOR a apreciat că este binevenit modul de gândire, modul de abordare  a acestei problematici de către teologul Robert Roșioru, care este și mirean.

Grupul folcloric condus de Traian Popescu a fost, la înălțimea așteptărilor, dovedindu-se, de asemenea,  un promotor cultural, de păstrare a tradițiilor românești.

Invitații s-au bucurat și de prezența (relativ scurtă, dar benefică) a Pr. prof. dr. Tănase Ștefan, care a binecuvântat cu sănătate, bucurie, mântuire și a îndemnat ca fiecare dintre noi „să fim primi purtători de bucurie și lumina”.

Am avut prilejul să întâlnim la Buzău pe Amanda Papazissu, „tezaur uman viu” (din anul 2013), care a prezentat expoziția personală de ștergare Valea Slanicului, din Geoparcul Internațional UNESCO și a vorbit despre importanța stergarului în viețile noastre, de la naștere, până la trecerea în neființă, precizând că militează pentru introducerea acestuia în patrimoniul UNESCO (alături de ie). Din sufletul său de român autentic a răsunat îndemnul final: nu încetați “să iubiți România și tradițiile românești”!

Grupul vocal “Pui de românași”, comuna Plopu, Prahova (coordonator-interpret Vasile Burlacu, Ploiești), a ridicat în picioare sala (cum se spune).

A urmat intervenția subsemnatei, care și-a exprimat bucuria pentru invitația primită și nostalgia că, pe tărâmurile în care a copilărit se desfășoară astfel de activități de promovare a tradițiilor și obiceiurilor românești. A precizat că a înțeles, din alocuțiunea anterioară a președintelui ASCIOR, de ce a fost aleasă  ziua de “Duminica Tomii” pentru desfășurarea grandioasei activități culturale și a precizat că, așa cum Toma, în  prima duminică de după Înviere, a vrut să se încredințeze că îl avea în față sa pe Hristos, tot așa, subsemnata se află aici să se încredințeze că asociația ASCIOR duce mai departe tradițiile și obieciurile neamului și menține, consolidează credința ortodoxă, toate aceste elemente fiind elemente sine gua non pentru menținerea identității naționale. Și chiar s-a încredințat!

Scriitoarea Mioara Oprișan din Însurăței, Brăila a vorbit apoi despre oportunitatea și bucuria de a-și putea exprima părerea, în legătură cu cea mai recentă apariție editorială a scriitorului Nicolae Mușat, în paginile revistei Cervantes, condusă de scriitorul George Terziu. A fost însoțită de fratele sau Nicu Cireașă, o prezență carismatică și iubită de către colegii de condei.

Grupul vocal instrumental “Chitara Prahovei” (profesor coordonator Marius Glonț, Ploiești) a avut o prestație de înalta calitate, prin reportoriul ales, prin modul de prezentare, prin vocile de excepție.

A fost prezentată apoi cea mai longevivă dintre membri ASCIOR, Floarea Dimian, membru fondator al ASCIOR, vicepreședinte, scriitor, care, așa cum a afirmat președintele ASCIOR, “din mersul la biserica, din cărți, din toată viața pe care a parcurs-o, doamna Floarea Dimian a cules, a luat și a oferit nectarul”.

Vorbind despre “Paștile lumii”, Floarea Dimian a subliniat că atât timp “cât mai este pe pământ ceva sfânt”, cât avem liberatatea de a ne saluta cu salutul divin, nu e totul pierdut!

Copiii sunt cei care “aduc între noi frumosul, reușesc să rămână frumoși, inteligenți, dar acest lucru depinde într-o oarecare măsură și de noi toți ceilalți”.

A mai afirmat că “Isus Hristos a fost conceput primăvara (pe 25 martie) și s-a născut iarna (pe 25 decembrie), într-o vreme rece, într-o lume rece, care l-a primit cu răceală; apoi a înviat și s-a ridicat la ceruri, când totul reînvie la viață”, ceea ce echivalează cu bucuria și speranța.

Prezența copiilor la această manifestare culturală, “e un semn că aceștia vor duce mai departe tradiția Învierii, tradiția postului”. Acesta e și “motivul pentru care ASCIOR s-a înființat”.

A explicat apoi că, “Paștile lumii, pastile” e “un mesaj ca toată lumea să se mântuiască, să se bucure că a venit Paștile, care înseamnă lumină, bucurie”. A urat , apoi, că bunul Dumnezeu să ne dea sănătate tuturor, să ne mai putem întâlni.

Președintele ASCIOR i-a urat, la rândul sau, să rămână la fel de viguroasă, în putere, cu discernământ, “Mama ASCIOR”!

Tânăra scriitoare, jurnalist și cantautor Alexandra Anamaria Gheorghe, după redarea unui articol propriu impresionant despre sărbătorile pascale a interpretat magistral două piese: “Unii și alții” (versuri Licuța Pântia și muzica Laura Dinu) și  “Poarta din vis” (versuri: Maria Gospodin și muzică: George Natsis).

La final, Cecilia Petrescu, custode la Muzeul “Timpul omului” a prezentat o ie autentică din anul 1924, cusută pe pânză de casă, care a fost a mamei sale și care are înglobate în ea, toate gândurile mamei sale, fiind lucrată într-un anumit cod, cuprinzând: cerul, pământul, “tot rostul lumii”, inclusiv semne contra deochiului.

A vorbit apoi despre tradiția de a vopsi ouă roșii (în ziua de joi) și  despre tehnica de a incondeia ouă în ziua de vineri de dinainte de Paști, precum și despre mersul la nași de Paști, “cu cea mai bună pască, cu cea mai bună friptură, cu cele mai frumoase ouă încondeiate”.

A venit însoțită de politalentatul Micu Cristian și formația sa folclorică din Mânzărești, care a cântat la cimpoi, fluier, iar în final chiar la două fluiere simultan, ceea ce nu e chiar la îndemână oricui. A fost un spectacol, pe cinste!

Președintele ASCIOR a mulțumit tuturor celor care fac posibilă realizarea unor astfel de activități și celor prezenți la grandioasa activitate culturală, care au venit din multe colțuri ale țării: București, Galați, Ploiești, Brăila, Focșani, sala fiind arhiplină.

 

Tagged: