183 de persoane rănite și cel puțin 23 dintre ei în stare critică
Orașul american Boston a fost pus sub alertă maximă luni 16 aprilie 2013, după ce FBI-ul a preluat ancheta pentru identificarea autorilor atacului cu bombe din timpul maratonului de Ziua Patrioților, anunță presa americană.
În cadrul unui briefing de presă susținut în aceeași zi, oficialii locali au declarat că zona în care au avut loc incidentele a fost împrejmuită pentru conservarea probelor și că polițiștii vor fi prezenți pe străzile orașului încă de la prima oră a dimineții. Potrivit nbcnews.com, navetiștii au fost avertizați că li se vor percheziționa bagajele. Cu mult după căderea nopții, anchetatorii încă verificau obiectele personale lăsate în urmă la fața locului, iar membrii SWAT erau în patrulare în mai multe hoteluri din zona Back Bay.
Conform presei americane, numărul persoanelor decedate în urma exploziilor a ajuns la trei, printre ele aflându-se și un copil de 8 ani. Spitalele din Boston au anunțat că cel puțin 144 de persoane au fost rănite, dintre care 17 se află în stare critică, relatează abcnews.go.com. Leziunile pacienților includ timpane sparte, oase rupte sau răni provocate de schije.
„Nu am mai văzut așa ceva în cei 25 de ani de când mă aflu aici… un asemenea măcel în rândul populației civile. Ne așteptăm la ceva de genul acesta de la un război”, a declarat Alisdair Conn, șeful serviciului de urgență al Massachusetts General Hospital.
Imaginile dramatice, filmate de un amator, arată un sac aruncat la picioarele spectatorilor. Agenții FBI cred că primul dispozitiv care a explodat a fost o oală sub presiune
{gallery}bombe{/gallery}
Daily Mail dezvăluie că dispozitivele explozive au fost artizanale. Bombele au fost concepute pentru a acționa ca dispozitive anti-personal „Claymore” – care sunt menite să mutileze pe câmpul de luptă. Bombele cu presiune – tip butelie de aragaz ar fi fost ambalate cu fragmente de metal, cuie și rulmenți. Aceste dispozitivele sunt frecvent utilizate în Afganistan, India, Nepal și Pakistan.
Ultimul bilanț a fost de 183 de persoane rănite, cel puțin 23 dintre ei în stare critică. Medicii au fost nevoiți să execute mai multe amputări la persoanele internate după explozii.
În plus, examinarea inițială a bombelor a relevat că acestea utilizau baterii și circuite electronice, ceea ce indică un mecanism sofisticat de declanșare.
{gallery}boston{/gallery}
Marți dimineața, agentul FBI Richard Deslauriers a confirmat că elementele din prima explozie au fost recuperate și au fost trimise la o instalație specială de la sediul FBI din Quantico, unde vor fi studiate, în speranța că le va conduce la criminal sau criminali.
El a mai spus că printre aceste elemente au fost găsite „bucăți de nailon negru, care ar putea fi de la un rucsac și fragmente de metal, care a fost conținutul unui dispozitiv de tip oală sub presiune. Un ghid Al-Qaida prezintă acest tip de bombă ca „arma cea mai eficientă” – și a fost prezentată pe internet sub titlul „faceți o bombă în bucătărie cu mama ta”.
Al doilea dispozitiv care a explodat a fost un container metalic, care a fost umplut cu resturi de metal, menit să facă cât mai multe victime. Un agent FBI a descris cele două dispozitive: “mașini de gătit sub presiune de șase litri, care au fost ticsite cu fragmente de metal, cuie și rulmenți cu bile și ascunse în rucsacuri negre…”.
Bombele folosite pentru a ucide și mutila au conținut pulbere neagră sau praf de pușcă și informații cu privire la modul de a face o astfel de bombă este disponibil pe internet, au spus expertii. Dispozitivele au fost apoi lăsate la locul faptei, pentru a arata ca niște gunoaie aruncate.
Primele rapoarte privind folosirea oalelor sub presiune ca bombe datează din 1990, când rebelii maoiști le-au folosit în Nepal în timpul războiului civil.
O radiografie a unei zile însângerate
16 aprilie 2013, ora 9 dimineața – 2013 începe Boston Marathon.
11:58 – Rita Jeptoo, din Kenya, câștigă la categoria femei și ea trece linia de sosire cu un timp de 2:26:25.
12:10 – La categoria bărbați câștigător este Lelisa Desisa, din Etiopia, care termină cursa cu un timp de 2:10:22.
02:50 – Au loc concomitent două explozii, la doar câteva secunde de la linia de sosire, mai puțin de 100 de metri una de alta, pe partea de nord a străzii Boylston Street.
15 – Un incendiu izbucnește în sala de mecanică de la Biblioteca JFK , dar focul nu are legătură cu exploziile de la maraton.
03:34 – Massachusetts Bay Autoritatea de Transport a anunțat că mai în multe secțiuni din oraș va fi suspendată circulația, ca urmare a cercetărilor făcute de poliție.
04:02 – Primele rapoarte oficiale ale Departamentului de Poliției din Boston, doi morți și 23 răniți.
16:30 – O a treia explozie a avut loc în apropiere de Biblioteca JFK, însă nimeni nu este rănit.
16:30 – Comisarul de poliție Edward Davis a ținut o conferință o de presă. El a îndemnat oamenii să rămână în acasă și nu se adune în grupuri mari.
05:23 – La Biblioteca JFK incendiul a fost stins.
18:10 – Președintele Barack Obama se adresează națiunii, promițând: „Vom afla cine a făcut asta. Vom afla de ce au făcut asta. „
18:30 – A fost raportat că printre cei care au murit sfârtecați de explozie este un băiat de 8 ani.
Primul Maraton din Boston a avut loc în anul 1897, de Ziua Patrioților, și de atunci se cerebrează în fiecare an în a treia zi de luni a lunii aprilie. Evenimentul, care începe în Hopkinton, Massachusetts și se termină în Copley Square din Boston, atrage aproximativ jumătate de milion de spectatori și 20.000 de participanți în fiecare an. Din cele 23326 alergători care au început cursa de luni, 17,584 au terminat înainte de explozie, au declarat oficialii competiției.
Într-o conferință de presă, marți după-amiază, organizatorii Maratonului din Boston și-au exprimat compasiunea pentru familiile afectate de explozii și au mulțumit tuturor celor care au ajutat la salvarea de vieți omenești. Un oficial a spus: „Boston este puternic. Boston este casa noastră, și Boston ne-a făcut enorm de mândri în ultimele 24 de ore … Noi ne-am angajat să continuăm această tradiție, și să sărbătorim 118 ani în 2014 de Maraton în Boston.”
Sursa: Daily Mail
{gallery}boston1{/gallery}