7. Escrocherii cu taxiuri
Turiștii care urcă într-un taxi fără rezervare în prealabil riscă să fie prinși de trucul „taximetru spart”. Șoferul îi va duce la destinație, eventual într-o manieră foarte indirectă. Când sosesc, ei vor pretinde că li s-a stricat contorul și vor cere o sumă revoltătoare de bani.
Asigurați-vă că rezervați în avans taxiuri în străinătate, dacă este posibil, folosiți propriul navigator prin satelit și folosiți numai taxiuri legitime atunci când călătoriți în străinătate, pentru a vă asigura că șoferii falși nu vă umflă călătoria.
Din păcate, deoarece nu există nicio dovadă cu privire la cât ar fi costat călătoria, ați putea rămâne blocat să plătiți pentru tariful excesiv de taxi.
Worobec sfătuiește: „Sunați întotdeauna pentru un taxi autorizat sau întrebați-vă cazarea dacă au un șofer preferat. Și nu uitați, puteți utiliza GPS-ul din telefon dacă bănuiți că șoferul urmează o rută mai puțin directă. Evitați să vă urcați în taxiurile fără licență, indiferent cât de ieftin pare să fie tariful, deoarece în unele părți ale lumii poate fi punctul de plecare pentru o răpire. În plus, unii șoferi de taxi ar putea încerca să-i convingă pe turiști să viziteze o altă atracție sau să ia masa la un alt restaurant, poate oferindu-le o ofertă cu preț redus sau pretinzând că locul în care doresc să meargă este închis.
Îi pot convinge să ia o excursie sau o masă care ar trebui să fie mai ieftină, dar percepe același preț pe care l-ar fi plătit la destinația inițială.
Fii ferm, dar politicos cu privire la locul în care vrei să mergi și coboară din mașină dacă tot nu vor să te ducă.
8. Excursii nedorite
Atunci când rezervați excursii, ar trebui să vă asigurați că sunteți rezervat la un furnizor legitim, pentru a evita să fiți înșelat de un operator fals.
Operatorii neînregistrați sau independenți pot oferi reduceri uriașe la excursii la punctele turistice, cerând clienților să plătească un depozit prin numerar sau transfer bancar. Ei vor descoperi apoi că excursia nu există sau a fost anulată. Cercetați-vă, verificați recenziile și rezervați prin site-uri web și operatori de renume.
Un alt truc comun este să pretinzi că un turist a spart ceva pe care l-a închiriat și trebuie să plătească pentru a-l repara. Fie că este vorba de un jet ski în Thailanda sau de un scuter, vechea înșelătorie este universală.
Înainte de a închiria orice vehicul sau echipament, inspectați-l și fotografiați daunele existente, arătând operatorul de închiriere.
9. Hoți de buzunare (înșelătoria cu caca de pasăre)
Hoții de buzunare sunt renumiți în lunile de vară în locurile turistice aglomerate din întreaga lume, dar întotdeauna vin cu modalități noi și inventive de a pune mâna pe cardurile și numerarul oamenilor.
Cea mai nouă este înșelătoria „caca de pasăre”, în care escrocul vărsă o substanță asemănătoare cu caca de pasăre asupra unui turist și apoi o subliniază, oferindu-se să ajute la curățare. Fie „bunul samaritean”, fie un complice îl va mângâia pe turist și îi va lua orice obiect de valoare de pe persoană, odată ce este suficient de distras.
Alte moduri prin care hoții de buzunare pot încerca să distragă atenția călătorilor este prin a-i convinge pe copiii locali să se apropie de ei, să facă pe cineva să se prefacă că s-a căzut și că are nevoie de ajutor sau chiar prin a arunca o pisică sau un copil fals în ei.
Fii foarte vigilent și ai încredere în instinctul tău dacă ceva nu se simte în regulă.
Spune Worobec: „ Fiți atenți în zonele turistice aglomerate pentru că hoți de buzunare acționează și evită orice situație în care străinii te pot muta într-o a doua locație sau încearcă să-ți distragă atenția”.
Hoții de buzunare sunt destul de obișnuiți atunci când călătorești, dar te poți proteja ținându-ți bunurile aproape, fără a transporta nimic prea valoros și rămâi vigilent atunci când ești în apropiere.
10. Trucuri de magie sau alba – neagra
O înșelătorie comună pe stradă, cunoscută de majoritatea este clasicul joc de trei cărți, care poate fi jucat și ca un joc de alba – neagra. Magicianul străzii va ține trei cărți pentru ca toată lumea să le vadă – două negre și una roșie. Sarcina victimei este să pună bani pe orice card pe care îl consideră că este cel roșu după ce interpretul le-a „amestecat”. Magicianul va avea adesea un complice în mulțime care să-i ajute să-ți scape banii.
Uneori, un al doilea bărbat poate striga „Poliție!” la un moment convenabil pentru a îndepărta mulțimea, permițând magicianului să fugă cu banii. În tot acest haos, există și șanse mari ca cel de-al doilea om să fure din buzunare publicul, așa că asigurați-vă că rămâneți vigilenți tot timpul.
11. Înșelătorie la schimbul valutar pe stradă
O altă înșelătorie pe stradă implică schimbarea bancnotelor. Imediat după schimbare pretinde că nu a plătit suficient – bazându-se pe faptul că turiștii ar putea să nu fie familiarizați cu moneda străină.
Un comerciant sau șofer de taxi ar putea să ofere unui client mai puțină sumă decât ar fi trebuit să primească, sau să schimbe o bancnotă de 50 cu una de 5 și să pretindă că nu le-a dat suficient. Asigurați-vă că vă verificați schimbarea înainte de a pleca și nu le lăsați să vă grăbească în timpul procesului.
12. Poliția falsă
În cele din urmă, o altă înșelătorie comună este agenții de poliție falși, uneori îmbrăcați în uniformă, care cer să plătească o amendă sau să predea pașaportul.
De cele mai multe ori vor emite o amendă fără un motiv întemeiat care trebuie plătită pe loc. Deoarece victimele nu vor să aibă probleme, de obicei ajung să plătească. De asemenea, aceștia își pot preda pașaportul, permisul de conducere sau cartea de identitate, pe care escrocul le poate vinde sau folosi pentru a-și falsifica identitatea.
Poliția reală poate cere să vă vadă actul de identitate, dar nu vă va cere niciodată să plătiți o amendă pe loc. Dacă ești abordat de cineva care arată oficial, arată-i actul tău de identitate, dar nu i-l da niciodată.
Cereți-le și actul de identitate. Dacă vă dau o amendă, spuneți-le că veți merge la secția de poliție pentru a rezolva problema. Cele false se vor înălța, de obicei, de acolo.