Averile ascunse de infractorii români pe numele rudelor vor putea fi confiscate

Spread the love

Loading

averile infractorilorO nouă prevedere adoptată de Consiliul European arată că averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate și în România.

Potrivit noii Directive, averile infractorilor vor fi confiscate mai ușor în toate statele membre, iar confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracțiuni decât înainte:

– corupția activă și pasivă în sectorul public și privat, precum și corupția oficialilor din UE și din statele member;

– participarea la o rețea de crimă organizată;

– pornografia infantilă;

– criminalitatea informatică;

– orice infracțiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.

În plus, confiscarea de la terți este posibilă atunci când bunurile sunt transferate gratuit sau sub prețul de piață sau când cel care dobândește bunul știa sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului sau achiziției a fost de a evita confiscarea.

 

Directiva prevede, de asemenea, confiscarea extinsă a veniturilor care nu se pot justifica legal.

Dacă, de exemplu, o persoană este condamnată pentru o sumă mică din cauza traficului de droguri, dar nu poate justifica averea sa, aceasta va putea fi confiscată, judecătorul prezumând că provine tot din trafic de droguri.

Confiscarea de la terți reprezintă, de asemenea, o noutate, în condiţiile în care grupurile de criminalitate organizată transferă bunuri și bani către terțe persoane, în scopul de a evita confiscarea. Dacă o persoană acumulează venituri prin infracțiuni, apoi vinde sau pune pe numele altora aceste venituri, confiscarea se va putea face dacă bunul se vinde sub prețul pieței, se donează sau există indicii că nu a fost o tranzacție reală.

Documentul face referiri şi la reutilizarea socială a bunurilor confiscate, ce vor putea fi folosite în interesul comunităților afectate, în scopuri sociale, sau pentru cumpărarea de mașini sau alte echipamente necesare în lupta împotriva marii criminalități.

Statele membre UE au la dispoziţie 30 de luni pentru a transpune Directiva în legislaţiile naţionale.

Sursa: cotidianul.ro