Spania aruncă 1,3 milioane de tone de mâncare și băutură pe an.
Supermarketurile și restaurantele vor trebui să trimită deșeuri băncilor alimentare sau ONG-urilor.
Clienților li se vor oferi și containere gratuite pentru a-și duce acasă resturile.
Spania va forța restaurantele și barurile să ofere „saci pentru câini” mesenilor în cadrul unor planuri de reprimare a deșeurilor, cu amenzi de până la 50.000 de lire sterline aplicate proprietarilor care aruncă alimente.
Guvernul a adoptat un proiect de lege, similar cu legislația existentă în Franța și Italia , pentru a reduce cele 1,3 milioane de tone de alimente și băuturi aruncate în Spania în fiecare an.
„Acesta este un instrument juridic de pionierat pentru prevenirea risipei” în lanțul alimentar, de la producători la consumatori, care duce la pierderi financiare și are un impact asupra mediului, a declarat ministrul Alimentației, Luis Planas, după o ședință de cabinet.
„Într-o lume în care, din păcate, foamea și malnutriția încă mai există, acestea sunt lucruri care împovărează conștiința tuturor”, a spus el.
Se estimează că 250 de euro (212 lire sterline) de mâncare de persoană sunt aruncate în fiecare an, potrivit cifrelor guvernamentale.
Conform noii legislații, atât supermarketurile, cât și restaurantele vor trebui să găsească modalități de distribuire a alimentelor rămase către ONG-uri și bănci de alimente.
În cazurile în care, de exemplu, fructele au devenit prea coapte pentru a fi vândute, acestea trebuie folosite pentru a face gemuri sau sucuri, sau în cazurile în care nu mai sunt potrivite pentru consumul uman, trebuie folosite pentru hrana animalelor sau compostate.
Pentru a evita risipa, restaurantele vor trebui, de asemenea, să ofere clienților containere gratuite pentru a-și duce acasă resturile, o practică neobișnuită în Spania.
Proiectul de lege prevede amenzi pentru nerespectarea acestora, care variază de la 2.001 de euro la 60.000 de euro (50.000 de lire sterline).
Planas a spus că scopul nu este de a crea o „lege intervenționistă”, ci una care să „crească gradul de conștientizare” cu privire la risipa alimentară.
Nu ar exista sancțiuni pentru locuințe particulare, dar acestea ar fi vizate de campanii educaționale.
Alte țări precum Italia și Franța au adoptat deja legi în ultimii ani care vizează risipa alimentară.
În conformitate cu obiectivele stabilite de Națiunile Unite, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară atât de către companii, cât și de către consumatori până în 2030.
SURSA se poate citi AICI