Bob Dylan are propriul muzeu. Tot ce ar trebui să știi despre atracția din Oklahoma

Spread the love

Loading

În melodia sa din 1961 „ Hard Times In New York Town ”Bob Dylan face referire pe scurt la statul natal al uneia dintre influențele sale muzicale majore, Woody Guthrie, originar din Oklahoma:

„Voi lua tot smogul din Cal-i-for-ne-ay 

În  fiecare bucățică de praf din câmpiile Oklahoma 

În murdăria din peșterile minelor din Munții Stâncoși 

Totul este mult mai curat decât cel din New York 

Și sunt vremuri grele în oraș 

Locuiesc în orașul New York.” 

Acum, Oklahoma a devinit casa oficială a peste 100.000 de articole care acoperă viața și cariera lui Dylan , de la manuscrise și versuri scrise de mână și înregistrări inedite până la instrumente muzicale și opere de artă.

Situat în cartierul artistic în plină dezvoltare din Tulsa, lângă Centrul Woody Guthrie, mult așteptatul Centru Bob Dylan s-a deschis publicului pe 10 mai.

Atât Centrul Bob Dylan, cât și Centrul Woody Guthrie funcționează sub auspiciile American Song Archives, un proiect al Fundației Familiei George Kaiser din Tulsa . Fundația a achiziționat arhivele vaste ale lui Dylan în 2016 și ale lui Guthrie în 2010.

Centrul Woody Guthrie a fost deschis în 2013 , iar Centrul Bob Dylan este situat la doar câțiva pași.

Situat în fosta fabrică de hârtie Tulsa, centrul este principalul loc public pentru colecția Arhivei Bob Dylan. Acesta va păstra, cura și expune vasta colecție de fotografii rare, suveniruri, efecte personale și alte articole care acoperă influența cariera de 60 de ani a lui Dylan.

Directorul general al Arhivelor American Song, Steve Higgins, a declarat într-o declarație că programele și expozițiile centrului vor „explora procesul creativ și vor inspira următoarele generații de artiști”.

De-a lungul carierei sale inovatoare, Dylan, în vârstă de 80 de ani, a vândut peste 125 de milioane de discuri în întreaga lume, a scris unele dintre cele mai populare cântece ale secolului al XX-lea și a primit 11 premii Grammy, Premiul Nobel pentru literatură și medalia prezidențială pentru Libertate.

Originar din Minnesota, enigmaticul Dylan nu a avut multe de spus public despre centru, în afară de o declarație lansată în 2016, când a fost anunțată pentru prima dată :

„Mă bucur că arhivele mele, care au fost adunate în toți acești ani, și-au găsit în sfârșit o casă și urmează să fie incluse cu lucrările lui Woody Guthrie și mai ales alături de toate artefactele valoroase de la Native American Native. Pentru mine, are foarte mult sens și este o mare onoare”, a spus Dylan la acea vreme.

Proiectată de apreciata firmă de arhitectură și design de expoziții din Seattle Olson Kundig, fațada cu două etaje a centrului prezintă o pictură murală cu o fotografie din 1966 a lui Dylan, făcută de Jerry Schatzberg.

59 Productions, un studio de design și companie de producție premiat care a lucrat la proiecte de mare profil, de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012 până la expoziția de record „David Bowie Is”, colaborează cu Olson Kundig la expoziție. design și dezvoltare media.

Compania de tehnologie Art Processors a conceput aspectul audio imersiv de ultimă oră al experiențelor interactive ale centrului.

În aprilie, Steven Jenkins a fost numit director al Centrului Bob Dylan. Fan Dylan de o viață, Jenkins s-a mutat recent în Tulsa, după ce a lucrat timp de trei decenii în sectorul nonprofit din zona golfului San Francisco.

„În calitate de ascultător avid și adept fascinat al fiecărei turnuri surprinzătoare și iluminatoare a lui Dylan, munca lui mi-a adus o viață întreagă de plăceri estetice, provocări confuze și bucurie profundă. Sunt onorat și încântat să accept acest job de vis”, a spus Jenkins într-un comunicat.

La începutul acestui an, poetul american Joy Harjo, originar din Tulsa și pioniera, a fost numit primul artist în rezidență al Centrului Bob Dylan. O scriitoare, muziciană și interpretă cu mai multe fațete din Muscogee, Harjo tocmai și-a încheiat al treilea mandat rar ca poet laureat și a fost numită pentru o numire de șase ani ca artist rezident al centrului.

Recent onorat ca o  comoară culturală Oklahoma , Harjo a fost primul laureat de poet nativ american din SUA,  precum și primul poet laureat al națiunii din Oklahoma. La Centrul Bob Dylan, ea va prezenta programe educaționale și spectacole live, împreună cu curatoria de expoziții speciale.

Centrul Bob Dylan de 29.000 de metri pătrați cuprinde 16 exponate rotative, arhiva de peste 5.000 de metri pătrați, o sală de proiecție cu 55 de locuri și multe altele. Piesa centrală a noului muzeu este o expoziție permanentă despre viața și opera omonimului său.

Recent a fost dezvăluit că o sculptură din metal de 16 picioare înălțime, proiectată și construită de Dylan la studioul său Black Buffalo Artworks, va împodobi intrarea interioară a centrului.

Printre exponate se numără „The Church Studio Control Room”, care va permite vizitatorilor să experimenteze practic mixarea unei selecții rotative de înregistrări ale lui Dylan. Primele două vor fi „I Want You”, de pe albumul pictogramei din 1966 „Blonde On Blonde” și „Knockin’ On Heaven’s Door”, de pe coloana sonoră a lui Dylan la filmul din 1973 „Pat Garrett & Billy the Kid”. Inspirat și sponsorizat, de legendarul Church Studio din Tulsa, expoziția va împărtăși și poveștile din spatele înregistrării mai multor cântece clasice ale lui Dylan, inclusiv „Like A Rolling Stone”.

Muzeul va prezenta, de asemenea, „The Columbia Records Gallery”, o scufundare profundă în unele dintre melodiile fundamentale ale trubadurului, începând cu „Chimes of Freedom”, „Like A Rolling Stone”, „Jokerman”, „Not Dark Yet”, „Tangled”. Up In Blue” și „The Man In Me”.

După marea deschidere din 10 mai, programul Centrului Bob Dylan va fi de miercuri până duminică între orele 10:00 și 18:00.

Biletele sunt disponibile online la bobdylancenter.com/visit .

Sursa în limba engleză se poate CITI AICI

 

Tagged: