Autor: Maria Radu Novac
Maria Radu Novac: Bună ziua, Simona Boancă. Ați fost aleasă recent președintă executivă a Asociației Femeilor Antreprenor din România. Vă rog sa ne vorbiți despre asociație și despre colegele Dvs.
Simona Boancă: Bună ziua și mulțumesc pentru șansa de a acorda acest interviu și de a face cunoscută asociația noastră românilor de pretutindeni și din Serbia. Asociaţia Femeilor Antreprenor din România este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, creată de femei, care au calitatea de antreprenor şi manager şi care au consimţit să pună în comun, în mod permanent contribuţia lor materială, cunoştinţele şi activitatea lor în vederea realizării scopului Asociaţiei.
Maria Radu Novac: Care este scopul Asociației?
Simona Boancă: Scopul Asociației este de a sprijini activitatea antreprenorială și managerială a femeilor, dezvoltarea capacității lor de acțiune și de conducere, încurajarea inițiativei private în rândul femeilor, consilierea femeilor care se află în situație de a-și schimba statutul socio-profesional, promovarea femeilor în administrație și instituții publice.
Maria Radu Novac: Care este numărul de membrii?
Simona Boancă: Asociația a luat fiinţă în anul 1998 și în prezent avem 46 de membre din cele mai diverse domenii de activitate: servicii bancare, juridice, producție și distribuție de materiale de construcții, textile şi încălțăminte, asigurări, consultanță, fundații culturale, producție, distribuție și comerț cu alimente, turism, cabinete stomatologice, publicitate, producție și comercializare de mobilier, cultură, jurnalistică.
Maria Radu Novac: Ce activități a desfășurat Asociația?
Simona Boancă: Principalele activități desfășurate:
De-a lungul timpului AFAR a participat la numeroase conferințe și simpozioane pe plan intern și internațional, dintre care amintesc doar câteva cu titlu exemplificativ:
- în anul 1999, Conferinţa Internaţională a Femeilor Întreprinzătoare Croaţia;
- în anul 2001, Conferinţa Internaţională de la Trieste, Italia, alături de delegaţia Guvernamentală condusă de Prim ministrul Adrian Năstase, organizată de CEI unde au avut loc seminarii dedicate special femeilor de afaceri şi unde au participat asociaţii ale femeilor din Europa Centrală şi de Est, dar şi din UE şi Asia;
- octombrie 2002 la Trieste, în Italia a avut loc în organizarea OECD o întâlnire între firme din estul şi vestul Europei. AFAR a fost prezentă la aceste întâlniri în cadrul cărora s-a discutat şi despre problemele cu care se confruntă femeile manager;
- noiembrie 2002 participare la a cincea ediţie a CEI Summit Economic Forum Skopje, Macedonia;
- 2003 a fost marcat de participarea la Conferinţa Internaţională a Femeilor Antreprenor Geneva şi Conferinţa Internaţională a Femeilor de Afaceri Ljubljana – Slovenia.
Maria Radu Novac: Ce puteți spune despre afilierile Asociației?
Simona Boancă: Afilieri și membership:
Din toamna anului 2002, AFAR este membru în Consiliul Director al Academiei de Advocacy, organism creat pentru susţinerea întreprinderilor private;
- în anul 2004 AFAR s-a implicat în înfiinţarea Coaliţiei Asociaţiilor Femeilor de Afaceri (CAFA) unde este membru fondator;
- Asociaţia Femeilor Antreprenor din România este membră a Consiliului Consultativ la Agenţia pentru IMM-uri din România şi în Consiliul pentru egalitate de şanse din Timişoara;
- În anul 2009, AFAR a fost partener în proiectul european ANTRES – “Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. Un model inter-regional de şcoală antreprenorială pentru femei”.
- AFAR a făcut lobby permanent pentru modificări şi reglementări noi legislative pentru susţinerea IMM-urilor;
- Membră în Timișoara – Capitală Europeană Culturală în anul 2023.
Maria Radu Novac: Care sunt realizările Asociației?
Simona Boancă: AFAR a fost premiată de mai multe ori la GALA OAMENI PENTRU OAMENI, datorită implicării în proiecte sociale.
- premierea elevilor care obţin rezultate deosebite, împărţirea de cadouri copiilor instituţionalizaţi, repunerea în funcţiune a ascensorului de la Căminul de bătrâni nr. 1 Timişoara, renovarea Sălii de aşteptare la Policlinica de copii Timişoara, amenajarea secţiei de endocrinologie a Spitalului de copii “L. Ţurcanu”, renovarea Şcolii şi a Grădiniţei în localitatea Murani, comuna Pişchia,
- Aceste activităţi au fost posibile prin organizarea începând cu anul 1999 a Balului Speranţei,eveniment caritabil care are ca scop strângerea de fonduri;
- Balul Speranței – care a ajuns la cea de-a 24-a ediție și care se va desfășura în 15 septembrie 2023, are ca scop strângerea de fonduri exclusiv pentru proiectul de suflet al AFAR demarat în anul 2008, pentru construcţia, la Giroc – jud. Timiș, a unui cămin pentru îngrijire şi tratament a persoanelor vârstnice, care nu pot fi întreținute de familie ”Fecioara Maria”;
- numeroase proiecte de-a lungul anilor, în care AFAR a sprijinit educația, arta, sănătatea, persoanele fără ajutor și s-a implicat în proiecte sociale de fiecare dată.
Doamnele membre sunt femei de afaceri puternice cu suflet mare.
Maria Radu Novac: Prin AFAR se promovează în primul rând spiritul civic. Care este cel mai important proiect pe care- l derulați?
Simona Boancă: Cel mai mare proiect actual al AFAR, în colaborare cu Fundația „Speranță pentru Voi” este UN PROIECT DE SUFLET pe care dorim să îl clădim împreună și îl reprezintă Căminul pentru persoanele vârstnice ”Fecioara Maria”, care dorește să vină cu speranță în sprijinul seniorilor afectați de izolare socială și sărăcie. În link-ul atașat se poate vedea stadiul actual al lucrărilor cu contribuțiile strânse de Asociație și Fundație. https://www.facebook.com/watch/?v=638936084569501
Maria Radu Novac: Cum pot contribui cetățenii la finalizarea proiectului” Centrul pentru persoane în vârstă”?
Simona Boancă: Oricine poate contribui la realizarea acestui proiect cu donații minime sau mai consistente, în funcție de disponibilitatea fiecărui cetățean. Astfel, se poate dona prin sms trimis la 8864 cu textul ”voi” 4 euro/lună, prin transfer bancar, prin intermediul conturilor fundației deschise la FIRSTBANK, Sucursala Mărășești Timișoara, Cont RO07PIRB3701729417001000.
Pentru detalii, puteți accesa link-ul sperantapentruvoi.ro
Maria Radu Novac: Ce proiecte mai aveți în derulare?
Simona Boancă: Proiecte în derulare:
- premierea elevilor care obţin rezultate deosebite;
- împărţirea de cadouri copiilor instituţionalizaţi, și nu numai, cu ocazia sărbătorilor;
- repunerea în funcţiune a ascensorului de la Căminul de bătrâni nr. 1 Timişoara;
- renovarea Sălii de aşteptare la Policlinica de copii Timişoara,
- amenajarea secţiei de endocrinologie a Spitalului de copii “L. Ţurcanu”;
- renovarea Şcolii şi a Grădiniţei în localitatea Murani, comuna Pişchia;
- achiziționare aparatură Spitalul Oncologic Timișoara;
- act caritabil de achiziționare a unei vioare pentru o fetiță din Republica Moldova;
- ajutor pentru achiziționarea unui scaun cu rotile pentru o persoană cu probleme locomotorii, prin achiziționarea goblenurilor lucrate de către aceasta.
- Organizarea Zilei Costumului Popular în a doua duminică din mai reglementată la inițiativa Președintei fondatoare Maria Grapini prin Legea nr. 102/2015 privind instituirea Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România;
- Organizarea Sărbătorii Sânzienelor în 24 iunie, eveniment marcant în tradiția românească;
- Organizarea Zilei de Dragobete;
- Balul Speranței în 15 septembrie 2023.
Maria Radu Novac: Ce proiecte gândiți pentru dezvoltarea imaginației și a pasiunilor copiilor fără posibilități materiale?
Simona Boancă: La fiecare activitate AFAR invităm copii din diferite zone ale județului și nu numai pentru a-și promova activitățile. De exemplu, la Crăciun am invitat copii să ne colinde, iar la Balul Speranței au fost de fiecare dată invitați copii cu merite deosebite care au fost premiați de AFAR (balerini, muzică canto, laureați ai concursurilor de dans, sportivi, copii olimpici la școală etc). De asemenea, ne-am implicat în proiecte de donații de cărți și cercuri de literatură pentru copii. Proiectele legate de copii vor fi anul acesta numeroase.
Maria Radu Novac: La final, va rugăm să ne vorbiți despre Dvs. Cine este Simona Boancă și ce anume a recomandat- o pentru funcția de președinte executiv?
Simona Boancă: Simona Boancă este un om simplu, născut în Reșița, urmând cursurile universitare în Timișoara.
Între anii 2007-2009 am urmat stagiatura în Avocatură în București la Iorgovan și Asociații, din 2007 membră în Baroul București.
Actualmente titular al Cabinet de Avocat Boancă Simona cu profesare în Timișoara, în domeniile comercial, drept administrativ, dreptul muncii, dreptul familiei, asigurări și altele.
Din 2018 am înființat InnovaHub – Școală care se ocupă cu predarea cursurilor de programare și cursuri de șah pentru copii între 7-18 ani (cursuri de Scratch, Python, C++, testare, Arduino).
În plan personal – Am o fetiță de 14 ani – Petra-Alma, care mă face nespus de fericită și mândră că m-a ales să-i fiu mamă.
Câteva lucruri despre persoana Simona: cel mai important lucru care îmi vine acum este că nu îmi place să vorbesc despre mine. În câteva cuvinte, știu că sunt o prietenă loială, mă caracterizează încăpățânarea și independența, lupt pentru dreptate, nu îmi plac conflictele dar îmi plac negocierile prin care se ajunge la înțelegere, consider că suntem oameni și astfel rațiunea să învingă. Mai știu că oameni fiind, suntem supuși greșelilor, astfel trebuie să găsim calea spre a trăi în bună pace și armonie.
Iubesc natura, sportul de orice fel (în special schiul și patinajul), sunt o mare iubitoare de munte, de oamenii în general, iubesc literatura și arta, călătoriile și viața așa cum e.
Iubesc România și tradițiile acestei țări!
Maria Radu Novac: Dumneavoastră aveți rădăcini în Reșița. Ați crescut într-o familie multiculturală, vorbiți câteva limbi străine. Ați fost implicată de copil în activități extrașcolare și în comunitate, activități care au format Omul Simona Boancă. Vă gândiți să aduceți tinerii mai aproape de asociație?
Simona Boancă: Da, este un deziderat să aduc femei tinere în Asociație care să aducă aportul de tinerețe și entuziasm, și de ce nu, să facă trecerea între generații. Mi-am propus și înființarea unei Asociații a Femeilor Antreprenor în Reșița, orașul meu natal.
Maria Radu Novac: Colaborati cu filiale din alte județe? Vă interesează să colaborați cu asociații similare din comunitatea română a Serbiei?
Simona Boancă: Da, colaborăm cu toate asociațiile de femei din țară. Împreună formăm CAFA – Coaliția Asociațiilor Femeilor de Afaceri care a avut Conferința în 2022 la Timișoara, iar anul acesta va fi în 25 mai la Cluj-Napoca, unde vom participa.
Ne interesează colaborare cu comunitatea română din Serbia, suntem deschise colaborărilor cu femei de afaceri de pretutindeni.
Maria Radu Novac: Ce ați dori să transmiteți cititorilor publicației noastre?
Simona Boancă: Ca o iubitoare de țară și de neam, aș dori să transmit românilor din Serbia să păstreze intactă dragostea de țară și de tradițiile românești. Sănătate și cu Dumnezeu înainte!