Care este adevărul despre remediile virale de pe TikTok care pretind că elimină răceala? De la a pune un cartof în ciorap până la a bea apă de ceapă …

Spread the love

Loading

Videoclipurile care au strâns milioane de vizionări promovează remedii bizare pentru răceală.

O mulțime de remedii bizarre, care pretind că elimină tusea și răceala au apărut pe TikTok în acest an.
Una implică să-ți bagi un cartof în șosetă, pretinzând că trage virușii prin picior.
Apăsarea cu degetul mare pe frunte a fost, de asemenea, sugerată pentru a ajuta distragerea atenției oamenilor de la simptomele lor, în timp ce consumul de apă de ceapă a câștigat popularitate datorită credinței că ameliorează durerea în gât.
Videoclipurile au fost vizionate de milioane de ori, iar un singur clip cu apă de ceapă a strâns aproape 300.000 de vizualizări într-o lună.
Medicii au declarat pentru DailyMail.com că, deși nu sunt periculoase în mod inerent, nu au existat „o bază științifică convingătoare” în spatele tehnicilor.
Ei au spus că oamenii probabil se îmbunătățesc în mod natural, deoarece răceala durează aproximativ cinci zile în mod normal, apoi atribuind-o remediului pe care l-au folosit.
Remediile au reapărut online, așa cum bolile comune precum gripa și RSV revin cu răzbunare în această iarnă.
Vine după ce medicii au avertizat că tendința „periculoasă” TikTok de a-ți închide gura pentru a pierde în greutate și un somn mai bun ar putea duce la sufocare.
Într-un clip, vizionat de 289.000 de persoane, o mamă le spune telespectatorilor că lăsând peste noapte o felie de cartof crud în șosetul fiului ei, i-a dispărut răceala.
Un altul arată că un adolescent ne spune cu încredere că presiunea pe frunte timp de 20 de secunde poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Dar pentru cele două care au fost studiate – tratamente cu zinc și usturoi – puținele lucrări disponibile au fost neconcludente.
Studiile de laborator sugerează că zincul poate opri rinovirusurile – unul dintre virușii care provoacă răceala obișnuită – de la invadarea celulelor.
Zincul și usturoiul ar putea avea unele beneficii, dar știința este neconcludentă.
Câteva lucrări au descoperit că persoanele care au luat suplimente de zinc au avut durata infecțiilor redusă cu câteva zile.
Dar dr. Pritish Tosh, medic la Clinica Mayo, a spus: „Luate împreună, cercetările arată rezultate mixte pentru zinc și răceli. Din acest motiv, zincul nu poate fi recomandat pentru a vă scurta simptomele răcelii.
Se știe că usturoiul este plin de compuși de sulf, cum ar fi alicine, care pot ajuta la uciderea bacteriilor, dar nu și a virușilor.
Dar foarte puține studii au analizat capacitatea sa de a lupta împotriva frigului.
O meta-analiză din 2020 a găsit doar o singură lucrare pe care ar putea să o revizuiască, care spunea că din 146 de persoane cei care au luat usturoi în fiecare zi timp de trei luni au avut mai puține răceli.
Rezultatele sale trebuie susținute de cercetări mai riguroase.
Medicii adaugă că, indiferent dacă remediile funcționează, toate sunt sigure de utilizat și nu prezintă un risc pentru sănătate – cu excepția cazului în care cineva are o alergie.
Multe dintre remedii există de secole și datează din epoca medievală.
Au fost reintroduși în lumina reflectoarelor pe fondul unei reapariții a tusei și a răcelilor.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-11513571/Whats-truth-viral-TikTok-hacks-clearing-colds.html

Tagged: