”CARTEA CU PISICI”

Spread the love

Loading

Autor: Maria ROGOBETE,   Membru UZPR

Casa Bredicenilor din Lugoj ne-a fericit cu evenimente extraordinare, felicitări organizatorilor!!!

Joi, 06.07.2023 a fost despre „CARTEA CU PISICI”, editura Eurostampa, scrisă de poeta Mariana Angelica Liuba, iar noi care iubim enorm pisicile ne-am bucurat nespus de mult! Trăind în lumea pisicilor ne armonizăm sufletele și clipele.

Au prezentat: Henrieta Szabo, Georgiana Anghel Gican, Gilda Radu și Adriana Weimer. Din volum au recitat: Luca Șerban Anghel Gican, Mia Rogobete, Gilda Radu. Talentatul Luca-Șerban Anghel Gican a susținut un moment muzical la orgă și a povestit despre lumea frumoasă în care trăiește.

Citind ”Cartea cu Pisici”, m-am întors în timp, dar nu înainte de a-i da un refresh prezentului, era nevoie de această curățire a ființei mele și vă spun și de ce. În primul rând m-a copleșit frumusețea lui Luca-Șerban, apoi trăirile poetei Mariana Angelica Liuba, trăiri puse în pagină cu atât de multă bucurie, am intrat în lumea copilăriei mele, acolo unde au existat pisicile pe care le-am iubit enorm și cărora le-am dedicat în gând sute de poezii atunci când îmi torceau în brațe și le pupam năsucul roz și lăbuțele pufoase, cum să nu iubești aceste suflete care trăiesc doar pentru a servi oamenilor armonie? Poeziile din Cartea cu Pisici în care apar Blăniță, Codiță, Zbârlica, Rică Iepurică, cățelul Toni, cățelul Pupi, Azorică, m-au trimis în brațele copilăriei mele care mă aștepta ca un copil, cred că de aceea se numește Copilărie. Acolo l-am întâlnit pe ”Zdreanță” din  poezia lui Tudor Arghezi, pe Aleodor Împărat, pe Greuceanu, dar și pe Zâna Zânelor din cartea lui Petre Ispirescu, sau Balada Greierului Mic a lui George Topârceanu.  Dar cine este de fapt Copilăria?

Copilăria este primul zâmbet, prima îmbrățișare, prima dorință, primul sărut, prima noapte traită cu lună plină, prima dimineață în care am simțit razele de soare pe fața mea, primii stropi de ploaie pierduți în părul meu, prima adiere de vânt ce mi-a trimis miros de parfum din câmpii, livezi, păduri, prima scăldare în apa rece a Cernei, copilăria este sâmburele inocenței a iubirii ce supraviețuiește în cutiuța inimii mele, Copilăria nu îmbătrânește niciodată! Datorită ei astăzi eu mă bucur de orice lucru, ființă, clipă, mă bucur că suntem astăzi aici, mă bucur că îmi trăiesc clipa pur și simplu și ființa mea nu este afectată de răutate, ură, invidie, doar bucuria de a savura momentul existenței. Copilăria mi-a dat curaj să pornesc pe drumul vieții, să dau culoare zilelor, să mă bucur de viață, copilăria este primul vers scris de mine într-o poieniță, deasupra tuturor caselor din sat, cu spatele la pădure, cu cerul în ochi și în mâini toate îmbrățișările pământului.

Citind ”Cartea cu Pisici” am înțeles cât de puternică este iubirea poetei Mariana Angelica Liuba pentru nepoțelul Luca Șerban cât și pentru viață, oameni, natură și animale, eu o felicit pentru curajul și talentul ei, pentru reîntâlnirea noastră cu minunata copilărie, am înțeles că nimic nu este întâmplător în această lume, toate trăirile din noi sunt împachetate și oferite cadou chiar vieții.

Să nu uităm că pisicile ne iubesc necondiționat, ele au puteri extraordinar de mari pentru a ne putea vindeca, pentru a ne putea calma, pentru a ne face să înțelegem că trebuie să oferim iubire pentru a fi iubiți cu adevărat. Sunt trimise cu un scop pe pământ și pentru asta le primim în viața noastră cu bucurie, ele dau sens copilăriei și merită să le scriem versuri.

Felicitări, Luca-Șerban Anghel Gican!

Felicitări, draga noastră prietenă Mariana Angelica Liuba!

Tagged: