Autor: Mioara BACIU
Fiind situat în “Top zece destinații de basm din Europa”, Castelul Corvinilor sau al Huniazilor este una dintre cele mai frumoase și mai vizitate cetăți medievale, cu o superbă arhitectură gotică, alcătuită din turnuri, bastioane și un donjon, fiind considerată și cea mai mare construcție medievală din țara noastră, care avea o funcționalitate civilă, dar și una militară.
Ridicat pe o stâncă, la picioarele căreia curge pârâul Zlaști, pe locul unei vechi întărituri, castelul datează din secolul al XV-lea, fiind ridicat în perioada de domnie a lui Iancu de Hunedoara, care a fost unul dintre cei mai importanti domnitori ai Transilvaniei (1441-1446), guvernator și regent al Ungariei între 1446-1453 și căpitan general al regatului între 1453-1456, precum și mare comandant militar.
Situat în partea de est a Muntilor Poiana Rusca, descoperim Castelul Huniazilor in toata splendoarea sa, în centrul județului Hunedoara, respectiv, în sud-vestul Municipiului Hunedoara.
Se poate ajunge la Castelul Corvinilor pe DN7 (E15), iar din dreptul localității Sântuhalm, se virează pe DJ 687, până în orașul Hunedoara. Intrarea la Castelul Huniazilor se realizeaza dinspre localitatea Sântuhalm, urmând ruta bulevardelor Traian, Republicii și Libertății.
Geografic, monumentul este situat în centrul județului Hunedoara, în partea sud-vestică a Municipiului Hunedoara, pe ultimele ramificații estice ale munților Poiana Ruscă.
Castelul Huniazilor, cetatea ca atare, a fost una dintre cele mai importante și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara.
De-a lungul timpului, acesta a comportat transformări, modificari, fiind atât punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. A fost astfel, imbogătit cu turnuri, săli și camere de onoare, Galeria și donjonul.
Cele mai importante părți ale construcției sunt reprezentate de Turnul „Ne boisa” , care inseamnă “Nu te teme” (ultimul turn de apărare), care se păstrează de pe vremea lui Iancu de Hunedoara și Turnul Capistrano (denumit după numele lui Ioan de Capistrano, care a fost un celebru călugăr franciscan), Sala Cavalerilor (încăpere pentru recepții), Turnul buzduganelor, Bastionul alb, folosit drept depozit de bucate și Sala Dietei.
Circulă și o legendă cu privire la faptul că urmașii lui Ioan de Hunedoara (Corvini) și-ar trage numele de la un corb. O pictură stă mărturie în acest sens în aripa castelului denumită Matia.
O altă legendă spune că, în fântâna adâncă de 30 metri, care se află în curtea castelului și datează de pe vremea lui Iancu de Hunedoara, și-ar fi găsit sfârșitul aici, trei prizonieri turci, care ar fi fost obligați să o sape, în schimbul libertății lor, însă, după 15 ani de eforturi, stăpânii nu i-au eliberat. Acolo le-a fost sfârșitul. Pe zidul fântânii se găsește și inscripția „Apă ai, inimă n-ai!”, care ar putea avea legătură cu neținerea de cuvânt a stăpânului fântânii.
Iată, câteva dintre argumentele care să vă/ne determine să vizităm vestitul castel, să-i cunoaștem istoria și tainele care-l înconjoară, dincolo de frumusețea și grandoarea sa!