Cea mai mare sculptură din paie de grâu din lume

Spread the love

Loading

article-2382467-1B187245000005DC-795_634x713În fiecare an în Marea Britanie, după secerișul grâului, echipa de la Snugburys Ice Cream Farm din Hurleston construiește o sculptură din paie de grâu, care de obicei prezintă ceva legat de actualitate.

Anul acesta lângă Cheshire a fost construit un dalek uriaș. Dalek-ul este un personaj negativ din cel mai lung serial SF din lume: Doctor Who. În acest an BBC marchează 50 de ani de la relizarea primului episod din acest longeviv serial. De-a lungul timpului au jucat în acest serial mai mulți actori și în noiembrie anul acesta ultimul Doctor Matt Smith se va retrage din serial.

 

Festivitățile au început deja în Cheshire și se așteaptă ca sculptura să atragă vizitatori până la sfârșitul anului și dalek-ul va fi chiar decorat ca un pom de Crăciun.

Cyborg-ul „malefic” conține șase tone de paie și cinci de tone de oțel. Echipa formată din 13 membri, care a modelat acest dalek au lucrat două zile, de dimineața până seara târziu și s-au folosit în munca lor de o macara. În final dalek-ul a ajuns să aibă o înălțime de 35 de metri.

Prima sculptură de paie a fost construită în 1998, când s-a executat o mare sculptură din fân, numită Millenium Dome. De atunci, în fiecare an au apărut noi sculpturi, London Eye, Big Ben, Angel of the North și telescopul Lovell de la Jodrell Bank, Observatorul din Londra și multe altele.
Anul trecut au sărbătorit Jocurile Olimpice și Jocurilor Paraolimpice cu un ciclist de curse din paie.

O noutate din acest an, la propunerea inginerului Mike Harper, de 54 de ani, s-a decis să și animeze sculptura. El a proiectat sculptura împreună cu ultimul regizor al serialului Doctor Who, Snugburys Chris Sadler, de 60 de ani. Ochiul sculpturii dalek se aprinde și prin mișcările capului creează moemente de neuitat. Nu lipsește nici vocea dalek-ului care se aude peste câmpuri: „extermina!”.
În magazinele de închețată din zonă apare înghețata dalek numită Da-ling. Banii din vânzarea acestei inedite delicatese vor fi folosiți în scopuri caritabile. Cel mai mare procent vor fi donate Institutului medical “Cancer Research UK”, pentru a sprijini un membru al echipei, care a realizat statuia din paie de grâu și al cărui tată urmează un tratament pentru cancer.
În 2004, echipa din Snugburys creat după monumentul din paie numit Îngerul din nord prima închețată cu aceeași formă și după un succes enorm s-au hotărât ca în fiecare an această acțiune să se repete.

Momentul construcției și livrarea încghețatei a ajuns să fie o manifestație foarte populară și foarte puternic mediatizată în Marea Britanie.

{gallery}doctorwho{/gallery}

Doctor Who

Doctor Who este un serial sciene fiction celebru produs de BBC. Serialul prezintă aventurile ultimului lord al timpului, care își spune „The Doctor”. Acesta călătorește în timp și spațiu cu nava lui numită TARDIS, navă camuflată într-o cabină de poliție din anii 1960. Serialul a intrat în Cartea Recordurilor Guinness World Records, pentru cel mai lung serial science fiction din lume. Serialul are mulți fani în marea Britanie și este considerat de public cel mai reușit serial creat de BBC. În 2006 serialul a primit renumitul Premiu Bafta pentru „Cel mai bun serial de dramă”.

Serialul a fost difuzate fără întrerupere între anii 1963 – 1989. După o încercare nereușită în anul 1996, serialul a fost relansat cu succes în 2005 și în fiecare an sunt difuzate noi episoade.

Sursa: Daily Mail, wikipedia.org