În fiecare vară, în prima zi a solstițiului, cea mai mare zi din an, în China sunt sacrificați sute de milioane de câini. În ultimii ani această tradiție este foarte criticată de militanții pentru drepturile animalelor.
Localnicii unui oraș din sudul Chinei, Yulin,au sărbătorit cu mare fast în acest an la Festivalul Cărnii de Câine. Au fost expuse la vedere abatoare, unde sunt sacrificați câinii și piețele de vânzare a cărnii de câine. Organizatorii au motivat că peste tot în lume, în Europa sau America există piețe de desfacere a cărnii de porc, vită și de găină.
Acest controversat Festival, din Yulin, a atras protestele activiștilor pentru drepturile animalelor.
În conformitate cu tradiția Yulin, consumul de carne de câine și băutul de lichior în prima zi de solstițiu e menită să facă pe oameni să rămână sănătoși în timpul iernii.
Autoritățile locale din Yulin au încercat să se distanțeze de această sărbătoare, spunând că Festivalul nu este aprobat official. Activiști pentru drepturile animalelor spun că evenimentul este un risc pentru sănătatea publică, deoarece câinii nu sunt examinați medical, pentru a se asigura că nu au nicio o boală periculoasă pentru om. O parte dintre organizațiile de protecția a animalelor acuză că acești câini, pentru sacrificare, nu au fost crescuți în crescătorii și că în realitate sunt maidanezi, luați de pe străzile orașelor din China. Câinii maidanezi din această țară asiatică sunt adesea otraviți cu substanțe chimice toxice, care ar putea fi dăunătoare pentru oameni.
Deng Yidan, un activist pentru protecția animalelor din Asia, a declarat:
” Înainte de acest Festival sângeros infracțiunile sunt în creștere: furturi de câine, activități criminale, probleme de igienă alimentară. La toate aceste fapte negative se adaugă și împărțirea societăți în două mari grupuri, cei pentru și cei contra Festivalului Cărnii de Câine”.
În unele provincii din China, foarte des vizitate de europeni, guvernul a interzis consumarea cărnii de câine în restaurante, deși până în acest moment nu există o interdicție la vânzare și consumul de carne de câine.
Guvernul chinez a negat existența formală a unui astfel de festival, spunând că este un obicei culinar practicat într-o zonă restrânsă și corespunde unui obicei străvechi. Sub presiunea publică a fost oprit un alt festival de carne de câine, în provincia Zhejiang de est, care a fost anulat în 2011, deși obiceiul are câteva sute de ani.
Concluzii
Vă dați seama ce piață deschisă avem pentru câinii noștri maidanezi?
Sursa: dailymail.co.uk
{gallery}festivalcarnedecaine{/gallery}