Cel mai puternic taifun înregistrat vreodată a făcut ravagii în Filipine

Spread the love

Loading

Ciclonul tropical, numit de meteorologi Typhoon Haiyan, cu vânturi de până la 195 km/h, este considerat cel mai puternic taifun care acționat vreodată în istoria modernă a Terrei.Typhoon a ridicat valuri uriașe de 19 m în Oceanul Pacific. Aceste valuri dezlănțuite a lovit cu putere țărmurile insulelor Leyte și Samar, din Arhipelagul Filipine.

 

furtuna manila

Ciclonul a speriat populația dn zona de acțiune și peste un milion de aomeni s-au adăpostit în zone mai sigure.

Consiliului de Management Național de Reducere a Riscului de Dezastre din Filipine a evacuat peste 125.000 de oameni din orașele și satele care se află în calea taifunului. În plus autoritățile au avertizat peste12 de milioane de oameni care ar putea atinși de ciclon.

 

Al doilea oraș ca mărime din Filipine,Cebu, cu o populație de aproximativ 2,5 milioane de locuitori au intrat în stare de alertă. Acest oraș a suferit în 2011 un cutremur catastrofal cu magnitudinea 7,1 pe scara Richter.

Ciclonul Typhoon Haiyan v-a ajunge în Asia și se prevede că va lovi Vietnamul și Cambodgia.
Guvernatorul Roger Mercado din Insula Southern Leyte a declarat: „31.000 de persoane au fost evacuate, iar situația din munți este la fel de periculoasă. Alunecările de teren au blocat drumurile de acces în zonele rurale. Norii denși și ploile abundente au transformat ziua în noapte.
Când ești confruntat cu un astfel de scenariu de groază, te poți ruga doar , și rugați-vă și rugați-vă fiindcă singura șansă pentru noi este Dumnezeu. Teama mea este că vor fi mai multe pierderi masive de vieți și materiale. Vă rugăm să nu subestimați acest taifun. Este foarte puternic. Cel mai puternic pe care l-am văzut în viața mea și în plus, toate drumurile sunt impracticabile din cauza copacilor căzuți . Trebuie doar să ne rugăm”.
Locuitorii de lângă vulcanul Mayon au fost evacuați în școlile publice. La întreaga operațiune de avacuare a ajutat armata și poliția.

Jeff Masters, meteorolog specializat în cicloane tropicale, director de meteorologie la firma Weather Underground, a declarat că furtuna este mai puternic ciclon tropical înregistrat în apropiere de coastă. El a mai avertizat în urmă cu câteva zile că vor fi ” daune catastrofale ” .
Taifunuri și cicloane de o asemenea magnitudine poate exploda adăposturi inexpugnabile, din cauza presiunii uriașe care se creează, poate aspira zidurile și acoperișurile de pe clădiri.


Taifunul nu și-a pierdut mult din puterea sa, pentru că nu există niciun munte mai mare, care ar fi putut încetini, deoarece regiunea este formată din insule fără munți înalți.

{gallery}filipine{/gallery}
Oficialii din provincia Cebu au oprit serviciul electric în partea de nord a provinciei, pentru a evita electrocutările în cazul în care stâlpii de înaltă tensiune sunt răsturnați de furtună.


Președintele Benigno Aquino a asigurat cetățenii că s-a organizat o forță de intervenție rapidă în zonele de contact cu taifunul, formată din trei avioane C – 130 și 32 de elicoptere militare, care împreună cu 20 de nave militare sunt capabile să intervină în cel mai scurt timp.

Autoritățile au mai oprit serviciile de feribot și pescuitul și 200 de zboruri locale au fost suspendată. Și rutele de autobuz interurbane au fost suspendate. Din zona pe unde urmează să treacă furtuna s-au închis școlile, birourile și magazinele. S-au organizat echipe speciale formate din soldați, muncitori și voluntari pentru operațiunile de salvare.


Într-un interviu radio, vice- guvernatorul Stephen James Tan, din Insula Samar, una dintre cele mai sărace din Filipine, a delcarat: „Putem auzi vânturile care urlă, dar ploile nu sunt prea puternice. Au fost mai multe apeluri de primejdie, cu privire la copacii căzuți și linii electrice tăiate. Din calea ciclonului tropical au fost evacuați peste 41.000 de oameni”.

Filipine este lovită anual de circa 20 de taifunuri. În 2011, taifunul Washi a ucis 1.200 de oameni și datorită distrugerilor materiale au fost strămutate 300.000 de persoane. Un bilanț arară că ciclonula distrus mai mult de 10.000 de locuințe.

În septembrie a.c., taifunul Usagi a înregistrat vânturi de peste 240 km/h insula Batanes (Arhipelagul Filipine) înainte de a provoca daune în sudul Chinei .
{gallery}filipine1{/gallery}
Anul trecut taifunul Bopha a aplatizat trei orașe de coastă de pe insula sudică Mindanao, provocând moartea a 1.100 de persoane și pagube materiale estimate la 1.04 miliarde de dolari.
Sursa: DailyMail

Filipine

Filipine este o țară insulară în Asia de Sud-Est, în Oceanul Pacific, cuprinzând arhipelagul cu același nume.

Istorie

În 1521, Fernando Magellan debarcă în Cebu și Matacan și inaugurează epoca cuceririi spaniole (în 1571 se formează orașul Manila). În 1898, statul Filipinez își proclamă independența. Tratatul de pace de la Paris din 1898, care încheie Războiul Hispano-American, cedează arhipelagul Statelor Unite, care înăbușă în anul 1901 mișcarea de eliberare națională. În 1935 este ales primul președinte național al țării, Manuel Luis Quezón. Arhipelagul este ocupat între 1942 și 1945 de trupele japoneze. La 4 iulie 1946, se proclamă republică independentă. Președintele Ferdinand E. Marcos (19651986) promovează o politică de modernizare a vieții economice și sociale, dar și un regim autoritar. În 1983 este asasinat Benigno S. Aquino, Jr., un lider al opoziției. După demisia lui Ferdinand Marcos, este aleasă președinte (între 1986 și 1992), Corazon Aquino, văduva liderului asasinat.

Diviziuni administrative

Filipine este împărțit în 81 de provincii, fiecare grupată în 17 regiuni.

Orașele principale sunt: Manila, Quezon City (cel mai mare oraș), Cebu

Geografie

Țara este formată din aproximativ 7100 de insule, cele mai mari fiind Luzon, Visayas și Mindanao. Relieful este muntos și de origine vulcanică. Țara se află într-o regiune cu seismicitate activă și vulcanism intens, fiind inclusă în Cercul de Foc al Pacificului.

Vulcanii activi și lanțurile muntoase domină majoritatea insulelor.

Climă și vegetație

Clima Filipinelor este tropicală.

În țară se află păduri ecuatoriale (ce conțin teck, eben, mahon, cocotieri, bananieri, bambus) și vegetație de mangrove la țărm.

Demografie

Populația este în jur de 98,5 milioane. Filipinezi (majoritatea malaezi, polinezieni, indonezieni, restul negritos) 85,3%, chinezi, indieni, europeni, amestecați. Numai 880 insule sunt locuite, insula Luzon (care ocupă o treime din suprafața statului) concentrează aproape 1/2 din populație, în special în partea sudică. Culte: catolicism 64,9%, creștinism independent (catolicism și protestantism indigen) 17,7%, islamism 5,1%, protestantism 5%, animism 2,2%, budism. Sporul natural este de 19,1 la mie, speranța de viața la naștere este pentru bărbați 67 ani și pentru femei 73 ani. Populația urbană este 62,7%.

Economie

De la începutul anilor ’90 ai secolului al XX-lea, în Filipine este implementat un program foarte amplu de restructurare economică. Țara are, în general, o economie de piață bazată în mare parte pe agricultură. Deși serviciile au ajuns dominante atât în cadrul populației active, cât și în crearea PIB-ului, Filipine are o economie în care se remarcă agricultura și industria. Industria prelucrătoare are o participare de 2 ori mai mare decât agricultura la formarea PIB-ului, cu toate că numai 15% din populația activă lucrează în această ramură economică. Țara a fost mai puțin afectată de criza economică din Asia dntre anii 1997-1998 decât vecinii săi, în mare parte datorită infuziilor de valută provenind de la muncitorii filipinezi din străinătate. În 1998 creșterea economică a fost de numai 0,6%, dar a crescut la 2,4% în 1999, 4,4% în 2000, dar a scăzut la 3,2% în 2001. Între anii 2002-2006, creșterea economică a fost de 5% pe an. Datoria externă este importantă, peste 60 miliarde $. Balanța comercială a devenit în ultima vreme deficitară, principalii parteneri fiind SUA, Japonia, UE, Coreea de Sud, și țările membre ASEAN. Filipine trebuie să se confrunte cu o rată de creștere demografică mare, cu o sărăcie extinsă, prețuri ridicate la petrol, dobânzi mari la împrumuturile contractate, o inflație crescândă. Moneda națională este Peso-ul filipinez(PHP), iar rata șomajului este sub 10%.

Resurse naturale

Se exploatează aur, platină, minereuri de fier, crom, mangan, nichel,cupru, zinc, sare,mercur, cărbuni.

Industrie

Industria produce energie electrică, autovehicule, televizoare, frigidere, cherestea, mobilă, conserve de pește. Are o industrie a pescuitului dezvoltată(cca 2,5 mil.t anual). În cadrul inustriei prelucrătoare se remarcă producția alimentară(zahăr-peste 2 mil.t anual- și uleiuri vegetale), textilă, chimică, petrochimică(pe bază de petrol importat), industria medicală și electronică(fiind orientată clar către export), prelucrarea lemnului, exploatările miniere(în scădere drastică în ultimii ani), producția de cauciuc natural.

Agricultură

Rămâne o importantă ramură economică, ce concentrează 1/3 din populația activă și realizează circa 1/7 din PIB. Se cultivă porumb(a doua cultură ca suprafață din Filipine; locul 3 în Asia), trestie de zahăr, banane, cafea, cacao, abacă, ananas(locul 2 pe glob),sisal, rafie, tutun, nuci de cocos(2 loc în lume),copra(1 loc în lume). Se cresc animale și se pescuiește intens. Din totalul suprafeței cultivate(cca 1/4 din suprafața statului), aproape jumătate este ocupată de orez(cca 15 mil.t pe an), ce satisface consumul intern.

Rețeaua de transporturi

Este insuficient dezvoltată și inegal distribuită.

Turismul

Turismul este o importantă ramură economică, ce s-a dezvoltat impresionant în ultima vreme, în ciuda unei insecurități create de mișcările separatiste islamiste, veniturile obținute fiind de cca. 2,6 md.$/an. Anual, aproape 3 milioane de turiști străini vizitează Filipine(2.843.000 în 2006), jumătate fiind din doar trei țări: SUA, Japonia, Coreea de Sud. Multiple atracții turistice.

Sursa: ro.wikipedia.org