Țara noastră prezintă o natură bogată, oferindu-ne multe remedii
naturale extraordinare pe tot parcursul anului. Dacă primăvara,
vara și toamna culegem plante medicinale, iarna le folosim pe cele
uscate. Plantele medicinale trebuie culese în anumite momente ale
anului, de la acestea putându-se folosi frunzele,
florile, semințele sau chiar rădăcina.
Iată cele mai folosite și eficiente plante medicinale de pe meleagurile noastre, la îndemâna oricui, plante care cresc sălbatice pe marginea drumurilor sau în păduri.
Măceșul
Măceșul crește peste tot, la câmpie sau pe dealuri, pe marginea drumului, în parcuri, astfel că devine o plantă accesbilă oricui. De la măceș, cel mai mult se folosesc fructele. Acestea se culeg toamna, ideal ar fi să le culegeți înainte de brumă sau de ger.
Din măceșe puteți face pulbere (le deshidratați ințial), ceaiuri sau chiar vin de măceșe – un adevărat medicament.
Semințele din măceșe vindecă afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare, de aceea este indicat să folosiți măceșele întregi.
Alte beneficii ale măceșelor:
• refac tonusul vascular și reglează tensiunea arterială;
• cresc imunitatea prin conținutul de vitamina C;
• sunt recomandate în stările infecțioase, răceli, gripe, rinite etc.;
• detoxifică rinichii;
• mențin frumusețea din interior a pielii;
• tratează tusea.
Fenicul
Feniculul este un bun aliat al sistemului digestiv. Feniculul calmează stomacul și reduce flatulența, fiind indicat în stările de balonare, dar și de constipație. Feniculul calmează și simptomele colonului iritabil și este un bun remediu în tratarea simptomelor din răceală și gripa, fiind un bun tratament pentru tusea seacă sau productivă.
Folosind ceaiul de fenicul în comprese la nivelul ochilor, riscul de conjunctivitaă scade, iar cearcănele sunt estompate. În caz de conjunctivită, se pot șterge pleoapele cu ceai de fenicul și mușețel.
Albăstrele
Albăstrelele cresc și ele pe câmp, se găsesc cu ușurință și se folosește planta cu flori pentru ceai.
Albăstrelele au următoarele beneficii:
• vindecă miopiile ușoare și mențin sănătatea ochilor;
• tratează eficient depresiile;
• cresc tonusul muscular, de aceea sunt indicate înaintea programelor de mișcare;
• scad riscul de pietre la rinichi (litiază renală) și infecții urinare.
Anghinarea
Anghinarea este iubită de femei, pentru că le ajută în menținerea siluetei. Ceaiul de anghinare accelerează procesele de ardere a grăsimilor, devenind un bun aliat în curele de slăbire.
Ceaiul de anghinare stimulează de asemenea funcțiile ficatului și ajută în detoxifierea organismului, fiind indicat în afecțiunile hepatice.
Anghinarea protejează și împotriva bolilor cardiovasculare, scăzând colesterolul rău din sânge și reducând tensiunea arterială și riscul de infarct.
Pulberea de anghinare, obținută din planta uscată, tratează guta, diabetul, migrenele și greața. Pulberea nu se prepară termic, deci nu va fi folosită în ceai. Pulberea se poate folosi în salate, în cantități mici (cel mult o linguriță rasă de pulbere la o porție).
Dacă suferiți de hemoroizi, beți ceai de anghinare.
Rostopasca
Rostopasca este o plantă foarte activă, de aceea trebuie consumată în cantități mici, căci altfel prezintă efecte toxice. Însă în cantități moderate (nu mai mult de 5 picături de suc de rostopască sau nu mai mult de o cană de ceai de rostopască pe zi), această plantă face adevărate minuni pentru sănătate.
Sucul de rostopască îl obțineți rupând frunzele plantei și frecându-le pe piele, direct pe zonele afectate. Dacă zonele sunt dureroase, folosiți sucul rupând micile tulpini cu frunze, din centimetru în centimetru. Veți vedea că planta este bogată într-un suc de culoare galben intens, acest suc având proprietăți miraculoase antibacteriene, antivirale și antifungice. Dacă aveți ciuperci ale pielii, negi sau pur și simplu zone cu pete maronii sau pe care doriți să le revitalizați, aplicați acest suc și lăsați-l să acționeze 10 minute. Nu veți putea folosi acest suc decât lângă plantă, nu îl puteți culege, de aceea este bine să vă informați în prealabil pentru a recunoaște planta.
Ceaiul de rostopască are puternice efecte analgetice, fiind indicat în durerile osteomusculare, articulare, în reumatism, dar și pentru tratarea gutei și a hemoriozilor.
Ceaiul de rostopască mai prezintă un intens efect de echilibrare a metabolismului, fiind indicat diabeticilor. Dacă suferiți de afecțiuni hepatice grave, consumați o cană de ceai de rostopască la doua zile.
Cicoarea
Cicoarea este foarte răspândită pe meleagurile noastre, iar cât este vara de lungă, cicoarea înflorește. Lunile propice pentru a culege floarea sunt iunie-august.
Cicoarea este indicată în perioadele de oboseală, de refacere după o intervenție medicală sau o boală mai gravă. Cicoarea reface pofta de mâncare și stimulează funcțiile sistemelor energetice ale organismului, facilitând recuperarea. Cicoarea este de asemenea indicată în perioadele de suprasolicitare fizică și psihică.
Ceaiul de cicoare alungă astenia, tratează infecțiile urinare și ameliorează durerile abdominale.
Coada șoricelului
Coada șoricelului este considerată planta medicinală destinată femeilor. De multe boli ele ar putea scăpa dacă vor bea mai des ceai de coada șoricelului.
Această plantă medicinală ajută în reglarea echilibrului hormonal, reducând riscul de afecțiuni ale uterului, ovarelor și sânilor. Mai mult decât atât, consumată cu moderație și cu regularitate totodată, această plantă medicinală reglează ciclul menstrual și reduce durerile menstruale ori simptomele din sindromul premenstrual.
Coada șoricelului tratează varicele prin comprese locale și masaj (prin mișcări doar dinspre glezna spre genunchi și NU invers, pentru a facilita drenarea venoasă și limfatică). Ceaiul de coada șoricelului ajută în menținerea sănătații dinților și protejează gingiile, reducând sângerarea acestora.
Gălbenele
Galbenelele au poate cel mai intens efect cicatrizant, alături de rostopasca. Gălbenelele ajută pielea să își refacă structra, fiind folosite adesea sub forma de ceai pentru a curăța rănile ușoare. Gălbenelele sunt poate cel mai bun aliat al sănătații pielii, fiind folosite în foarte multe produse de îngrijire, de la creme la loțiuni detoxifiante. Numai cine nu a folosit niciodată o cremă cu gălbenele nu îi înțelege efectele extraordinare asupra pielii.
Folosite la nivelul gambelor, alături de masajul retrograd (se masează gambele dinspre glezne spre genunchi pentru a facilita urcarea sângelui spre inimă prin vene), ajută în ameliorarea și prevenția varicelor gambiere.
Gălbenelele tratează simptomele neplăcute asociate ciclului menstrual și dismenoreea. Ceaiul de gălbenele calmează stomacul și reduce senzația de greață.
Sunătoarea
Sunătoarea este un excelent calmant și echilibrant psihic. Ceaiul de sunătoare, dar și orice extract din această plantă este indicat în tulburările psihologice, de la depresii la anxietate, atacuri de panică sau tulburări de somn. Un ceai de sunătoare înainte de culcare va ajuta să aveți un somn de buna calitate și odihnitor.
Sunătoarea este și un bun pansament gastric reducând arsurile și tratând gastrita și ulcerul.
Ceaiul de sunătoare ajută și în menținerea sănătății cavității orale, protejând împotriva cariilor și a aftelor bucale.
Ceaiul de sunătoare, folosit în comprese, tratează eczemele și calmează mâncărimile sau senzațiile de arsură din unele afecțiuni cutanate.
Urzicile
Urzica prezină proprietăți unice în natură, având un puternic rol antiinflamator. Dacă se întâmplă sa va urzicați, să nu vă pară rău, căci tocmai ați luat o doză de sănătate. Micii peri de la nivelul frunzelor conțin substanțe cu intense efecte antiinflamatorii, dar oferă și acea senzație neplăcută de usturime, specifică urzicilor.
Urzicile ameliorează durerile din reumatism, refac structurile pielii, elimină mătreața și stimulează regenerarea și îngroșarea firului de păr. Cei care se clătesc cu ceai de urzici după fiecare spălare pe cap albesc mai târziu.
Urzicile tratează anemia (mai ales consumate ca preparat culinar) și ajută în vindecarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi răceala, gripa, laringita, bronșita. Ceaiul de urzică devine astfel și un bun aliat al fumătorilor, protejând sănătatea plămânilor.
Sursa: healthy.kudika.ro
{gallery}plantemedicinaleromanesti{/gallery}