Cele mai „exotice” garduri din lume

Spread the love

Loading

Noua Zeelandă atrage turiștii prin gardurile împodobite cu diverse obiecte. 

Locuitorii acestei țări nu aruncă la gunoi și atârnă pe garduri sutiene, papuci de casă, periuțe de dinți, biciclete etc.

Poate că cel mai faimos este gardul de sutiene Cardrona,  din locul numit Central Otago. 

Într-o dimineață din anul 1999 au fost găsite patru sutiene legate de gard, care se legănau în bataia vântului. Se vorbea despre aceste sutiene că un grup de femei sărbătoreau noul an în Hotelul Cardrona și au decis după ce au părăsit hotelul noaptea târziu să își scoată sutienele și să le atârne pe gard. Pe parcursul următoarelor săptămâni, numărul de sutiene a crescut constant și până la sfârșitul lunii februarie 2000 au ajuns la un număr de 60. Odată cu răspândirea știrilor despre sutienele atârnate de gard au atras și mai multe femei care au făcut același lucru. 

În anii următori numărul de sutiene a crescut și gardul a devenit o atracție turistică. 

Deși a devenit un punct de atracție turistică s-au găsit și oameni care nu vedeau cu ochi buni expunerea sutienelor și de mai multe ori, noaptea pe ascuns, au șterpelit  aceste obiecte de lenjerie feminină. 

Din păcate, nu toată lumea a fost mulțumită. Unii au privit gardul ca pe ceva jenant și, de asemenea, ca un pericol potențial pentru șoferii care circulau pe drum. De-a lungul anilor, gardul a fost „dezbrăcat” de pe sutiene de  mai multe ori. Dar sutienele s-au întors de fiecare dată. Prima încercare de eliminare a fost făcută la doar două luni după atașarea primelor sutiene. O altă încercare a fost făcută în octombrie 2000, când câteva persoane necunoscute au luat de pe gard aproximativ 200 de sutiene. În 2006, chiar și Consiliul Local de la Queenstown Lakes District a intrat și au luat 1.500 de sutiene de pe gard. Dar gardul a început să-și reconstruiască din nou colecția. Mai târziu în același an, a fost făcută o încercare de a face cel mai lung gard de sutiene din lume. Recordul mondial a scăzut pe jumătate cu puțin peste 100.000 de sutiene, dar a reușit să câștige peste 10.000 de dolari pentru caritate.

{gallery}sutiene{/gallery}

Crescând în  popularitate, gardul a atras, de asemenea, și persoane care au crezut că expunerea sutienelor este o jignire pentru cei care trec pe drum. De câteva ori sutienele au fost scoase de pe gard, dar de fiecare dată, după câteva zile sutienele s-au întors.

În ultimii ani, gardul a fost folosit pentru a strânge bani pentru o Fundația care sprijină tratamentul pentru Cancerul de sân, prin donații făcute de turiști la caseta de caritate, de culoare roz, atașată de gard.

După modelul gardului împodobit de sutiene a urmat un gard decorat flip-flops, nume folosit pentru sandalele japoneze. Numele este de fapt o marcă înregistrată inițial de Morris Yock, despre care se spune că a brevetat faimosul design. Dar există o dispută cu privire la cine a adus proiectul în Noua Zeelandă.

Potrivit familiei Yock, Morris Yock a fost inspirat de încălțămintea pe care o văzuse în Japonia și a început să producă această sandală simplă de cauciuc în 1957 în garaj. Dar familia lui John Cowie susține că domnul Cowie a introdus încălțămintea din Japonia la sfîrșitul anilor ’40. Ei cred că Yock a importat doar sandalele și a aplicat pentru marca comercială.

Indiferent de cine a introdus sandalele, acum sunt o marcă națională în Noua Zeelandă. 

După modelul celor două garduri „exotice” a urmat un gard din beton din cartierul Eltham, din orașul Taranaki. Acest gard are încorporat sute de jucării pentru copii. Gardul a fost creat femeia Fay Young în 1997, când a găsit o mașină de jucărie pentru copii pe teren său. Ea a a lipit cu ciment jucăria de gard. După aceea copii i-au cerut să-și adauge jucăriile în gard. Astăzi gardul are o lungime de 20 de metri. 

Gardul de sutiene de la Cardrona continuă să fie atacat periodic și, în funcție de momentul în care vizitați, este posibil să nu vedeți lenjeria de corp. Dar fiți siguri că sutienul se va întoarce.

{gallery}gardobiecte{/gallery} 

Sursa: www.lionsclubs.org.nz; amusingplanet.com

Sursă foto: Kathrin & Stefan Marks/Flickr; 

Shellie/Flickr; Ian Mackenzie/Flickr; Michael Whitney/Flickr; KiwiPatPhooey/Flickr; Peter Yersin/Flickr