Cele mai „romantice” recorduri mondiale

Spread the love

Loading

dragobete-inimaCu ocazia Zilei Îndrăgostiților, reprezentanții cărții recordurilor au adunat pe site-ul oficial 10 dintre cele mai romantice recorduri mondiale, pe care vi le prezentăm și noi.

  1. Cea mai veche poezie de dragoste cunoscută a fost inscripționată într-o bucată de argilă, pe vremea sumerienilor, și se crede că a fost recitată de soția regelui Shu-Sin, care a domnit între 2037 și 2029 î.Hr.
  2. Cel mai în vârstă cuplu care s-a căsătorit este format din francezii François Fernandez (născut pe 17 aprilie 1906) și Berthe Andrée „Madeleine” Francineau ( născută pe 15 iulie 1907). Cei doi și-au legat destinele într-un azil de bătrâni, pe 1 februarie 2002.
  3. Cea mai lungă logodnă omologată de Guinness a fost cea dintre mexicanii Octavio Guillan și Adriana Mart¡nez, care s-au căsătorit în iunie 1969, după 67 de ani de logodnă. Ambii aveau 82 de ani.
  4. Cea mai lungă îmbrățișare a durat 24 de ore și 33 de minute și a aparținut canadienilor Ron O’Neil și Theresa Kerr. Cei doi s-au îmbrățișat de pe 12 pe 13 iunie 2010 pe o plajă din Ontario.
  5. Cea mai lungă căsnicie a aparținut americanilor Herbert Fisher (n. 10 iunie 1905) și Zelmyra Fisher (n. 10 decembrie 1907), care s-au căsătorit pe 13 mai 1924 în Carolina de Nord. Pe 27 februarie 2011, aveau 86 de ani, 9 luni și 16 zile de căsătorie.
  6. Cele mai multe reînnoiri ale jurămintelor au fost realizate tot de un cuplu de americani – Lauren și David Blair care, după numai 27 de ani de căsătorie, își reînnoiseră jurămintele de peste 100 de ori.
  7. Prima cutie de bomboane în formă de inimă realizată vreodată datează de pe 14 februarie 1868 și îi este atribuită englezului Richard Cadbury, considerat un pionier al designului de cutii de ciocolată.
  8. Filmul romantic cu cele mai mari încasări din istorie a fost „Titanic”. Filmul lui James Cameron, care a avut premiera pe 19 decembrie 1997, a strâns până acum peste 2 miliarde de dolari din difuzări.
  9. Cel mai lung sărut dintr-un show de televiziune a durat 3 minute și 22 de secunde și le aparține americanilor Sean Lowe și Lesley Murphy. Ei s-au sărutat pe 30 septembrie 2012 la Muzeul Guinness World Records din Hollywood, în timpul unui episod in serialul „The Bachelor”.
  10. Cel mai scump diamant, per carat, din lume a fost vândut pe 12 mai 2009 în Geneva (Elveția) cu prețul de 1.375.938 de dolari per carat.

Sursa:Yahoo! News

Obiceiuri de Dragobete

Pe 24 februarie, în ziua când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, spiritualitatea populară consemnează ziua lui Dragobete, zeu al tinereţii în Panteonul autohton, patron al dragostei şi al bunei dispoziţii. La noi, Dragobete era ziua când fetele şi băieţii se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi, dacă timpul era frumos, porneau în grupuri prin lunci şi păduri, cântând şi căutând primele flori de primavară. Fetele strângeau în această zi ghiocei, viorele şi tămâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra până la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare. Dacă, întâmplător, se nimerea să găsească şi fragi înfloriţi, florile acestora erau adunate în buchete ce se puneau, mai apoi, în apa pentru spălat părul numită şi lăutoare, în timp ce se rosteau cuvintele:
„Floride fragă
Din luna lui Faur
La toată lumea sa fiu dragă
Urâciunile să le desparţi”.

In dimineaţa zilei de Dragobete fetele şi femeile tinere strângeau zăpada proaspătă, o topeau şi se spălau cu apă astfel obţinută pe cap, crezând că vor avea părul şi tenul plăcute admiratorilor.

De obicei, tinerii, fete şi băieţi, se adunau mai mulţi la o casă, pentru a-şi „face de Dragobete”, fiind convinşi că, în felul acesta, vor fi îndrăgostiţi întregul an, până la viitorul Dragobete. Această întâlnire se transformă, adesea, într-o adevărată petrecere, cu mâncare şi băutură. De multe ori băieţii mergeau în satele vecine, chiuind şi cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui. Era o sărbătoare a grupurilor de tineri care ieşeau din sat la pădure, făceau o horă, se sărutau şi se îmbrăţişau. Avea toate trăsăturile unei sărbători premaritale, de deschidere a unor relaţii între tinerii din comunitate, ce anticipau nunţile.
Uneori, fetele se acuzau unele pe altele pentru farmecele de urâciune făcute împotriva adversarelor, dar de cele mai multe ori tinerii se întâlneau pentru a-şi face jurăminte de prietenie. Se mai credea că în ziua de Dragobete păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, îşi aleg perechea şi încep să-şi construiască cuiburile, păsările neîmperecheate acum rămânând fără pui peste vară. Oamenii bătrâni ţineau această zi pentru friguri şi alte boli.

Dragobetele era sărbătorit în unele locuri şi la data de 1 martie, deoarece se consideră că el este fiul Dochiei şi primul deschizător de primăvară. Obiceiurile de Dragobete, zi aşteptată cândva cu nerăbdare de toţi tinerii din România, au fost în bună parte uitate, păstrându-se doar în amintirea bătrânilor. Iar în ultimii ani, Dragobetele autohton riscă sa fie dat cu desăvârşire uitării, el fiind înlocuit de acel Sfant Valentin, ce nu are legatură cu spiritualitatea românească.

 Sursa: CrestinOrtodox.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *