Cele mai secrete baze militare din lume

Spread the love

Loading

 

force_basePe tot pământul sunt răspândite mai multe baze militare. Aceste baze au drept scop diferite obiective, însă realitatea este că armata americană are cele mai multe. Există baze militare pe insule îndepărtate, există baze militare subterane în Munții Stâncoși din SUA, există baze militare în apropiere de cei doi poli ai Pământului și practic sunt răsfirate în locurile unde te aștepți cel mai puțin să găsești o bază militară. În unele baze militare se cercetează obiectele din spațiul cosmic, în altele, laboratoare dotate cu aparatură de ultima generație se studiază armele chimice și biologice, iar în altele se staționează trupe. 

Vă prezentăm 18 baze militare, care se încadrează în limitele stabilite de titlu.

1. Thule Air Base, Qaasuitsup, Groenlanda
Thule Air Base se află la 800 de kilometri de Cercul Arctic. Baza este cea mai nordică bază a armatei americane. În această bază portul este accesibil doar de trei luni în fiecare an, astfel încât aprovizionările majore trebuie să fie expediate în timpul verii. Echipamentele pot fi controlate de la distanță și prin intermediul acestei baze se avertizează celebra unitate de aviație Escadrila 12, care are în componență avioane de bombardament cu rachete nucleare. Aparatura principală reprezintă un sistem de avertizare  a spațiului și poate detetecta rcahetele balistice la câteva secunde după lansare.  

2. Great Salt Lake, Deșert, Utah, SUA
La două luni după atacul de la Pearl Harbor, președintele Franklin D. Roosevelt retrage din circuitul agricol 127.000 de hectare de teren în Great Salt Lake, Deșertul Utah. În ultimii 60 de ani, baza s-a extins la circa 800.000 de hectare, o suprafaă aproape egală cu mărimea insulei Rhode Island. În această bază s-a făcut testarea sistemelor de apărare americană împotriva bombelor chimice și biologice. În cel de-al doilea război mondial aici s-a dezvoltat o cercetare a bombelor incendiare, utilizate în special în anii 70 în războiul din Vietnam. Pentru testarea armelor s-au construit replici ale satelor germane și japoneze, până la cel mai mic amănunt, până la obictele de strictă necesitate obiecte din dulapurile, din pivnițele și podurile caselor.
Un sat german, construit în timpul celui de-al doilea război mondial a fost inclus în Registrul Național al Locurilor Istorice din SUA.
Notă: Atacul de la Pearl Harbor (sau Operațiunea Hawaii, cum a fost numită de către Statul Major Imperial japonez) a fost un atac militar, dat prin surprindere, din partea marinei imperiale japoneze, împotriva bazei navale de la Pearl Harbor, Hawaii, în dimineața zilei de duminică, 7 decembrie, 1941.

3. Diego Garcia BIOT, Arhipelagul Chagos
Această bază militară ese folosită de forțele militare SUA și Marea Britanie și se află pe un atol mic, la 1000 de kilometri de  India și are principala sarcină de a furniza sprijin logistic pentru forțele din Afganistan și Irak. Depărtarea acestei baze continentul Asiei îi permite să fie un punct cheie pentru sateliții de urmărire, și reprezintă una din cele cinci stații de monitorizare din lume pentru GPS. În plus, insula este dotată cu un sistem la sol numit Electro-Optical, cu misiunea de a supraveghea spațiul și poate urmări în spațiul cosmic obiecte până la câteva sute de ani lumină. Atolul are o formă de ciudată. De la un capăt la altul, Diego Garcia are o lungime de 34 km lungime, iar suprafața totală este de doar 11 de kilometri pătrați.

4. HAARP – Stațiunea de Cercetare, Gakona, Alaska
HAARP este un proiect de colaborare între principale instituții militare americane, care implică US Air Force, Armata terestră SUA și Universitatea din Alaska. Cercetatorii au montat un puternic emițător de înaltă frecvență și o serie de 180 de antene, care au rolul de a perturba temporar ionosfera, făcând cercetări pentru controlul total al comunicațiilor de pe această planetă. HAARP a fost elementul central a nenumăratelor teorii ale conspirației în mas-media din întreaga lume. S-au prezentat zvonurile că baza va fi utilizată pentru controlul minții tuturor locuitorilor și chiar s-a susținut că poate manipula vremea din unele țări.
Conform proiectului, echipamentul dă randamentul maxim dimineața devreme și se întâmplă că numai Alaska să fie singurul stat din SUA, care se încadrează în acest criteriu stabilit de oamenii de știință. Un alt motiv pentru construirea unei baze într-un loc atât de îndepărtat era și găsirea unei locații foarte liniștită din punct de vedere electromagnetic.
În interviurile apărute în presă, operatorii de la HAARP recunosc că se cercetează și aplicații potențiale pentru apărare.
HAARP nu este clasificat.

5. Siachen Glacier, Kashmir, India
De mai bine de 25 de ani, India și Pakistanul s-au luptat pentru a controla aproape 50 de mile, de-a lungul Siachen Glacier din provincia Kashmir. Ambele state  au înființat baze militare la înălțimi de peste 5000 de metri. În această zonă soldații se luptă cu boala de altitudine, cu temperaturile foarte joase și cu avalanșele.  
Nu există cifre exacte cu privire la numărul de victime din timpul conflictului dintre India și Pakistan, dar unele estimări indică numărul morților la 5000, dar majooritatea au murit din cauza climei. Datorită lipsei de infrastructură din regiune, piloții de elicopter zboară într-un permament pericol, deoarece în zonă bântuie vânturile imprevizibile și fenemonele meteorologice nefavorabile.

6. Cheyenne Mountain, complex Station Air Force, Colorado, SUA
Această bază subterană a inspirat scriitorii de literatură SF încă din anul 1966. Baza subterană a fost construită la aproape 800 de metri adâncime sub un munte de granit. În acest labirint se află birourile de comandă – Air Force Space Command. Baza și-a câștigat renumele prin serialul Stargate, când a devenit un centru cosmic de călătorii interplanetare.
Construcția bazei a fost o porvocare pentru constructori, care trebuia să țină cont de ventualitatea unui atac nuclear. Structura a fost proiectată ca să reziste la presiuni imaginiabile și ușile principale au ajuns să cântărească 25 de tone. Această bază secretă este protejată de serviciile secrete și de Agenția Națională de Securitate.

7. Devil’s Tower Camp, Gibraltar
Baza are o importanță strategică și controlul biratic asupra teritoriului datează din 1713, când Spania a cedat Gibraltarul conform Tratatului de la Utrecht. Importanța strategică a locației provine de la Strâmtoarea Gibraltar, care unește Oceanul Atlantic și Marea Mediterană. Această zona oferă oportunități unice de formare a militarilor  în parașutism și scufundări. Sub străzile din Gibraltar există un sistem extins de tunele,  de circa 35 mile, subterane săpate în calcar. Pe vârful de sud a Gibraltarului se află Centrul de Instruire Buffadero, care include două poligoane de tragere pentru toate tipurile de armament terestru, o cursă cu obstacole și un sat folosit pentru antrenamente de război într-un mediu urban.

8. Joint Defence Space Research Facility Pine Gap, Lingiari, Australia
În centrul Australiei, unde există un deșert imens Australia și SUA au convenit să construiască o bază comună în 1966. Din cauza condițiilor și a lipsei de drumuri construcția a durat până în iunie 1970. Clădirile sferice au stârnit multe zvonuri legate de OZN-uri, atât în Australia și în străinătate. Funcția principală  a bazei de la Pine Gap este de a monitoriza orice activitate de lansare a unei rachete în zonă și reprezintă un releu intermediar pentru forțele americane și australiene. Un general american a declarat câteva amănunte despre această bază: „Anumite instalații militare, cum ar fi Pine Gap sau HAARP, pot funcționa în mod eficient doar în anumite zone geografice. Chiar dacă aceste zone se află în medii teribile, această bază are o importanță strategică deosebită”. În 2009, Departamentul australian al Apărării a anunțat că intenționează să modernizeze echipamentul învechit din această bază, ceea ce indică faptul că Pine Gap are o mare importanță și pentru viitor.

9. US Army Medical Research – Institutul de Boli Infecțioase, Fort Detrick, Maryland, SUA
În această bază secretă, oamenii de știință fac cercetări asupra Anthrax-ului, virusului Ebola și ciumei, precum și alți viruși mai puțin cunoscuți. De-a lungul anilor, Institutul a adus contribuții semnificative la dezvoltarea de vaccinuri, diagnosticare și tratamente în cazul unor epidemii, cercetare de mare importanță pentru domeniul militar și civil. Prescurtat, baza se numește USAMRIID și este singurul loc din lume unde biosecuritatea atinge Nivelul 4 (BSL-4) într-un laborator de tip sferă, care este de competența Departamentului de Apărare. Câteva dintre măsurile mai notabile includ un sas dublu-uși, sisteme de filtrare sofisticate, capabile de a prinde particulele microscopice, camere de fumigație și o clădire completă etanșă față de mediu. Potrivit Institutului Național de Sanatate, în jurul laboratoarelor s-au construit coridoare tampon, pentru a diminua pierderile în cazul unei explozii.

10. Naval Air Station Jacksonville, SUA
Noul Hangar 511 de la Naval Air Station Jacksonville este cel mai mare hangar din inventarul Marinei americane, capabil să stocheze 33 de avioane P3-C Orion, patru avioane C-130 Hercules și o unitate de elicoptere. În anii următori hangarul va avea un rol ca și bază pentru bombardierele P-8 Poseidon, care au o anvergură a aripilor de 120 de picioare.
Hangar 511 este unul dintre cele trei hangare, militare sau civile, care a obținut certificarea LEED Silver. Există secțiuni extinse din construcție în care s-au montat panouri translucide din polimeri, care au rolul de a reduce consumul de enegiei și să permită o iluminare naturală. Ușile hangarului sunt din țesături speciale și sunt trase vertical. Există uși de 60 de metri înălțime și de 450 de metri lungime.

11. Raven Rock Mountain, Complex Adams Country, Penn, SUA
Această bază secretă este construită sub Raven Rock Mountain, în apropiere de granița dintre Pennsylvania si Maryland. Baza a fost construită în timpul Războiului Rece și a avut de la înființare mai multe nume, inclusiv Baza – R și Pentagonul subteran.
Misiunea principală a acestei baze este de a facilita Continuitatea Planului de Operații, un plan conceput pentru retragerea Guvernului într-un loc sigur în cazul unei catastrofe. În cazul în care țara se află în pericol, guvernul se poate muta aici, unde  există rețele de comunicații de apărare și planificare. Utilitatea unei astfel de strategii a fost aprig dezbătuta de mass media americană, existând păreri și pro, dar mai ales contra.

12. Temporary Deployable Accommodations, Iraq și Afghanistan
Bazele temporare pentru trupele din Iraq și Afghanistan sunt creaația unei firme de inginerie. Aceste baze temporare pot fi suficient de mari pentru a găzdui 600 de militari și construcția durează mai puțin de o lună, având avantajul că se pot configura în diverse moduri. Fiecare cort este acoperit cu  PVC-baril și este izolat cu materiale compozite. Sunt dotate cu aer conditionat și sunt folosite de Marea Britanie și forțele americane pentru a contracara căldura toridă din regiune.
Corturile au un sistem de reciclare a deșeurilor și o instalație de tratare a apelor reziduale. Sistemul de filtrare este atât de eficient, că poate tranforma apele uzate în apă potabilă.

13. Edwards Air Force Base, California
Primul avion cu reacție american Bell P-59, a făcut primul zbor  pe 1 octombrie 1942, la Muroc Dry Lake, acum cunoscut sub numele de Edwards Air Force Base. Șase ani mai târziu, în același loc, Chuck Yeager a trecut bariera sunetului cu avionul Bell X-1. A fost pentru prima dată când un avion a călătorit mai repede decât viteza sunetului. Astăzi, în baza Edwards funcționează un centru de testare Centrul Air și un centru de cercetare Dryden Flight Research Center al NASA, ambele axate pe aviația viitorului. Principala caracteristică a acestei baze este că a fost construită lângă lacul de sare Rogers Dry Lake, care poate fi folosit ca o extensie naturală pentru o pistă de avion.

14. Lajes Field Azores, Portugalia
O bază militară pe insula Terceira Island, din arhipelagul Azores, practic este o stație importantă de realimentare cu combustibil pentru aeronavele care traversează Oceanul Atlantic. În 1953, SUA a construit Wing Baza Aeriană de la Lajes. Astăzi, baza aparține trupelor NATO. Insula Lajes este o mică bucată de rocă vulcanică, situată la  aproximativ 1000 de mile de coasta  Portugaliei. Insula are o lungime de 11 km lungime de la nord la sud și nu este capabilă să susțină mai mult de un aeroport, așa că aeroportul bazei este împărțit între operațiunile civile și operațiunile militare.

15. Nellis Air Force Base, Nevada, SUA
Baza militară Nellis Air Force Base este un centru de instruire venerat și locul unde s-a instalat centrul de comandă US Air Force Warfare Center. Baza a fost operațională din 1940. În 2007, oficialii de la Nellis au inaugurat cea mai mare centrală solară din America de Nord. Peste 6 milioane de celule solare se regăsesc în 72.000 de panouri solare și produce 30 de milioane de kilowați-oră de energie curată în fiecare an.

16. Anniston Army Depot, Alabama, SUA
O bază specializată în armele chimice. În acest loc se stochează arme chimice. În timpul anilor 1960, o parte din armele chimice americane s-au ascuns la Anniston. Nu este singura bază de stocare armelor chimice, mai sunt cinci baze militare pe teritoriul SUA. La Anniston armele chimice sunt depozitate, iar oamenii de știință fac cercetări pentru distrugerea și eliminarea lor în condiții de siguranță.

17. Defence Training Estate Salisbury Plain, Wiltshire, Marea Britanie
O bază militară în prezent desființată, dar care și-a păstrat renumele de bază secretă. Baza a fost construită în 1987 nu departe de Salisbury. La zece mile de acest oraș englez se află monumentul arhitectural Stonehenge. Presa din Anglia a reușit performanța să închidă acveastă bază, după ce au făcut dezvăluiri cutremurătoare despre distrugerea mediului.

18. Naval Submarine Base, Kings Bay, Georgia, SUA
În jurul anului 1980, Marina a început construcția unei baze pentru submarinele nucleare clasa Ohio. Acest proiect a durat aproape un deceniu și a costat 1,3 miliarde de dolari. Baza are peste 16.000 de hectare și doar un sfert din acest perimetru este protejat pentru militari, restul terenului este rezervat pentru 20 de specii amenințate sau pe cale de dispariție. Submarinele nucleare când intră în bază nu mai pot fi depistate fiindcă baza este dotată cu o invenție de ultimă oră, instalația de tăcere magnetică.
[gallery}bazemilitare{/gallery}
Sursa: popularmechanics.com, popularmechanics.com