Autor: Mioara BACIU
Fiind invitată zilele trecute (15 mai 2022) la Căminul Cultural Maltezi, comuna Stelnica, Ialomița, pentru a participa la activitatea culturală de anvergură “Pe urmele MAESTRULUI şi OMAGIU adus lui ION GHELU DESTELNICA, la 100 ani de la naştere” (aflată la a paisprezecea ediție), am avut curiozitatea să aflu mai multe despre cine a fost Ion Ghelu Destelnica şi de ce această localitate se cheamă MALTEZI.
Mi-a satisfăcut această curiozitate, Istoria Veche a Stelnicii, în care, Ion Munteanu ne precizează că numele localității Maltezi provine “de la mateloţii unei corăbii din insula Malta din Marea Mediterană, care într-o iarnă geroasă, pe când făceau negoţ cu populaţia riverană Borcei, a fost prinsă între sloiurile de gheaţă şi sfãrâmată, iar marinarii ei au fost forţaţi să se risipească şi să se amestece cu o parte din populaţia Stelnicii, formând satul Maltezi, după cum spune o legendă locală”.
Am aflat de asemenea, de pe Wikipedia, faptul că Ion Ghelu Destelnica (pseodonim al lui Ion Ghel, care, la origine, după tată, a fost etnic neamț), a văzut lumina zilei la Stelnica (Ialomița), a trăit în perioada 5 mai 1922 – 17 decembrie 2001 și a fost actor la Teatrul de Stat Bacău și Metodist Principal în cadrul Secției de Învățământ și Cultură a Regiunii Bacău (1951-1956), regizor artistic atestat în 1971 , dramaturg și poet, profesor de teatru la Școala Populară de Artă din Bacău (1961-1982).
După pensionarea la cerere, la vârsta de 60 ani a continuat să predea cursuri de “Artă a actorului” și Regie teatru până în 1993, în Bacău și în Onești, procedând la înființarea în acest municipiu a unei “Secții de Teatru” a Școlii Populare de Artă Bacău.
A desfășurat totodată și o intensă activitate literară, publicând poezii, proză și piese de teatru, unele dintre ele (Comoară, Dragostea Nevestelor, Față tatii cea Frumoasă, Ceartă în familie, Depărtarea, sau o piesă în versuri despre Păcala: Fata, Lacrima și Râsul), fiind puse în scenă de teatre profesioniste și de amatori, din țară și străinătate.
La vârsta de 75 ani autorul a surprins cu comedia în versuri “Când ai o soacră avară stă ca dracu pe comoară”- prima din ciclul Păcăliada.
În luna mai 1997 primește titlul de cetățean de onoare al Municipiului Bacău, iar în 2008 i s-a acordat (postmortem) titlul de cetățean de onoare al Comunei Stelnica.
Cuvântul de deschidere a fost realizat de către fiul omagiatului, Radu Bogdan Ghelu, directorul Fundației “ION GHELU DESTELNICA”, care a făcut ca, în 15 mai 2022, clopotele inimilor noastre să bată la unison, la celebrarea centenarului nașterii lui Ion Ghelu Destelnica, în localitatea natală a distinsului omagiat, Maltezi, comuna Stelnica.
Cu acest prilej, Biblioteca comunală care-i poartă numele, prin grija deosebită a inimoasei bibliotecar Ionelia Serban (considerată, apreciată unanim drept sufletul activității cu pricina și nu numai) și a edilului localității, Costel Brateș (care si-a dovedit aprecierea si sutinerea pentru ceea ce reprezinta cultura, în general), a adunat laolaltă un număr impresionant de scriitori din toate colțurile țărisoarei noastre, prilej de întâlnire/regăsire cu scriitorii Florin Ciocea, Vasilica Mitrea, Președinta Ligii Scriitorilor Dobrogeni și cu o parte din membrii acestei ligii, Radu Munteanu, Dumitrescu Mircea, Maria Chivăran, subsemnata, precum și mulți alti scriitori.
Scriitorul Radu Munteanu a prezentat o expozitie de grafică umoristică de excepție, dar si cel mai recent și impresionant roman filozofic si psihologic al său, “Așteptând ploaia”.
De asemenea și-au prezentat cele mai recente cărți și alți autori, iar poeții prezenți au impresionat cu calitățile lor actoricești, recitându-și creațiile proprii. M-am bucurat de acest privilegiu și eu.
Momente literar-artistice au oferit tanăra și talentata interpretă de muzică populară , Maria Prună din comuna Stelnica și cantautorul bucureștean Traian Chiricuță (omniprezent la astfel de evenimente, în toată țara, de fiecare dată impresionând, chiar până la lacrimi, auditoriul).
Reprezentanții Clubului Umoristilor Constănțeni, ziși „C. U. C – ii”, (moderați într-un mare fel de către proaspătul lor președinte, Ionuț Daniel Țucă ), au întreținut atmosfera cu umor de foarte bună calitate.
Inițiativa de a reuni atâția scriitori și de a cinsti personalitatea complexă a scriitorului/actorului/regizorului /mentorului Ion Ghelu Destelnica aparține fiului Ghelu Radu Bogdan, care, la rândul sau, a fost: actor in perioada 1986 – 1997 la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, regizor, Freelancer (PFA), in perioada 1997 – 2018, ocupand si funcții precum: Presedinte al Fundației Interetnice pentru Cultură și Artă „Ion Ghelu Destelnica” Bacău (din 2001), Trainer / Lucrător de Tineret – Centrul de Cultură Alternativă CFR – Direcția Regională Iași ( din 1997), Director (Manager) ( perioada 1998 – 2001) Școala de Arte Bacău – Consiliul Județean Bacău, Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Bacău, Centrul European pentru Strategii Durabile Bacău. Desigur, se poate spune, “așa tată, asa fiu”!
Ghelu Radu Bogdan a evocat personalitatea tatălui său, cu exemple vii, concrete, ale amprentei lăsate omenirii de către poetul, dramaturgul, regizorul, profesorul de teatru și, mai ales, mentorul mai multor generații, Ion Ghelu Destelnica! Un fiu care își cinstește părintele an de an (de 14 ediții!!!), cu înălțătoare sentimente de iubire, apreciere, respect pentru truda acestuia pusă în slujba cuvântului, teatrului, mentoratului!
Suntem mai bogați cu astfel de fii și astfel de evenimente, care contribuie la menținerea și recunoașterea identității naționale, la dezvoltarea spiritualității, la transmiterea generațiilor următoare a patrimoniului nostru cultural, pe care, au obligația să-l transmită mai departe și să-l îmbogățească, la rândul lor!!!
Redăm mai jos, in imagini, momente, valoroase, cât o mie de cuvinte!