CETATEA CULTURALĂ UMBRĂRESTI

Spread the love

Autor: Mioara Baciu 

Comuna Umbrăresti, județul Galați a devenit pe 15 iunie, cetatea culturală Umbrăresti.

Un număr impresionant de locuitori au participat la comemorarea poetului nepereche, Mihai Eminescu. O prezență aparte a reprezentat-o profesorul de matematică, scriitorul erudit Virgil Pavel, din Tecuci, care a adus în memoria colectivă și alte abilitățile ale lui Eminescu (acelea de matematician, metafizician, etc) și a impresionat auditoriul cu alocuțiunile sale.

De asemenea, lucruri inedite despre opera lui Eminescu, au fost aduse în atenția invitaților de către inegalabilul recitator și iubitor de cultură, Nicu Cireasa din Brăila.

Elevi de la școlile din localitate și nu numai s-au întrecut în a recita, a intona versuri arhicunoscute ale poetului de geniu („Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Lacul” și multe altele asemenea).

De asemenea, invitații s-au putut bucura de prezența televiziunii locale, reprezentată de Gabriel Melescanu de prezența cantautorul Matei Vasilescu (venit tocmai de la București, împreună cu profesoara sa), precum și a unui valoros scriitor tecucean, doamna Elena Stamate, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Sufletul actului cultural au fost cei doi preoți gemeni, Ioan și Toderiță Rusu, cetățeni de onoare ai localității.

Contactul direct al tinerilor din localitate, cu scriitori consacrați, împărtășirea și trăirea împreună a înălțătoarelor sentimente de prețuire pentru opera „luceafărului poeziei românești”, sunt semne că actul cultural e pe mâini sigure și că există speranța că se vor mai naște creatori de recunoaștere națională și internațională, care, pot deveni, asemeni lui Eminescu, „bunuri naționale”!

Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *