Planificatorii militari ai CHINEI analizează o serie de opțiuni pentru a lua Taiwanul – inclusiv sugrumarea insulei cu o blocadă și un blitz fulger de 48 de ore, cred analiștii.
Cel mai alarmant scenariu implică un uriaș asalt terestru, maritim și aerian pentru a finaliza invazia în termen de două zile – care este cât timp calculează că i-ar lua Occidentului să răspundă.
Temerile de invazie sunt mari după ce China a înconjurat Taiwanul cu mase de echipamente militare care au luat parte la jocuri de război amenințătoare.
Ele sunt menite ca o demonstrație de forță pentru SUA – dar și pentru a uza puterea defensivă a Taiwanului și a testa hotărârea Occidentului, spun observatorii.
Dacă aliații conduși de SUA s-ar grăbi să ajute Taiwanul – și cât de repede – se spune că este o considerație cheie pentru strategii de la Beijing.
Patru scenarii posibile aflate în discuție includ planuri pentru lovituri cu rachete și acapararea de terenuri care se opresc înainte de o invazie completă.
Acestea ar pune presiune asupra Taiwanului și ar testa dacă Joe Biden are cu adevărat stomac pentru război după promisiunile sale de a apăra insula.
Iar dacă China decide să ia Taiwanul , ar putea urmări să finalizeze „o ofensivă fulgerătoare de 48 de ore”, care să lase Occidentul să răspundă, au declarat surse diplomatice pentru The Sunday Telegraph .
Se crede că fereastra crucială de timp pentru a acționa a fost dedusă din eșecul Rusiei de a lua Kievul și de a răsturna guvernul lui Volodymyr Zelensky.
Raportul spune că Beijingul a urmărit îndeaproape evenimentele din Ucraina și a remarcat că liderilor occidentali le-au trebuit două zile pentru a răspunde atacului președintelui Vladimir Putin din 24 februarie.
Surse diplomatice spun că președintele Xi consideră că sprijinul occidental „semnificativ” ar fi putut fi acordat Ucrainei în acest timp și nu vrea să ofere aceeași oportunitate Taiwanului .
Beijingul a intensificat exercițiile militare în apropierea insulei, deoarece temerile de o invazie iminentă cresc.
Tensiunile dintre cele două națiuni au atins punctul de fierbere în ultimele zile, China continuând să-și îndoiască mușchii militari lansând avioane în spațiul aerian din Taiwan și trăgând rachete în exerciții obsedante.
Beijingul a înconjurat în esență insula – pe care o consideră o provincie separatistă – cu 68 de avioane și 13 nave de război, a declarat Ministerul Apărării Naționale din Taiwan.
În ultimele zile, peste 100 de avioane de război și zece nave de război au fost în centrul exercițiilor militare cu foc viu în jurul Taiwanului.
China a emis, de asemenea, un avertisment înfiorător pentru Taiwan, lansând imagini cu repetițiile spitalului de campanie, sugerând că se pregătește pentru victime în masă.
Cele patru scenarii s-ar putea dezvolta în succesiune sau în tandem, în funcție de reacția Occidentului, spun experții.
Scopul este de a forța liderii din Taiwan să accepte guvernarea de la Beijing, evitând în același timp izbucnirea de ware cu SUA.
BLOCADĂ
Primul scenariu implică o strângere din ce în ce mai strânsă asupra Taiwanului, care începe într-un mod similar cu exercițiile actuale.
Insula ar putea fi paralizată financiar, economic și operațional dacă Beijingul ar extinde exercițiile militare pentru o perioadă mai lungă.
O blocadă eficientă maritimă și aeriană ar opri exporturile valoroase și ar opri ajutorul din partea SUA și Japoniei.
Deși ar exista strigăte internaționale, și un răspuns mai robust este considerat puțin probabil.
Între timp, forțele chineze ar putea folosi exercițiile ca acoperire pentru a se pregăti în cele mai bune poziții posibile pentru a lansa atacuri asupra Taiwanului.
China și-a lansat cele mai mari exerciții militare vreodată în jurul Taiwanului, joi, într-o demonstrație de forță pe căile maritime internaționale vitale.
Taiwanul a fost în alertă maximă după ce China a promis un răspuns „pedepsit” la o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Polosi, pe insulă săptămâna aceasta – primul președinte care a vizitat în ultimii 25 de ani.
Exercițiile de joc de război au început joi la ora 12:00 (04:00 GMT) și au implicat „trageri reale”, potrivit presei de stat chineze.
Au apărut rapoarte despre mici proiectile care zboară spre cer în jurul lui Pingtan, urmate de penele de fum alb și sunete puternice.
INSULA GRAB
Beijingul a susținut de multă vreme punctul de vedere că micile insule din provincia Fujian sunt parte a propriului său teritoriu.
Unii se află la mai puțin de șase mile de China continentală, inclusiv Kinmen, un lanț de insule aflat la est de coasta orașului Xiamen din China și Insulele Matsu, la nord-vest de Taiwan.
La un preț mic, China ar putea pune mâna pe toate sau unele dintre insule, care găzduiesc aproximativ 20.000 de oameni, pentru a evalua o reacție a Occidentului.
Legea relațiilor SUA-Taiwan consideră aceste insule ca parte a Taiwanului, astfel încât Washingtonul se poate simți obligat să intervină.
Dar strategii consideră că Biden ar putea să nu vrea să riște un război total pentru astfel de insule mici.
Și orice răspuns fără sprijin militar l-ar încuraja pe Xi să meargă mai departe – așa cum Putin a anexat Crimeea în 2014.
AER BLITZ
China a trimis deja zeci de avioane de război în spațiul aerian al Taiwanului, în timp ce continuă să își îndoiască mușchii militari.
Forțele comuniste au trimis joi avioanele de luptă trecând peste „linia mediană” care străbate strâmtoarea Taiwan , potrivit ministerului apărării din Taipei.
Și au tras un baraj de rachete balistice peste insulă într-o etapă amenințătoare de putere de foc.
Beijingul ar putea alege atacuri punitive limitate folosind rachete și avioane pentru a slăbi Taiwanul prin țintirea apărării de coastă, a site-urilor radar și a aerodromurilor, spun analiștii.
Se crede că centrele majore de populație vor fi evitate – cel puțin la început – în speranța de a înclina Taiwanul la masa negocierilor fără a provoca o reacție din partea Occidentului.
OFENSIVĂ TOTALĂ
China ar putea lansa un atac masiv asupra Taiwanului, care ar putea fi chiar mai devastator decât atacul Rusiei asupra Ucrainei, au avertizat experții.
În cazul unui atac pe scară largă, China ar urma să desfășoare trupe în puncte strategice de-a lungul strâmtorii Taiwan de 70 de mile.
Panica ar fi simțită în toată țara în cazul în care ar fi folosit un război cibernetic dacă comunicațiile din Taiwan ar fi întrerupte.
Rachetele hipersonice, cum ar fi DF-17, ar putea fi folosite pentru a lovi „ținte în mișcare pe mare” .
Analiștii militari se tem că roiuri de drone de înaltă tehnologie, până la un milion de soldați, nave de război și bombardiere ar putea fi trimise în acțiune.
Pe mare, flota de suprafață și submarinele chineze ar încerca să distrugă marina din Taiwan și orice navă de atac rapid care ar putea încerca să oprească transportatorii de trupe care avansează sau să pună mine în locuri strategice de aterizare.
Marina chineză ar acționa, de asemenea, ca un paravan la nord și la est, întrerupând orice potențiale întăriri din Japonia sau SUA.
Scopul ar fi să copleșească apărarea Taiwanului cât mai repede posibil și să spulbere voința oamenilor de a rezista.
Un răspuns internațional este mai mult sau mai puțin garantat.
Dar dacă vor putea ocupa insula în intervalul de două zile, atunci va fi prea târziu pentru ca Occidentul să-i oprească, se spune că planificatorii de la Beijing cred în acest scenario.
SURSA se poate citi AICI