Autor: Violeta Bobocea, Membru UZPR
Cimitirul Vesel este unul dintre cele mai colorate din întreaga lume. Orice cimitir este trist, se știe, dar Cimitirul Vesel face o excepție.
Fondatorul Cimitirului Vesel este Stan Ioan Pătraș, creatorul popular al ideii de ” cruce veselă”.
Cimitirul Vesel este un cimitir unic în România, situat în localitatea Săpânța, județul Maramureș.
Mormintele viu colorate și picturile naive reprezintă scene din viața și ocupația persoanelor decedate.
Pe unele cruci există chiar versuri umoristice, iar turiștii se amuză atunci când vizitează acest loc încântător din țară.
Creatorul popular s-ar fi inspirat din cultura dacilor, despre care, de la Ovid Densușianu încoace, se consideră că socoteau moartea ca un eveniment vesel sau moartea este văzută ca o continuare a vieții.
Primul epitaf datează din anul 1935, iar din anul 1960, cimitirul a fost populat cu peste 800 de cruci sculptate din lemn de stejar, pictate naiv și însoțite de versuri care stârnesc râsul, devenind un muzeu în aer liber.
Culoarea dominantă este albastru- ” albastrul de Săpânța”. Păcatele celui dispărut sunt descrise în chip plastic. Pe cruci sunt variante arhaice de scriere.
Pe crucea lui Stan Ioan Pătraș, creatorul popular al acestui loc inconfundabil, sunt scrise următoarele versuri:
„De cu tânăr copilaș
Io am fost Stan Ion Pătraș .
Să mă ascultați, oameni buni,
Ce voi spune nu-s minciuni.
Câte zile am trăit
Rău la nime n-am dorit,
Dar bine cât am putut
Orișicine mi-a cerut.
Vai săraca lumea mea
Că greu am trăit în ea.”
Cimitirul vesel de la Săpânța se regăsește în top, alături de cimitire celebre din Statele Unite, China, Filipine, Argentina, Anglia.
Modelele colorate în negru, galben, roșu și verde dau o notă specială de voioșie.
Moartea era primită cu bucurie de daci, susțin istoricii. Herodot considera că geto-dacii se credeau nemuritori. Credința în nemurire le era dată de credințele în Zamolxis, divinitatea supremă a geto-dacilor. În acest cimitir, afli povești adevărate despre oamenii care au trăit pe aceste meleaguri.
Zeci de mii de persoane din întreaga lume vin să viziteze acest loc fascinant.
În timpul vieții, Pătraș a sculptat câte 10 cruci pe an, toate din lemn de stejar.
Continuatorul oficial al tradiției lui Pătraș este un alt ucenic al acestuia, Dumitru Pop.
Creatorul acestui cimitir, Pătraș, a imortalizat într-un stil unic toate întâmplările care au marcat satul, viața și obiceiurile zilnice ale fiecărui locuitor de aici.
Directorul Muzeului Maramureșului, Mihai Dăncuș, consideră că ” Stan Pătraș a făcut haz de necaz pe seama consătenilor săi. Versurile sale devin interesante când îți dezvăluie sentimentul de învingător, de victorie asupra morții, de zâmbet conspirativ și ironie”.