Au trecut zece zile de când trupele au invadat Ucraina cu atacuri brutale asupra cetățenilor.
La zece zile de la invazia Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin nu dă niciun semn că se va retrage.
De când Rusia a invadat a lovit orașele ucrainene, oficialii raportând că sute de civili au fost uciși. Cea mai mare centrală atomică din Europa a fost atacată, stârnind temeri de un accident nuclear catastrofal. Dar Rusia a ocupat până acum doar două orașe cheie, Berdiansk și Herson. Capturarea Mariupolului reprezintă un premiu mai mare pentru Rusia, deoarece ar da o lovitură gravă accesului maritim al Ucrainei și ar conecta trupele care vin din Crimeea anexată și Donbas.
În ciuda acestui fapt, Putin insistă că Rusia nu bombardează orașele ucrainene, pe fondul temerilor crescânde că 100 de persoane vor fi îngropate sub dărâmături după ce un bloc de apartamente de lângă Kiev a fost lovit și după ce un atac cu bombă cu dispersie asupra orașului Cernihiv a ucis 49.
- Lupta de Gherilă
Pe măsură ce forțele ruse se blochează și soldații ucraineni continuă cu lovituri de tip lovitură și fugă. Forțele ucrainene au rezistat până acum invaziei Rusiei, înfrângând încercarea parașutistilor de a ocupa capitala în primele zile și păstrând controlul asupra unor orașe importante precum Harkov și Mariupol. Deși Rusia susține că are deplină superioritate aeriană, apărarea antiaeriană a Ucrainei în jurul capitalei Kiev și în alte zone par să fie degradată, dar încă funcționează. Un număr mare de ucraineni s-au alăturat, de asemenea, unităților de apărare teritorială și rămân întrebări cu privire la moralul armatei ruse și la sprijinul său logistic.
Susținute de informațiile occidentale și de un flux de rachete antitanc și sol-aer, trupele ucrainene ar putea fi capabile să reziste în capitală și să forțeze un fel de impas militar.
Adâncirea sancțiunilor occidentale care sugrumă economia rusă l-ar putea obliga pe Putin să-și schimbe calculele.
- Răsturnarea lui Putin: Mișcarea anti-război crește în Rusia și oligarhii se întorc împotriva liderului lor
Președintele rus Vladimir Putin urmărește cu atenție disidența internă.
O represiune împotriva mass-mediei independente și a furnizorilor de știri străini a eliminat sursele alternative de informații despre război, cimentând strânsoarea mass-mediei de stat ultra loiale ruse.
Cu toate acestea, au avut loc demonstrații anti-război în orașe de la Sankt Petersburg până la Moscova, cel puțin 6.000 de persoane au fost arestate, potrivit grupărilor locale pentru drepturile omului.
Există, de asemenea, semne de fisuri în elita conducătoare, unii oligarhi, parlamentari și chiar grupul privat petrolier Lukoil cerând deschis încetarea focului sau încetarea luptelor.
Deși nu este văzută la fel de probabilă în acest stadiu, posibilitatea ca Putin să fie doborât într-o reacție populară sau chiar într-o lovitură de stat la palat nu este exclusă.
- Victoria rusă: generalii lui Putin zdrobesc rezistența cu o putere aeriană masivă și artilerie devastatoare
Având în vedere armele superioare ale trupelor ruse, puterea aeriană și utilizarea devastatoare a artileriei, analiștii apărării occidentali se așteaptă ca acestea să continue să avanseze. Un convoi uriaș de vehicule a fost adunat în afara Kievului înainte de ceea ce se așteaptă să fie un atac asupra capitalei. Putin dorește „să preia controlul asupra întregii Ucraine”, a declarat ulterior un consilier reporterilor.
Dar chiar dacă trupele ruse îl detronează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și ar depăși rezistența Ucrainei în altă parte, Putin s-ar confrunta atunci cu provocarea de a ocupa o națiune de 40 de milioane.
Lawrence Freedman, un istoric britanic al războiului și profesor la King’s College din Londra, a scris pe Substack săptămâna aceasta: „A intra într-un oraș nu este același lucru cu a-l ține”.
- Conflictul se răspândește: alimentat de nostalgia pentru Uniunea Sovietică
Ucraina are o graniță cu patru foste state sovietice, care sunt acum membre ale alianței militare NATO conduse de SUA, care consideră că un atac asupra unui membru este un atac împotriva tuturor.
Nostalgia lui Putin pentru Uniunea Sovietică și angajamentul său de a proteja minoritățile ruse – care se găsesc în țările baltice – a lăsat o întrebare deschisă cu privire la ambițiile sale teritoriale.
După Ucraina, unii speculează că Putin ar putea privi și Moldova, un fost stat sovietic blocat între Ucraina și România.
Puțini se așteaptă ca Putin să atace deschis un membru NATO, ceea ce ar risca un război nuclear, dar alte provocări sunt posibile.
- Războiul nuclear: Conflictul declanșează un punct de aprindere major între Rusia și NATO și duce la al treilea război mondial
Acest lucru a fost întotdeauna considerat imposibil din cauza garanției reciproce de distrugere a armelor nucleare. SUA și Rusia au deschis așa-numita „linie de deconflict” peste care pot face schimb rapid de informații militare pentru a reduce șansele unei neînțelegeri.
Aceeași metodă este folosită în Siria, unde forțele americane și ruse sunt active în părți opuse ale războiului civil din 2015.
Dar Putin a ordonat forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei să fie în alertă maximă, iar ministrul de externe Serghei Lavrov a avertizat că „Al Treilea Război Mondial poate fi doar un război nuclear”.
Analiștii occidentali spun că astfel de avertismente ar trebui luate ca posturi pentru a descuraja Statele Unite și Europa să ia în considerare idei precum o „zonă interzisă de zbor” deasupra Ucrainei.
Gustav Gressel, expert în apărarea antirachetă la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat: „Aceste anunțuri se adresează în mod predominant unui public occidental pentru a ne face să ne temem și să ne facă societățile nesigure”. Ei folosesc descurajarea nucleară ca formă de operațiune informațională. Nu există substanță.
Adevărul că Putin este un mincinos imprevizibil și nu putem ști ce ne așteaptă
Sursa: dailymail.co.uk