Cinci senatori cer demisia șefei Direcției Naționale Anticorupție

Spread the love

Loading

demisia sefei dnaDomnului Klaus lohannis

Prședintele  României

 

Domnule Președinte al Românei,

Avem onoarea de a vă  ruga să dați curs următoarei solicitări  pe care v-o adresăm în calitate de membri ai Senatului Româniel și de liberali.

Permiteți-ne mai întâi să evocăm  evenimentul a cărui   gravitate ne-a determinat să vă scriem.

 

Pe 21 mai, Curtea de Apel din București a stabilit definitiv nevinovăția  cetățeanului Mariana Rarinca. Judecătorii au constatat  că  aceasta  a petrecut mai mult de șase luni în arest preventiv pentru o faptă pe care nu a comis-o și pentru care  nu au existat  vreodată  probe. Doamna  Rarinca,  un cetățean  fară influențe ori legături politice, a fost arestată pe nedrept și cu sfidarea oricăror garanții constituționale de catre Direcția Națională Anticorupție, condusă de Laura-Codruța Kovesi, în  urma unui denunț calomnios făcut de Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu.

Într-o asemenea situație, în care drepturile și libertățile fundamentale ale unui cetățean obișnuit au fost încălcate de către doi înalți magistrați în mod deliberat și cu rea credință.   Vă cerem, Domnule Președinte, să folosiți  atât instrumentele constituționale și legale de care dispuneți, cât și autoritatea morală inerentă instituției Președintelui României  pentru  a  le înlătura,  prin demitere  ori  prin  demisie,  din funcțiile  pe care  le ocupă  în  mod  nedemn, pe doamnele  Livia Stanciu  și  Laura  Codruța  Kovesi.

De  asemenea, vă rugăm  să  utilizați  poziția  pe  care  o  aveți 

în   Consiliul Superior al Magistraturii, prin efectul atribuțiilor dumneavoastră constituționale, pentru a solicita Consiliului declanșarea  unei anchete disciplinare pe numele celor doi magistrati, pentru a determina dacă aceștia mai îndeplinesc condițiile profesionale și morale pentru a activa în magistratură.

Avem convingerea, Domnule Președinte, că împărtașiți  indignarea noastră față de pervertirea noțiunii de stat de drept, oricum am defini-o, de către cei doi înalți magistrați. Dacă  înțelegem  statul de drept ca Rechtssaat sau Etat de droit, acesta înseamnă limitarea  puterii represive a statului  și protecția  sporită  a sferei libertăților individuale față de abuzul  autorităților  publice;  dacă înțelegem statul de drept ca rule of law, ne așteptăm  să domnească   legile și  nu bunul plac al celor care ar putea manipula  normele și procedurile  legale în propriul lor interes.  Există în acest moment atât suspiciunea  rezonabilă,  cât și indicii  temeinice  că Președintele  Înaltei Curți de Casație și  Justiție și  Procurorul șef al  Directiei Naționale  Anticorupție au utilizat abuziv întregul  dispozitiv al   puterii represive a statului împotriva unui cetățean obișnuit doar pentru a atingerea  unui interes privat de natură patrimonială.

În   final, vă  rugăm Domnule Președinte să  vă alăturați neîntârziat și  fără rezerve Parlamentului României  în  demersul acestuia de a modifica Codul de Procedură Penală în sensul eliminării arestului  preventiv pentru infracțiunile comise fără violență și a înlocuirii  „suspiciunii rezonabile” prin  ,,indicii temeinice” ca precondiție  pentru punerea în  mișcare a  acțiunii penale. Avem în  cazul Rarinca dovada scandaloasă  și peremptorie  a modului abuziv în care unii magistrați, chiar de cel mai înalt  nivel, recurg la practica  arestului preventiv în  temeiul unor bănuieli  a căror rezonabilitate nu poate fi argumentată.  Este acum evident că arestul preventiv nu este o temere a  oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viața și încalcă demnitatea a mii de cetățeni obișnuiți care au dreptul  să se bucure de protecția  legii. Nu trebuie sa mai îngăduim ca cineva să mai cadă vreodată victimă bunului plac și intereselor oculte ale unora dintre cei însărcinați cu aplicarea legii.

Domnule Președinte,ne permitem să considerăm publică această scrisoare.

Cu deosebită considerație: Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, loan Ghișe și Nicolae Nasta