Domnului Klaus lohannis
Prședintele României
Domnule Președinte al Românei,
Avem onoarea de a vă ruga să dați curs următoarei solicitări pe care v-o adresăm în calitate de membri ai Senatului Româniel și de liberali.
Permiteți-ne mai întâi să evocăm evenimentul a cărui gravitate ne-a determinat să vă scriem.
Pe 21 mai, Curtea de Apel din București a stabilit definitiv nevinovăția cetățeanului Mariana Rarinca. Judecătorii au constatat că aceasta a petrecut mai mult de șase luni în arest preventiv pentru o faptă pe care nu a comis-o și pentru care nu au existat vreodată probe. Doamna Rarinca, un cetățean fară influențe ori legături politice, a fost arestată pe nedrept și cu sfidarea oricăror garanții constituționale de catre Direcția Națională Anticorupție, condusă de Laura-Codruța Kovesi, în urma unui denunț calomnios făcut de Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu.
Într-o asemenea situație, în care drepturile și libertățile fundamentale ale unui cetățean obișnuit au fost încălcate de către doi înalți magistrați în mod deliberat și cu rea credință. Vă cerem, Domnule Președinte, să folosiți atât instrumentele constituționale și legale de care dispuneți, cât și autoritatea morală inerentă instituției Președintelui României pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcțiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe doamnele Livia Stanciu și Laura Codruța Kovesi.
De asemenea, vă rugăm să utilizați poziția pe care o aveți
în Consiliul Superior al Magistraturii, prin efectul atribuțiilor dumneavoastră constituționale, pentru a solicita Consiliului declanșarea unei anchete disciplinare pe numele celor doi magistrati, pentru a determina dacă aceștia mai îndeplinesc condițiile profesionale și morale pentru a activa în magistratură.
Avem convingerea, Domnule Președinte, că împărtașiți indignarea noastră față de pervertirea noțiunii de stat de drept, oricum am defini-o, de către cei doi înalți magistrați. Dacă înțelegem statul de drept ca Rechtssaat sau Etat de droit, acesta înseamnă limitarea puterii represive a statului și protecția sporită a sferei libertăților individuale față de abuzul autorităților publice; dacă înțelegem statul de drept ca rule of law, ne așteptăm să domnească legile și nu bunul plac al celor care ar putea manipula normele și procedurile legale în propriul lor interes. Există în acest moment atât suspiciunea rezonabilă, cât și indicii temeinice că Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și Procurorul șef al Directiei Naționale Anticorupție au utilizat abuziv întregul dispozitiv al puterii represive a statului împotriva unui cetățean obișnuit doar pentru a atingerea unui interes privat de natură patrimonială.
În final, vă rugăm Domnule Președinte să vă alăturați neîntârziat și fără rezerve Parlamentului României în demersul acestuia de a modifica Codul de Procedură Penală în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracțiunile comise fără violență și a înlocuirii „suspiciunii rezonabile” prin ,,indicii temeinice” ca precondiție pentru punerea în mișcare a acțiunii penale. Avem în cazul Rarinca dovada scandaloasă și peremptorie a modului abuziv în care unii magistrați, chiar de cel mai înalt nivel, recurg la practica arestului preventiv în temeiul unor bănuieli a căror rezonabilitate nu poate fi argumentată. Este acum evident că arestul preventiv nu este o temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viața și încalcă demnitatea a mii de cetățeni obișnuiți care au dreptul să se bucure de protecția legii. Nu trebuie sa mai îngăduim ca cineva să mai cadă vreodată victimă bunului plac și intereselor oculte ale unora dintre cei însărcinați cu aplicarea legii.
Domnule Președinte,ne permitem să considerăm publică această scrisoare.
Cu deosebită considerație: Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, loan Ghișe și Nicolae Nasta